Hooggevoeligheid

Hooggevoeligheid: laagfrequente trillingen, mijn ziekte was voorbij om 07:38

Door Susan Marletta Hart
Hooggevoeligheid: laagfrequente trillingen, mijn ziekte was voorbij om 07:38

In de begintijd na de publicatie van mijn eerste boek Leven met Hooggevoeligheid, benaderde mij enkele hooggevoeligen met de vraag of ik bekend was met het probleem van lage frequentie geluidsgolven (laagfrequente trillingen) en hun intolerantie hiertegen. Ik had ervan gehoord, maar meer dan luisteren en begrip tonen kon ik helaas niet doen voor deze mensen.

Last van laagfrequente trillingen

Ik herinner me Jaap nog goed, die naar mijn workshop Aarden in Eindhoven kwam. Een bijzonder vriendelijke familievader, die al een tijdje vanwege vele fysieke klachten een uitkering ontving. Hij vertelde me hoe hij niet in staat was te werken door ernstige verstoringen in zijn lichaam, waarvan de symptomen vage pijn, vermoeidheid en spanningen de meeste klachten veroorzaakten. Hij had een caravan gekocht en trok er regelmatig mee naar zuidelijke landen zoals Spanje om, naar eigen zeggen‚ bevrijd te worden van die klachten. De klachten die hij kreeg van laagfrequente trillingen rondom het huis in Eindhoven.

Zijn vrouw en kinderen lieten hem met pijn in hun hart gaan, maar het was voor hem eenvoudigweg niet te doen om in Nederland te blijven. De laatste keer dat ik hem sprak, zat hij vrijwel permanent in Spanje. Ook al was hij dol op zijn kinderen en vrouw en miste hen vreselijk.

Wat we weten over energie

In mijn nieuwste boek Hooggevoeligheid en stress vergelijk ik het westerse gezondheidssysteem, in het bijzonder het parasympathische en (ortho)sympathische zenuwstelsel, met de oosterse kijk op de twee meest basale energiebanen (lees hier Susan Marletta Hart’s artikel op Inspirerend Leven over wat deze systemen zijn). Deze banen noemen de Indiërs de Ida en de Pingala, de Chinezen en Japanners noemen het yin en yang. Een van de thema’s in mijn boek is de relatie tussen de zeven bekende chakra’s en de zeven in het westen bekende hormoonklieren.

Ter ere van de verschijning van mijn boek, organiseerde ik drie masterclasses in het heerlijke Gebouw de Koningin bij gastheer Rinus. De bedoeling van deze avondvullende masterclasses was de lezer vertrouwd te maken met de uitgangspunten in mijn nieuwste boek. Ik huurde een Airbnb woning in Hilversum, om dicht bij mijn werk te zijn en op die locatie nog wat meer werkafspraken in te plannen. Ik woon namelijk de meeste tijd van het jaar in Zwitserland.

Hoofdpijn, spierpijn, ik sta onder stroom

We kwamen aan op een bijzonder koude maandag en moesten de woning eerst flink opstoken eer het enigszins aangenaam warm werd. Die avond zou ik een zielenreis, een energetisch consult, aan een cliënt geven. We lieten wat kaarsjes branden, kochten wat lekkers om de hoek, en begonnen langzaam het huis eigen te maken. Het was een prima woning met twee slaapkamers, een stijlvol ingerichte woonkamer en klein keukentje waar de koffie in het blik klaar stond voor gebruik. In de badkamer stonden flesjes shampoo en conditioner. Heerlijk dat sharing! zei ik enthousiast tegen Bela, mijn partner.

‘s Avonds begonnen echter de eerste klachten: hoofdpijn. Soms heb ik hormoon-gerelateerde hoofdpijn dus ik dacht er niets bijzonders bij, maar het viel op dat de slaapkamer me geen rust gaf. Ik kon die nacht niet in een diepe slaap komen. Hoe langer we in de woning waren hoe meer het me opviel hoe mijn hele lijf aan het vibreren was. ‘Alsof ik onder stroom sta‘, zei ik tegen mijn assistent Xandra, die langs kwam toen Bela vertrokken was.

Het komt van buiten af

Na een tijdje was het niet meer te ontkennen, ik ging me met ieder verstrijkend uur slechter voelen. De hoofdpijn veranderde in pijn over mijn hele lijf. Heb ik koorts? Ik vroeg Xandra om mijn voorhoofd te voelen. Krijg ik de griep, die in Nederland dit jaar heftig waart? Maar mijn keel voelde prima, en volgens mijzelf en Xandra voelde ik niet grieperig aan. Het werd het meest raadselachtige wat ik in mijn leven tot op heden heb gevoeld.

