Liefde & Relaties

Hoe herstel je het vertrouwen in de liefde?

Door Mjon van Oers
Hoe herstel je het vertrouwen in de liefde?

Misschien ben je na een pijnlijke relatie het vertrouwen in de liefde wel kwijtgeraakt. Hoe verdrietig en gekwetst je ook bent: je kunt het terugvinden! Mjon van Oers, auteur van het recent verschenen ‘Detox je liefdesleven’, laat in dit artikel zien welke stappen mogelijk zijn. ‘Je hebt het besef nodig dat je geluk in jezelf kunt vinden.’

Als je de illusie houdt dat je op zoek moet naar iets buiten jezelf, zul je nooit de waarheid van je eigen heelheid zien.

Na een giftige relatie ben je vaak het vertrouwen in de liefde verloren. De magie, verwondering en eenheid van de liefde weer terugvinden, vraagt om een holistische aanpak en diep innerlijk werk in het onderbewustzijn voor het helen van je wonden.

In de liefde kun je niets kunt dwingen, manipuleren of vooruitduwen. Je kunt alleen dingen laten ontstaan door te vertrouwen. Voordat je ware liefde kunt ervaren, moet je zowel oude controlemechanismen als diepgaande overlevingsmechanismen afleren. Want zodra je teruggaat naar angst en controle, word je meteen weer uit de liefdevolle bewustzijnsstaat geschopt.

Laten we beginnen met vaststellen dat je wantrouwen slechts een weerspiegeling is: van wat je gelooft dat waar is over de liefde. In feite is er dus niets anders nodig dan een verschuiving van je perspectief. Maar daarvoor moet je je bewust zijn van wat liefde wel én niet is. Omdat je je vaak niet bewust bent van je valse overtuigingen of angsten, kun je je perspectief niet veranderen totdat je weet waar je conclusies over de liefde vandaan komen.

De waarheid over jezelf

Een nieuwe positieve ervaring in je liefdesleven kun je weer mogelijk maken door moed en ontvankelijkheid te ontwikkelen. Maar als je de illusie houdt dat je op zoek moet naar iets buiten jezelf, dan zul je nooit de waarheid van je eigen heelheid zien. Het vinden van vertrouwen in liefde vereist emotionele volwassenheid en spirituele wijsheid. Het begint met innerlijke vrede.

De eerste stap om je vertrouwen in je liefdesleven te herwinnen, is openstaan voor de waarheid over wie je zelf bent. Maar hoe denk je dat dit in hemelsnaam kan gebeuren als je volledig in beslag wordt genomen door iemand anders? Hoe vaak ben je al op zoek geweest naar liefde om zo geluk buiten jezelf te vinden? Om je vertrouwen in de liefde terug te winnen, heb je het besef nodig dat je dit in jezelf kunt vinden. In essentie heb je niemand anders nodig waar het geluk in je leven vanaf hangt.

Onweerstaanbaar

Wanneer je deze staat van ‘geen behoefte aan de ander’ hebt bereikt, kan de liefde die je wilt, binnenkomen. Maar… pas op. Dit begrijpen op een cognitief niveau is niet hetzelfde als het daadwerkelijk leven. Het werkt pas als je écht deze innerlijke staat hebt bereikt.

Voor ware liefde in je leven moet je eerst tot eenheid met jezelf komen. Innerlijke eenheid is het best te omschrijven als het vermogen om jezelf overal vrij te voelen. Het is het stadium waarbij je tot zelfvergeving, zelfacceptatie en zelfliefde bent gekomen. Wanneer je één in jezelf wordt en de innerlijke strijd tussen de verschillende aspecten van jezelf en de buitenwereld hebt opgegeven, ben je meer in balans. Dit komt tot uiting in de manier waarop je leeft. Mensen zullen dit opmerken, want authenticiteit is erg aantrekkelijk. Hoe meer je jezelf bent, hoe onweerstaanbaarder je wordt.

De ziel als manager

Op je innerlijke weten vertrouwen, is vaak de moeilijkste stap. Het is eng om je innerlijke leiding in de liefde te volgen, omdat het soms alle logica tart. Als je het echt moeilijk vindt om op je eigen oordeel te vertrouwen, mag je meer afgaan op je intuïtie. Dit betekent dat jij je ego niet langer je liefdesleven laat bepalen. Het ego probeert macht uit te oefenen door het creëren van wantrouwen. Maar het ego is als manager van je liefdesleven niet geschikt. De ziel is de manager die gehoord wil worden. De ziel is krachtig en beheert alles vanuit het perspectief van liefde. Je ziel inspireert je om alles te zijn wat je kunt zijn. Dit vraagt van jou om eerder je hart dan je hoofd te vertrouwen.

Reis vol zelfreflectie

Als je een crisis ervaart in je vertrouwen in de liefde, dan raad ik je aan om het op alle niveaus te behandelen. Jezelf koesteren en goed voor je fysieke lichaam zorgen is van het grootste belang na giftige relaties. Maar spirituele en emotionele genezing zijn net zo belangrijk. Deze holistische benadering is verstandig, aangezien je vaak op elk gebied moet herstellen.

Detox je liefdesleven

Detox je liefdesleven

Je vertrouwen in de liefde herstellen is een kwestie van werken aan jezelf, dingen aanpakken en onder ogen zien. Het is aan jou om die uitdaging aan te gaan. De 11 sleutels in het boek Detox je Liefdesleven begeleiden je op deze reis vol zelfreflectie en maken duidelijk waarom toxische relaties ontstaan. Het is een reis die meer begrip voor jezelf oplevert en die laat zien hoe je met je emoties kunt omgaan. Zodat je niet meer belemmerd wordt door het gif en het leven kunt gaan leiden dat bij je past.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?