Home Spiritualiteit Test: ben jij spiritueel intelligent?

Test: ben jij spiritueel intelligent?

Door Saskia Chatillon‘
spirituele intelligentie

Spirituele intelligentie (SQ) is de mate waarin je je bewust bent van wat zingeving voor jou persoonlijk is en hoe je dat in de wereld neerzet. De kwaliteit van deze intelligentievorm wordt mede bepaald door je vermogen om vrede in jezelf te ervaren. SQ geeft je een drang tot uitdrukking van je authentieke zelf en helpt je om compassie, liefde en dankbaarheid een belangrijke rol in je leven te geven. Dit authentieke zelf kun je zien als je ziel of je hogere zelf, wat een bron van wijsheid is.

Spirituele intelligentie

Deze test helpt je om in te schatten waar je op dit moment staat in je spirituele intelligentie. Deze intelligentie is een vaardigheid die je natuurlijk altijd verder kunt blijven ontwikkelen.

Beantwoord de vragen met:

 • (bijna) altijd
 • soms
 • nooit / geen idee

Testvragen

 1. Het kost me geen moeite om hulp te vragen.
 2. Als een situatie erom vraagt, ben ik flexibel.
 3. Wanneer ik iets zeg, zorg ik dat ik het ook toepas. I walk my talk.
 4. Ik gedraag me vriendelijk en liefdevol naar anderen.
 5. Naar mezelf gedraag ik me ook liefdevol, zoals in mijn gedachten over mezelf.
 1. Het is belangrijk voor mij om anderen te helpen.
 2. Ik kan zoveel mogelijk mezelf zijn in de relatie met anderen.
 3. Ik maak keuzes die vanuit mezelf komen, niet alleen om anderen een plezier te doen.
 4. Mijn vertrouwen is groter dan mijn angsten.
 5. Ik ben liever gelukkig dan dat ik gelijk heb in een meningsverschil.
 1. Ik heb bezigheden die zinnig zijn.
 2. Ik pas de inzichten van mijn intuïtie toe.
 3. Mijn gevoeligheid zie ik als een talent waar ik goed mee om kan gaan.
 4. Ik ben me bewust van mijn aandachtspunten zoals oude pijn en aan deze punten werk ik.
 5. Ik focus me op wat ik aan iets kan doen in plaats van erover te klagen.
 1. Dagelijks pas ik een of meer momenten toe voor mijn innerlijk, bijvoorbeeld door te mediteren.
 2. Ik ken mijn waarden en pas deze toe in mijn privéleven en in mijn werk.
 3. Mijn innerlijke wijsheid heeft de leiding in mijn leven.
 4. Ik weet hoe ik innerlijke rust kan opzoeken en ervaren.
 5. Mijn gedachten, houding en gedrag zijn in één lijn met mijn wijze zelf.

Beantwoord de vragen met de volgende punten:

 • (bijna) altijd: 5 punten
 • soms: 3 punten
 • nooit / geen idee: 1 punt

Tel het totaal aantal punten op voor je totaalscore. Je score ligt tussen de 20 en de 100 punten.

Beschrijvingen van de totaalscore

20-40 punten

Wat goed dat je deze test hebt ingevuld, het geeft je inzicht over je spirituele intelligentie en waar je deze nog verder kunt ontwikkelen. Dit inzicht is een mooie stap op het pad naar het toepassen van spirituele intelligentie. Je kunt een van de onderwerpen uit de vragen uitkiezen en jezelf erin verdiepen. Weet dat je er een leven lang over mag doen om je spiritualiteit verder te laten groeien.

41-60 punten

Je bent al mooi op weg in het ontwikkelen van je spirituele intelligentie. Deze ligt nooit vast, het zijn vaardigheden die je verder kunt laten ontwikkelen. Kijk naar de vragen waar je minder punten op scoort. Zoek daar dan eentje van uit om deze voorlopig verder te laten groeien. Welke trekt je aandacht het meeste? Kies het intuïtief; ook dit is spirituele intelligentie.

61-80 punten

Een prima score! Je hebt jezelf en je bewustzijn al aardig ontwikkeld. Waarschijnlijk merk je dit ook aan je innerlijke rust en het geluksgevoel dat je steeds vaker hebt. Let op waar je nog winst kunt halen door naar de vragen te kijken waar je wat minder op scoort. Weet dat je nooit bent uitgeleerd en daag jezelf liefdevol uit.

81-100 punten

Super! Je weet dat je deel uitmaakt van een groter geheel en je geeft jezelf en je eigen ontwikkeling ruime aandacht. Spiritualiteit en deze toepassen zijn een belangrijk onderdeel in je leven. Welke vraag riep een gevoel of gedachte vooral bij je op? Kijk even terug en laat tot je doordringen wat dit je zegt. Succes met steeds spiritueel intelligenter te worden!

Weet dat deze test een momentopname is en dat je deze altijd nog een keer kan doen, met mogelijk een andere uitkomst.

Snel stappen zetten in je SQ

Wil je snel stappen zetten in je spirituele intelligentie? En heb je vaak minder tijd en een druk leven? Speciaal voor jou heb ik de online training Intuïtief Mediteren ontwikkeld. Het is een nieuwe manier van mediteren die je een simpele basis geeft en die je op jouw persoonlijke manier kunt toepassen om diepgaand te mediteren. Neem hier even een kijkje, graag tot ziens!

Boekentip Inspirerend Leven: Spirituele intelligentie 

Jij bent de kracht zelf. Spirituele Intelligentie (SQ) is de motor die je persoonlijke groei aandrijft, waarmee je bepaalt wat echt bij je past en die je in staat stelt de juiste keuzes in het leven te maken.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99 met gratis verzending.

Lees ook deze artikelen:

Deze artikelen vind je vast ook leuk

0 reactie

Test: ben jij spiritueel intelligent? - Saskia Chatillon 10 juli 2019 - 09:04

[…] Test: ben jij spiritueel intelligent? […]

Reply

Laat een bericht achter