Alles begon steeds meer pijn te doen en ik herkende daarbij het opvlammen van fibromyalgie. Klachten die ik alweer jaren geleden voor het laatst had gehad. Ja, ik ben ook een fibromyalgie patiënt, en soms komt het onverwachts. De branderige triggerpunten, ik voelde ze nu ook, maar er was meer! Ik bleef maar voelen dat het van buiten mijn lichaam kwam, alsof ik bestraald werd, of beter omschreven: alsof ik aan het trillen was. En het was het ergste wanneer ik op bed lag.

Geen energieën

Mijn eerste zielenreizen en zakelijke afspraken deed ik met een dosis pijnstillers. Ik zette stoer door, maar het werd steeds onverdraaglijker. Zelfs mijn denken raakte beneveld. Wat is er met mij aan de hand!? Riep ik wanhopig. Jij bent bijzonder hooggevoelig, zei Xandra tegen me. En ze bracht enkele reinigende stenen mee om om mijn bed te plaatsen: bergkristal, rozenkwarts en amethist. De gouden driehoek om ruimtes van negatieve energieën te zuiveren. Het zijn geen energieën, zei ik beslist. Dit is fysieker!

Wat het ook is, jij kunt er duidelijk minder goed tegen, ik voel het niet, zei Xandra. Of jij bent gewend geraakt aan dit trillen, antwoordde ik. En als het een trillen is, is het dan hier in het huis? Of in Hilversum? Of in heel Nederland? En heb ik hier dan vaker last van?

Ik realiseerde me wel degelijk dat ik heel vaak ziek word als ik Nederland ben. Meestal blaasontsteking. Thuis woon ik in een berggebied, op een solide en massieve ondergrond van graniet. Onbeweeglijk zijn ze, die bergen, ongerept en puur natuur. Geen zand en kleigrond zoals in Nederland. Het huis waarin ik in Zwitserland woon heeft een minergie standaard, dat wil zeggen: alle bouwmaterialen zijn van recyclebaar materiaal, het is bijzonder degelijk en milieubewust gebouwd. Zou ik gewend zijn geraakt aan meer stilte dan de gemiddelde Nederlander?

Mijn ziekte was voorbij om 07:38

Ik had nog één nacht te gaan voor de laatste klus tijdens dit verblijf: twee trainingslessen aan psychologen en onderwijzers. In deze toestand zag ik mezelf onmogelijk twee dagen les geven aan een groep. Op een schaal van 10 voelde ik me 7-8; goed ziek dus. Het maakte me wanhopig.

Die ochtend gebeurde een van de wonderlijkste dingen die ik ooit mee heb gemaakt. Ik wilde juist uit bed stappen, na alweer een doorwaakte nacht in een pijnlijk, bonkend, trillend lichaam, toen de kwelgeest van de ene op de andere seconde stopte. Het ging eenvoudigweg uit. Bizar! Mijn ziek zijn hield simpelweg op. Ik keek op mijn klok, om dit verwarrende moment op de een of andere manier vast te leggen: 7:38 uur. Ik was flabbergasted. Alsof iemand eindelijk de muziek of de kraan had dichtgedraaid en ik goddank weer rust ervoer. Natuurlijk trilde mijn lijf nog na. Maar dit was anders.

Stilgevallen

Er kwam niets meer bij. De bron was weg! De bron die me ziek maakte, was overduidelijk even stil gevallen. Ik voelde een ongekende opluchting, gevolgd door een ongekende angst: wat als het zo dadelijk weer begint? Het maakte me nerveus en aangespannen. Waakzaam en alert op terugkerend onheil.

Mijn geest herstelde zich het snelst; ik kon heel gauw weer fatsoenlijk denken. Mijn lijf bleef zeker nog twee uur na-pulseren tijdens de training. Ik was in een euforische en tegelijk verontruste staat. Natuurlijk kon ik het niet nalaten om mijn ervaringen met de groep te delen. Dit was belangrijk, niet te bagatelliseren. Van de tien deelnemers was er één, Victor, die het herkende. Ik voel het op veel plaatsen in Nederland, zei hij. We praatten er lang over. Wat betekende dit? Niet per se voor mij, maar voor al die zieke mensen in Nederland die lijden onder vage klachten?

