Bewustzijn

Chinese geneeskunde & immuunsysteem: met deze tips geef je je weerstand een boost!

Door Conny Coppen
Chinese geneeskunde & immuunsysteem: met deze tips geef je je weerstand een boost!

In het vorige artikel heb je kunnen lezen over de huid, afweer en overgevoeligheid voor energieën van anderen en hoe dit allemaal te maken heeft met het metaalelement. In dit derde artikel over thema’s van het metaalelement, vind je vooral tips om je weerstand te versterken.

Oefening voor het metaalelement

De longklank, van controle, weerstand en verdriet naar overgave en aanvaarding. Een gratis ingesproken oefening is hier te beluisteren.

1. Activeren

Beklop je borstkas met je handen om de bloedstroom hier te activeren.

2. Afstemmen

Houd nu je handen stil en laat je gewaarzijn tot rust komen in je borstkas. Glimlach in je borstkas en realiseer je de betekenis die je longen voor je leven hebben: de levensadem, het in en uit, dingen in je opnemen en weer loslaten. Je longen brengen levensenergie en zuurstof in je bloed om alle cellen van je lichaam levend te houden. Je kunt dagenlang zonder voedsel, maar slechts minuten zonder lucht.

3. Vraag jezelf:

 • ’Wat leeft er in mijn longen?
 • Ervaar ik voldoende ademruimte?
 • Wat wil er losgelaten worden?
 • Ben ik bereid om los te laten?’

Wees stil. Adem. En luister …

4. Gebaar

Breng dan op een inademing je armen voor je lichaam langs omhoog tot boven je hoofd. Volg de beweging met je ogen. De handpalmen open naar het plafond en de ellebogen licht gebogen. Voel de binnenkanten van je armen en je borstkas zich openen. Kaken losjes op elkaar en een lichte grijns.

5. Klank

Adem zacht, langzaam en gelijkmatig uit met de longklank: Tssssssssssssssss (alleen maar adem, geen stem) en stel je voor dat alles wat oud is en wat niet langer jouw gezondheid of welzijn dient, met de klank wordt losgelaten. Je open ogen kijken naar de lucht.

6. Aandacht

Laat je armen langszij terugkeren. Sluit je ogen en visualiseer een wit kristallijnen licht als van door de zon beschenen sneeuw. Kristalheldere energie. Adem en visualiseer hoe dit witkristallijnen licht je longen vult. Dit is Goddelijk licht, tijdloos, puur, helder, kristallijn …

Met de uitademing verspreidt dit licht zich, samen met de zuurstof, over je hele lichaam en met name je huid. Zie voor je hoe er onder je huid een lichtfilmpje ontstaat dat alle onderhuidse spanningen transformeert. Dit licht begint door je poriën naar buiten te stralen en vormt een natuurlijke beschermlaag tussen jou en de buitenwereld. Het reinigt en heelt je huid van binnenuit.

Leg nu je handen op je longen. Stel je voor hoe het genezende witte licht uit je handen stroomt en je longen geneest.

Affirmeer

‘Ik ben vrij te zijn wie ik werkelijk Ben. Vrij om te ontvangen wat ik wezenlijk behoef, vrij om los te laten wat mij niet langer dient en vrij om nee te zeggen als mij iets niet past. Ik ben vrij. Mijn leven is van mij.’ Herhaal dit ten minste 3 keer en zo vaak je wilt.

Verdere ondersteuning om je immuunsysteem een boost te geven:

  • Slaap veel; rust of slaap als je lichaam daar behoefte aan heeft.
  • Lachen, plezier maken, en dingen doen waardoor je weer levenslust voelt zijn heel goed voor je immuunsysteem.
  • Beklop regelmatig je hele borstkas, met name je borstbeen, en de punten voor je schouderkoppen, waar de longmeridiaan begint.
  • Zorg voor een optimale darmflora. Gebruik 4-6 weken lang elke dag 1-2 eetlepels Molkosan, bijvoorbeeld met wat appelsap. Zeker wanneer je een antibioticakuur hebt gehad, is dit aan te raden, daar zo’n kuur meestal ook de nuttige bacteriën vernietigt. Een goede darmflora is van het grootste belang voor een gezonde afweer en een gezonde huid. Raadpleeg eventueel een natuurgeneeskundig therapeut ter ondersteuning hiervoor.
  • Voeding: Gebruik voeding die rijk is aan groente en vitale stoffen; versgeperste groente- en fruitsappen, kiemplantjes zoals alfalfa of taugé, liever geen gewone melk. Yoghurt mag wel. Pittig gekruid voedsel activeert de longen, maar wanneer ze erg zwak zijn, kun je dit beter vermijden. Veel pittig gekruid eten belast juist de energie van longen en dikke darm.
  • Supplementen: neem een goede vitamine C, hoge docering
  • Kruiden: Echinacea en oregano olie capsules versterken je afweer.
  • Vraag eventueel hulp bij het verwerken van je verdriet of bij het transformatieproces waar je in zit.
  • Masseer gevoelige plekken op de dikke darm meridiaan en de long meridiaan. Klop deze meridianen en strijk of masseer ze met de stroomrichting mee. Begin met de longmeridiaan, net voor de schouderkop, tussen de ribben. Strijk of klop dan in een rechte lijn over de arm naar de duim. Ga door naar de dikke darm meridiaan. Deze begint bij de wijsvinger en loopt midden over de arm, over het midden van de schouder, over de nek naar de neusvleugel aan de andere kant. Visualiseer wit kristallijnen licht in je vingertoppen. Doe dit aan elke kant 2-4 keer.

Long meridiaan (links) en Dikkedarmmeridiaan (rechts)

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen Conny Coppen:

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reacties
 1. Sonja Spruyt 24 december 2019 - 23:11
  Reply

  Heel interessant.

 2. Natasha Zwartkruis 25 december 2019 - 18:01
  Reply

  Bedankt voor hele goede, praktische en eenviudige tips. Ik ga ermee aan de slag!

 3. Emmy Sijbers 27 december 2019 - 20:27
  Reply

  THX!! <3 hier kan ik iets mee idd!! <3

 4. manuela Feliksdal 5 januari 2020 - 14:08
  Reply

  Bedankt voor de tips ik ga er mee aan de gang.bedankt.......

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?