Bewustzijn

Circulair denken geeft je rust

Door Joyce Groot
Circulair denken geeft je rust

Denk jij veel? Denk jij vaak in oplossingen? Of is denken voor jou energie-vretend? Vandaag ben ik op onderzoek uitgegaan naar twee manieren van denken, namelijk lineair en circulair denken. En dat deel ik graag met jou om je te inspireren om meer geluk te ervaren.

Lineair denken

Wat is lineair denken? Deze manier van denken gaat over oorzaak-gevolg. Wat is de oorzaak van het probleem? Het denken is probleemgericht en kijkt naar het verleden. Het is oordelend, hiërarchisch en afstandelijk. In de westerse cultuur zijn we van nature geneigd lineair te denken; wie deed wie wat aan?

Circulair denken

Wat is circulair denken? Wanneer er zich een probleem voordoet dan heeft dat vaak te maken met het hele systeem waar het probleem deel van uitmaakt. Er zijn meerdere waarheden en er wordt onderzoek gedaan naar het systeem en de verschillende oorzaken en gevolgen, processen en relaties. Alles heeft met elkaar te maken. Het effect van het een heeft weer effect op het ander. Het is geen eenrichtingsverkeer, maar een proces. Het is een mensgerichte en niet-oordelende manier van denken. Als je circulair denkt ga je op zoek naar de wijze om het probleem te verbeteren of te voorkomen.

Een voorbeeld

Een voorbeeld van een lineaire situatie: hoe komt het dat personen elkaar steeds beschuldigen? En waar ligt de schuld? In een circulaire situatie ga je op zoek naar het probleem in het systeem, waar je jezelf niet af vraagt wie zijn schuld het is, hoe kunnen we deze ineffectieve communicatiepatroon voorkomen?

Waarom deel ik dit?

Ik geloof dat jij je veel gelukkiger kunt voelen en effectiever kunt zijn, door dit toe te passen.

Een circulaire levenswijze

Leef jij steeds naar de volgende vakantie toe? Of wil je meer rust en leef je op een wijze met de bijbehorende drijfveren en is dat belangrijk voor jou? Een doel kan volgens het circulair denken alleen effect hebben als het in het systeem past, past het bij jouw levensvisie of ga je willekeurig elke uitdaging aan? Oftewel circulair denken maakt je rustig, omdat je niet constant aan het plannen bent, maar weet wat voor jou belangrijk is en daardoor keuzes kan maken die er wel of niet bij passen.. Geniet van het moment.

Je werk

Bekijk ook eens je werk of je organisatie op deze manier. Ben je alsmaar problemen aan het oplossen door de oorzaak bij een persoon of een gebeurtenis te leggen? Schakel je steeds tussen het ene probleem en het andere probleem? Welke stappen zou je kunnen nemen om dit patroon te doorbreken met circulair denken?

Een mooi voordeel: de natuur

Een ander voorbeeld is de natuur. De natuur is constant in een circulaire beweging. Bijvoorbeeld het gras dat word opgegeten door koeien en de mest zorgt weer voor een vruchtbare grond. Maar dit werkt niet bij wat de mens maakt, zoals de wasmachine of plastic tasjes. Stimuleer de circulaire wereld door te recyclen, bewust minder schadelijke producten te gebruiken of te herproduceren in energie.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Joyce Groot
Joyce Groot

Om honderden vrouwen te inspireren om zich weer krachtig & succesvol te voelen in hun lijf, leven en werk. Door vitality & empowerment blogs en coaching.

Reactie
  1. Circulair anoniempje 23 januari 2018 - 19:54
    Reply

    Beste Joyce, Ik denk dat het misschien wel het moment is om circulair denken wat meer te promoten nu de mensen in de gaten krijgen dat de circulaire economie onontkoombaar is. Met circulair denken kunnen meer duurzame oplossingen bedacht worden voor vraagstukken die er in de maatschappij zijn. Circulair denken is hierin een basis die zorgt voor een moeiteloze of in ieder ggeval een duidelijker overgang. Weerstand zal er zijn van de gevestigde orde met de belangen die ze willen verdedigen en de eigendommen die ze willen verdedigen. Gebruik als medium “ groen denken”, de circulaire economie, mvo nederland etc. Je zal gehoor vinden onder de mensen en hun inspireren. Succes

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?