Astrologie

De betekenis van een Jod in je geboortehoroscoop: zeldzaam, bijzonder én veel chaos in je leven

Door Irma van der Wijk
De betekenis van een Jod in je geboortehoroscoop: zeldzaam, bijzonder én veel chaos in je leven

Heb jij een Jod in je geboortehoroscoop? Een Jod in je geboortehoroscoop is bijzonder maar het betekent geen rozengeur en maneschijn! Dit aspect wordt ook wel de ‘vingerwijzing van God’ genoemd. “Het geeft veel onzekerheid, innerlijke onrust en onzekerheden en er kunnen van buitenaf gebeurtenissen zijn waar je het gevoel hebt dat je er weinig aan kunt doen,” zegt astroloog Irma van der Wijk.

Jij haalt als kind de schaduwkant van vader, moeder, grootouders naar boven. Je bent een soort spiegel voor familieleden.

Aspecten

Astrologie kent verschillende verbindingen of aspecten in de geboortehoroscoop. Een aspect is een verbinding die planeten in de geboortehoroscoop met elkaar maken. Een aspect geeft een extra dimensie aan de betekenis van de desbetreffende planeten. Een aantal aspecten in de horoscoop vormen ‘gesloten figuren’. Voorbeelden hiervan zijn driehoeken, vierkanten en een Jod of Yod.

Conjunctie

Wanneer bijvoorbeeld in de geboortehoroscoop de zon en de planeet mars een conjunctie vormen dan betekent dat deze twee planeten hun krachten in hetzelfde teken bundelen. Het is natuurlijk afhankelijk van de planeten of ze willen samenwerken en elkaar versterken of dat ze niet met elkaar harmoniëren. Hoe dichter bij elkaar, hoe meer ze ‘gedwongen’ zijn om naar elkaar te luisteren. Vaak overheerst één van de twee planeten omdat die sterker is. Deze planeet bepaalt de richting en invulling van de conjunct-planeet.

Inconjunctie

Een inconjunctie geeft onzekerheid: je weet niet wat je nu wilt. Het mooie van een inconjunctie tussen die planeten is dat het vaak een latente gave is die zich moet ontwikkelen. Door confrontaties wordt men er zich van bewust dat je echt iets kunt. Maar het duurt een hele tijd voordat die planeten elkaar begrijpen. De planeten die met elkaar een inconjunctie vormen komen beide ‘van een heel andere planeet’!

Sextiel

Een sextiel geeft aan dat er een en ander in aanleg aanwezig is, maar er moet nog wel aan gewerkt worden om deze gaven of talent verder te ontwikkelen. Soms vragen mensen zich af met een sextiel: “heb ik eigenlijk wel dat talent?” Mensen met een sextiel in hun geboortehoroscoop zijn vaak op dat gebied weifelaars, en hierdoor vergeten ze dat ze écht een talent hebben.

Wil je precies weten wat deze aspecten zijn en hoe ver planeten van elkaar af moeten staan om een aspect te vormen? Lees dan dit artikel.

De betekenis van een Jod in je geboortehoroscoop

Een Jod-figuur bestaat uit twee aspecten, een inconjunctie en een sextiel dat aan de basis staat. Astrologen die onderzoek hebben gedaan noemen een Jod of Yod ook wel een ‘vingerwijziging van God’.

Jod-figuren duiken niet zomaar op in een geboortehoroscoop. Ze blijken een belangrijke rol te spelen in familie-thema’s. Een Jod is niet het gemakkelijkste wat je als mens kan overkomen. Het geeft veel onzekerheid, innerlijke onrust en onzekerheden en er kunnen van buitenaf gebeurtenissen zijn waar je het gevoel hebt dat je er weinig aan kunt doen. Je kunt je slachtoffer voelen. Jij haalt als kind de schaduwkant van vader, moeder, grootouders naar boven. Je bent een soort spiegel voor familieleden. Dit kan al vroeg onbewust spelen bij het kind. Een kind gaat op zoek, weet alleen niet waar naar, onrust, onzekerheid, kan overdrijven, kan irritatie opwekken maar is wel een bijzonder kind. Je denkt regelmatig: “waarom overkomt mij dit nu?” Het herbergt ook een enorme kracht en veel talenten die juist in die Jod-figuur naar buiten komen.

Zo kan het voorkomen dat een dominante planeet in de horoscopen van familieleden, zoals bijvoorbeeld Uranus of Pluto, onbewust blijven. Maar als jíj nu een Jod in je horoscoop hebt, dan kun jij ‘aangewezen’ zijn om de problemen en thema’s van vorige generaties aan te pakken en vanuit een enorme innerlijke kracht deze patronen te doorbreken.

Het zwarte schaap van de familie

Wanneer je een Jod-figuur in je geboortehoroscoop hebt dan voel je een diepe drijfveer om je te ontplooien, maar als je jong bent weet je niet hoe. Bij een Jod-figuur kun jij de zwakke plek van één van de ouders of grootouders ‘blootleggen’. Je hebt van jongs af aan het gevoel dat je er niet bijhoort. Ik kom in mijn praktijk ook regelmatig tegen dat mijn klant als het zwarte schaap van de familie wordt gezien. Hierdoor kun je al vroeg identiteitsproblemen krijgen, je bent een spiegel voor de familie.

Als ouder van een kind met een Jod-figuur is het belangrijk om te beseffen wat er speelt bij je kind en dat er begrip is wat er omgaat in het kind. Iemand die een Jod-figuur in de horoscoop heeft, heeft juist veel talenten, maar leeft op een andere manier in zichzelf of heeft een eigen leven waar je als ouder soms weinig contact mee kunt krijgen.