LFg, een ontwrichtend probleem

Lage frequentietonen, ook wel LFgolven genoemd, planten zich voort via de lucht en kunnen worden veroorzaakt door apparatuur of installaties zoals ventilatoren, verwarmingspompen, liftmotoren, compressoren, zwaar vrachtverkeer, motoren van boten en vliegtuigen, windmolens, koelinstallaties et cetera. Maar laagfrequente geluidsgolven worden ook doorgegeven via de grond en materie. De geïndustrialiseerde, verstedelijkte ondergrondse infrastructuur bevat veel grote, zware, elektrische pompen die aan een kilometerslang buizenstelsel gekoppeld zijn: waterzuivering, rioolpompen, gastransport, stadsverwarming, gasleidingen. Hierdoor kunnen LFg ver de regio in geslingerd worden.

Straal van 50 km

De bron van LFg, lees ik op de website van Stichting Laagfrequent geluid, hoeft niet in het huis van de gehinderde te staan, en zelfs niet bij de buren of in hetzelfde woonblok. Door de lange golf heeft LFg makkelijk een bereik van maar liefst 50 kilometer. Hierdoor is de bron vaak moeilijk op te sporen en is het geluid maar lastig te ontlopen.

Wat ik later merkte, was dat mijn lichaam minder resoneerde in de andere slaapkamer, waar ik de laatste nacht half wakend, half slapend heb doorgebracht. Het blijkt namelijk dat laag frequent geluid als een golf dan hier weer opduikt en daar weer onderduikt. Als de laagfrequente geluidsgolven een lengte hebben die goed in een woon- of slaapkamer ‘past’, treedt resonantie op: het hinderlijke geluid wordt op die plek versterkt. Dit ervoer ik duidelijk in de slaapkamer. Het nadeel heeft zo ook een voordeel, zegt de stichting: behalve versterkte plekken heeft ieder huis meestal ook verzwakte plekken.

Gezondheidsklachten

Hoe dan ook, de oorzaak van deze bron is voor mij klip en klaar, maar de gevolgen lijken me dramatisch. Fibromyalgie, hoofdpijn, beneveling van het denken, vermoeidheid. Uit eigen ervaringen en het onderzoek van de Stichting LFg blijkt dat langdurige blootstelling aan laagfrequent geluid kan leiden tot somatische klachten als maag- en darmproblemen (ik kreeg zelfs last van een blaasonsteking!), stress, hartritme klachten en hoofdpijnen. Daarnaast treden slaapstoornissen en oververmoeidheid op wat uiteindelijk kan leiden tot ziekte en sociale en maatschappelijke uitval. Mensen verliezen hun baan, worden gedwongen te verhuizen en hebben te kampen met relatieproblemen als andere inwonenden het geluid niet horen en het toedichten aan psychische oorzaken.

Onbegrip

Het feit dat het grootste deel van de bevolking het geluid niet kan horen en dus niet begrijpt, maakt je al gauw tot een outsider, een zonderling en zeur. Begrip voor je lijden vanuit je omgeving houdt na een zekere fase echt wel op: niemand kan er immers iets aan doen. Ik kan me voorstellen dat ik een groot gevoel van onmacht en zelftwijfel zou krijgen als ik nog langer in deze woning had moeten doorbrengen. Gelukkig zat ik maar in een Airbnb huis. Dit is een nachtmerrie die nooit stopt. En de klachten laten zich echt niet oplossen door een andere mindset, yoga, meditatie of therapie. Immens is de psychische druk en stress die dit geeft! Ik kan me compleet indenken hoe deze klachten leiden tot grote gezondheidsschade en levensontwrichting.

Het geluid draagt zeker 50 km ver, dus je kunt er gewoonweg niet aan ontsnappen. Tenzij je naar huis kan in de relatief dunbevolkte alpen. Of een caravan koopt… en je eigen gezin vaarwel zegt. Hoe zou het met Jaap gaan? Ik ben nu vast van plan hem op te zoeken.

Susan Marletta Hart is expert op het gebied van hooggevoeligheid. Zo schreef ze Hooggevoeligheid en stress over o.a. de effecten van stress op je als je meer prikkels krijgt. Benieuwd geworden? Hier kun je haar boek bestellen in onze webshop boekenwereld.com.

