Spiritualiteit

Test: ben jij spiritueel intelligent?

Door Saskia Chatillon‘
Test: ben jij spiritueel intelligent?

Spirituele intelligentie (SQ) is de mate waarin je je bewust bent van wat zingeving voor jou persoonlijk is en hoe je dat in de wereld neerzet. De kwaliteit van deze intelligentievorm wordt mede bepaald door je vermogen om vrede in jezelf te ervaren. SQ geeft je een drang tot uitdrukking van je authentieke zelf en helpt je om compassie, liefde en dankbaarheid een belangrijke rol in je leven te geven. Dit authentieke zelf kun je zien als je ziel of je hogere zelf, wat een bron van wijsheid is.

Spirituele intelligentie

Deze test helpt je om in te schatten waar je op dit moment staat in je spirituele intelligentie. Deze intelligentie is een vaardigheid die je natuurlijk altijd verder kunt blijven ontwikkelen.

Beantwoord de vragen met:

 • (bijna) altijd
 • soms
 • nooit / geen idee

Testvragen

 1. Het kost me geen moeite om hulp te vragen.
 2. Als een situatie erom vraagt, ben ik flexibel.
 3. Wanneer ik iets zeg, zorg ik dat ik het ook toepas. I walk my talk.
 4. Ik gedraag me vriendelijk en liefdevol naar anderen.
 5. Naar mezelf gedraag ik me ook liefdevol, zoals in mijn gedachten over mezelf.
 1. Het is belangrijk voor mij om anderen te helpen.
 2. Ik kan zoveel mogelijk mezelf zijn in de relatie met anderen.
 3. Ik maak keuzes die vanuit mezelf komen, niet alleen om anderen een plezier te doen.
 4. Mijn vertrouwen is groter dan mijn angsten.
 5. Ik ben liever gelukkig dan dat ik gelijk heb in een meningsverschil.
 1. Ik heb bezigheden die zinnig zijn.
 2. Ik pas de inzichten van mijn intuïtie toe.
 3. Mijn gevoeligheid zie ik als een talent waar ik goed mee om kan gaan.
 4. Ik ben me bewust van mijn aandachtspunten zoals oude pijn en aan deze punten werk ik.
 5. Ik focus me op wat ik aan iets kan doen in plaats van erover te klagen.
 1. Dagelijks pas ik een of meer momenten toe voor mijn innerlijk, bijvoorbeeld door te mediteren.
 2. Ik ken mijn waarden en pas deze toe in mijn privéleven en in mijn werk.
 3. Mijn innerlijke wijsheid heeft de leiding in mijn leven.
 4. Ik weet hoe ik innerlijke rust kan opzoeken en ervaren.
 5. Mijn gedachten, houding en gedrag zijn in één lijn met mijn wijze zelf.

Beantwoord de vragen met de volgende punten:

 • (bijna) altijd: 5 punten
 • soms: 3 punten
 • nooit / geen idee: 1 punt

Tel het totaal aantal punten op voor je totaalscore. Je score ligt tussen de 20 en de 100 punten.

Beschrijvingen van de totaalscore

20-40 punten

Wat goed dat je deze test hebt ingevuld, het geeft je inzicht over je spirituele intelligentie en waar je deze nog verder kunt ontwikkelen. Dit inzicht is een mooie stap op het pad naar het toepassen van spirituele intelligentie. Je kunt een van de onderwerpen uit de vragen uitkiezen en jezelf erin verdiepen. Weet dat je er een leven lang over mag doen om je spiritualiteit verder te laten groeien.

41-60 punten

Je bent al mooi op weg in het ontwikkelen van je spirituele intelligentie. Deze ligt nooit vast, het zijn vaardigheden die je verder kunt laten ontwikkelen. Kijk naar de vragen waar je minder punten op scoort. Zoek daar dan eentje van uit om deze voorlopig verder te laten groeien. Welke trekt je aandacht het meeste? Kies het intuïtief; ook dit is spirituele intelligentie.

61-80 punten

Een prima score! Je hebt jezelf en je bewustzijn al aardig ontwikkeld. Waarschijnlijk merk je dit ook aan je innerlijke rust en het geluksgevoel dat je steeds vaker hebt. Let op waar je nog winst kunt halen door naar de vragen te kijken waar je wat minder op scoort. Weet dat je nooit bent uitgeleerd en daag jezelf liefdevol uit.

81-100 punten

Super! Je weet dat je deel uitmaakt van een groter geheel en je geeft jezelf en je eigen ontwikkeling ruime aandacht. Spiritualiteit en deze toepassen zijn een belangrijk onderdeel in je leven. Welke vraag riep een gevoel of gedachte vooral bij je op? Kijk even terug en laat tot je doordringen wat dit je zegt. Succes met steeds spiritueel intelligenter te worden!

Weet dat deze test een momentopname is en dat je deze altijd nog een keer kan doen, met mogelijk een andere uitkomst.

 

Boekentip: Spirituele intelligentie

Jij bent de kracht zelf. Spirituele Intelligentie (SQ) is de motor die je persoonlijke groei aandrijft, waarmee je bepaalt wat echt bij je past en die je in staat stelt de juiste keuzes in het leven te maken.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com met gratis verzending.

 

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Saskia Chatillon‘
Saskia Chatillon‘

Mijn passies zijn lesgeven en schrijven en mijn missie is om leiders te helpen naar meer rust en verbinding. Dit is namelijk een belangrijke basis voor effectief en inspirerend leiderschap. Het helpt hen, alle medewerkers en hun omgeving naar een meer bewuste en verantwoorde wereld. Sinds 2002 bestudeer ik praktische spiritualiteit, na tien jaar in het internationale bedrijfsleven te hebben gewerkt. Met veel plezier geef ik trainingen en lezingen; mijn boek Rust - Het geheim van een stiller hoofd is hierbij een praktische tool, wat in mei 2019 gepubliceerd is bij uitgeverij Donkigotte. Als spreker ben ik verbonden aan het sprekersbureau ZijSpreekt. Graag tot ziens bij een event of een training!

Reactie
 1. Test: ben jij spiritueel intelligent? - Saskia Chatillon 10 juli 2019 - 09:04
  Reply

  […] Test: ben jij spiritueel intelligent? […]

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?