Mijn advies voor ouders is dan ook altijd: luister naar je kind, laat ze vertellen wat ze voelen, ze zijn ‘anders’.

Hoe weet je of je een Jod in je geboortehoroscoop hebt?

Bereken je horoscoop. Als je een groene driehoek me stippellijntjes ziet, dan heb je een Jod.

In deze horoscoop gemaakt via Astro.com wordt de Jod weergegeven als een driehoek met stippellijntjes. Soms wordt een Jod weergegeven als een driehoek met normale groene lijnen in plaats van stippellijntjes.

 

 

 

 

 

 

 

Heb je interesse in je geboortehoroscoop of een persoonlijke Jaarhoroscoop voor 2023-2024? Je kunt bij Irma van der Wijk terecht voor een astrologisch consult. Informatie: Irma van der Wijk.

De maan als jouw spirituele gids

De maan als jouw spirituele gids

 • Volg nu de nieuwste online cursus 'De maan als jouw spirituele gids.
 • Leer alles over de invloed van de maan op jouw horoscoop én hoe je de toekomst kunt voorspellen met behulp van de maan.
Bekijk deze cursus

Lees ook deze astrologische artikelen:

Deel dit artikel online
Irma van der Wijk
Irma van der Wijk

Astroloog en Lifecoach Irma van der Wijk werkt al ruim 35 jaar als Astroloog (Geboorte- en Jaarhoroscoop en Kinderhoroscoop), Gezinscoach (Gordon methode, respectvol communiceren met je kind), Management trainer en Loopbaanbegeleider. Met een horoscoop zet ik mensen in hun kracht. Laten zien wie je wilt zijn, los van blokkades, belemmeringen en overtuigingen. Vol in je kracht staan en van daaruit je leven leven. Ik adviseer altijd een astrologische reading waarin we zowel jouw geboortehoroscoop als je persoonlijke jaarhoroscoop/solaar bespreken. Jouw persoonlijke Jaarhoroscoop begint vanaf jouw verjaardag. Voor mij is Astrologie iedere keer weer een prachtige manier om inzichten te krijgen in mijn overwegingen en keuzes die ik wil maken en die ons bewust maken dat we in onze persoonlijke kracht moeten geloven en dat we dan die dingen kunnen doen die bij ons passen en dat we de flow van ons leven leren kennen. We gaan samen dieper in op jouw vragen en welke besluiten je kunt nemen. Met een astrologische reading krijg je zeker mooie inzichten.

Reacties
 1. Diane 3 november 2023 - 18:17
  Reply

  Aha, ik heb 3 yods in mijn horoscoop, verklaard een hoop, voel ook een zware last op mn schouders, iets zoeken maar weet nog niet wat, dat gevoel...

 2. Petra Teuns 12 november 2023 - 07:34
  Reply

  Whoooo ik zie een stippellijn groene driehoek, ik ga me er verder in verdiepen want de tekst lijkt wel op mijn lijf geschreven !!

 3. Beatrice Binst 12 november 2023 - 09:00
  Reply

  Hoe en waar kan ik terecht bij jou vr consult?

 4. Tineke Boogaarts 12 november 2023 - 09:11
  Reply

  Ik zag ook een yod in de horoscoop van de Nieuwe Maan van 13 november, en wel met de Apex naar de Zuidknoop. Alhoewel dit punt niet officieel geldt, vermoed ik toch dat er dingen uit het verleden (vorige levens) een rol spelen en mogelijk wat moeilijk naar boven komen, Scorpio kan daar mogelijk bij helpen.

 5. Anita van Dijk 12 november 2023 - 09:18
  Reply

  een kruis in plaats van een driehoek...maar wel is duidelijk dat ik een spiegel ben en dus projecteert men zijn zwarte kantjes op mij. Heel vervelend!

 6. A.J. Pekelharing 13 november 2023 - 16:26
  Reply

  Ook ik heb meerdere yods in mijn horoscoop en ook ik ben het zwarte schaap in de familie. Ik heb ook gebroken met mijn ouderlijk huis en mijn zusters en half-broer. Het resultaat op den duur was, dat ik geen medicatie meer hoef te slikken en het veel meer rust in mijn leven heeft gebracht, behalve dat ik nu de trauma's aan het opruimen ben. Ik ben zelf schorpioen, dus die nieuwe maan zal me vast en zeker wel weer wat op gaan leveren. Ik ben dankbaar. :)

 7. Annita Roodt 28 januari 2024 - 12:35
  Reply

  Ik ben pas 60 geworden. Een echte waterman. En weer al meer dan 25 jaar dat ik een "gods vinger" heb. Ah dacht ik dat is je straf. En verder nooit meer bij stil gestaan. Door de jaren heen dacht ik er nog wel eens aan. Totdat ik vandaag dacht ik zal het eens opzoeken wat het betekend. Het heeft me wel veel dingen kenbaar gemaakt. Vele stukjes op zijn plek gevallen. Ik wou dat ik er eerder aandacht aan geschonken had. Maar aan de andere kant dingen gaan zoals ze gaan. Ik ben altijd al een spiegel geweest in mijn familie. (het begon al toen ik 6/7 jaar was) Ook voor andere mensen. Ook het zwarte schaap van de familie. Ik had mijn eigen kijk op de wereld. Heel sterk gevoel voor rechtvaardigheid. Niet gelovig opgevoed en toch uit mijnzelf geloof gevonden door de dingen die ik meemaakte.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?