Bewustzijn

Hoe je kunt leren van de herfst: dit is dé periode om spiritueel te groeien

Door Susan Marletta Hart
Hoe je kunt leren van de herfst: dit is dé periode om spiritueel te groeien

Ben je hooggevoelig? Dan kan de herfst veel invloed op je hebben. HSP-deskundige Susan Marletta Hart weet hier alles van. In dit artikel geeft ze adviezen hoe je de herfst evenwichtig doorkomt. “Dit is dé periode om geestelijk te groeien.’

De grens tussen het aardse en het hemelse wordt dunner

We moeten leren onze verwachtingen los te laten: ook het vertrouwde blijkt niet meer zo te zijn. De herfst is een periode van loslaten. De oude vorm heeft zijn langste tijd gehad, het nieuwe is nog niet in aantocht. We kunnen dus de stilte en de rust ontvangen. Net als de lente is de herfst een fase van verandering: van het ‘yange’ in de zomer naar het ‘yinne’ in de winter.

Velen vinden verandering lastig, en in deze uitdagende tijd krijgt loslaten nog eens een heel nieuwe dimensie: we moeten leren onze verwachtingen los te laten. Ook het vertrouwde, het vanzelfsprekende blijkt niet meer zo te zijn. Het vraagt een zekere gelatenheid en nodigt uit om onszelf te bevrijden van sterke gevoelens van angst en controle.

De herfst is van oudsher het seizoen van toenemende spiritualiteit en transcendentie (het ervaren van eenheid met het universum). Denk aan de traditionele feestdagen van Allerheiligen, Allerzielen en Halloween. We zeggen ook: de grens tussen het tastbare en het ontastbare, het aardse en het hemelse is dunner. Dit is dus de periode om geestelijk te groeien naar een hoger bewustzijn. Evenwichtigheid in dit jaargetijde uit zich in mildheid, wijsheid, de meditatieve staat van kalm en geduldig zijn, mededogen, stilte, bereidheid tot verandering, tolerantie, contact maken met de oerbron en het vieren van ouderdom.

Eerste hulp in de herfst

Wat kun je doen om deze periode beter door te komen?

  • Gebruik een lichtwekker. Deze laat de overgang tussen nacht en dag geleidelijk.
  • Wees je bewust van het effect van weersveranderingen op je gezondheid. 50 tot 70 procent van de mensen is gevoelig voor weersveranderingen, zoals stormen, luchtdrukwisselingen en snelle temperatuurwisselingen. Hsp’s (hoog sensitieve personen) horen zeker bij deze groep. Uit vele onderzoeken blijkt dat weersveranderingen effect hebben op meer dan 50 procent van de beleefde gezondheidsklachten.
  • Ga juist in deze tijd (weer) mediteren, mindfulness beoefenen of aan yoga doen.
  • Houd een nachtboek bij waarin je dromen, tekens en visioenen opschrijft.
  • Maak bewust contact met je hogere zelf. Dit helpt in deze tijd van onzekerheid om minder vanuit angst, ergernis en controle te reageren en méér vanuit wijsheid en mildheid. Stel jezelf de vraag: als ik advies kreeg van een verlicht persoon, zoals Boeddha, Christus, Kwan Yin of Isis, wat zouden zij mij in deze situatie aanraden om te doen?

Lees ook: Hoogsensitiviteit: meditatie om in slaap te vallen met je beschermengel

De kracht van het seizoen

Hoe meer je kunt leven in balans met de seizoenen, hoe meer je zin en logica ontdekt in je eigen bestaan. Veranderingen zijn er niet voor niets: ze leren je op een diep niveau te groeien. Ook een plant of dier leeft met de seizoenen. Al miljoenen jaren is de band tussen de natuur en de mens op ingenieuze wijze en vanuit evenwicht ontwikkeld. Wij mensen zijn de laatste eeuw(en) uit die natuurlijke context gestapt door een tijdperk van industrialisatie, commercialisering en digitalisering. Vaak ten koste van onze gezondheid en ons welbevinden.

Seizoenen en cycli helpen je om meer en meer in je natuurlijke kracht te groeien. Je wordt weerbaarder én gelukkiger als je weet hoe je je kunt verbinden met de essentiële kracht en energie van elk seizoen.

Leven met hooggevoeligheid

Leven met hooggevoeligheid

Volgens Marletta-Hart hoef je geen slachtoffer van je eigen gevoeligheid te zijn, maar kun je die omvormen tot een kracht. Ze belicht niet alleen de spirituele kant van hooggevoeligheid, maar laat ook ervaringsdeskundigen aan het woord. Bovendien beschrijft ze heel praktisch manieren om goed met hooggevoeligheid om te gaan. Zo wordt hooggevoeligheid een kracht.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Susan Marletta Hart:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Susan Marletta Hart
Susan Marletta Hart

Susan Marletta Hart (1971) is een autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. Haar boeken ‘Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave’ (2003 Ten Have) en ‘Leven met hooggevoelige Kinderen’ (2013, Ten Have) werden bestsellers. Naast haar schrijfwerk geeft ze cursussen, lezingen, workshops, consulten en trainingen aan professionals.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?