Gezondheidsklachten door straling

Gezondheidsklachten door straling

Zo hoor je er nooit over en zo is het overal: gezondheidsklachten door straling en trillingen. Na het lezen van Susan Marletta Harts stuk kwamen we het boek van Jolanda van Dam tegen. Hierin vertelt zij hoe zij al jarenlang last heeft van straling, wat ze erover heeft ontdekt en hoe dit een milieuaandoening in opmars is. Wil je hier meer over weten? Bestel dan jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Susan Marletta Hart
Susan Marletta Hart

Susan Marletta Hart (1971) is een autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. Haar boeken ‘Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave’ (2003 Ten Have) en ‘Leven met hooggevoelige Kinderen’ (2013, Ten Have) werden bestsellers. Naast haar schrijfwerk geeft ze cursussen, lezingen, workshops, consulten en trainingen aan professionals.

Reacties
 1. Tallamaris 20 januari 2018 - 09:34
  Reply

  Heel herkenbaar deze klachten ,al zeker 10 jaar heb ik last van spierpijn vermoeidheid spijsvertering problemen slecht slapen en regelmatig het gevoel dat mijn lichaam onder stroom staat .Omdat ook ik geen zeur wil zijn lijd ik in stilte ,het hierboven geschrevene geeft me reden om dit te onderzoeken en naar oplossingen te zoeken.Bedankt voor dit gedeelde verhaal

  1. Mieke 8 februari 2018 - 11:17
   Reply

   Hai Tallamaris, via de stichting Laagfrequent geluid kun je lid worden van een lotgenotengroep. Daar kun je van alles delen en info krijgen. Je bent niet de enige... Groetjes Mieke.

 2. geinspireerde lezeres 24 januari 2018 - 22:54
  Reply

  ik heb ook veel last van bromtonen en een trillend gevoel sinds ik verhuisd ben 4j geleden... erg storend idd en niet op te sporen... ik slaap al 4 j met de muziek aan s nachts... vooral t onbegrip en de onmacht zijn erg. als er ieland tips heeft graag!

  1. Mieke 8 februari 2018 - 11:19
   Reply

   Hoi, kijk eens op de site van stichting laagfrequent geluid, via hen kun je informatie vinden en ook melding doen van je klachten. Ik heb er veel steun aan. Groetjes Mieke.

 3. Zonnestraal 28 januari 2018 - 07:59
  Reply

  Herkenbaar! Graag wil ik hierbij ook de hoogfrequente velden noemen. Deze kunnen het energieveld van de mens ook verstoren en veel mensen die gevoelig zijn voor laagfrequent hebben ook hier een gevoeligheid voor. Het gaat om alle draadloze 'slimme' apparatuur, zoals; tablets, mobiele telefoons, wifirouters. Voor meer info: www.sosstraling.nl

 4. Rein van Aggelen 25 februari 2018 - 22:38
  Reply

  Wel eens aan H.A.A.R.P. gedacht? Er staan installaties in Alaska, Noorwegen, Duitsland en Rusland. Deze Orwell-achtige energie bestaat juist uit zéér lage frequenties; de ELF-golven. Ze beïnvloeden lichaam en geest negatief. Oude zielen voelen dit. Men heeft geen kosje intenties volgens mij met dit H.A.A.R.P.-project.

  1. Angela 21 oktober 2019 - 04:19
   Reply

   Het lijkt hier in mijn huis steeds erger te worden. En ik word hierdoor ook steeds gevoeliger voor andere geluiden, zoals pratende buren of langsrijdende auto's. Het bezorgt me veel stress. Ik zal er eens werk van maken via die stichting. Maar ik merk daar ook wel een bepaalde moedeloosheid op, die me niet heel hoopvol stemt. Ik overweeg nu om te verhuizen, maar dat is natuurlijk geen garantie, want laagfrequent geluid lijkt overal te zijn..

 5. Annet 29 maart 2018 - 17:46
  Reply

  Sinds een paar maanden heb ik ook last van de bromtoon/trilling in mijn huis. Het enige rustige plekje waar ik mij kon opladen van alle prikkels is nu de plek geworden waar ik niet meer wil zijn en niet meer oplaad, maar wakker lig van de intense trillingen. Verhuizen en de bergen in gaan speelt door mijn hoofd, maar voelt ook gek om dit de drijfveer te laten zijn!

 6. Marcel Muizelaar 8 oktober 2018 - 08:49
  Reply

  Het zijn de grondtrillingen die veroorzaakt worden door gastransport (trillende buizen) , grondtrillingen komen in contact met bouwsels waarin er een resonantie plaatsvindt. Lees: www.joostdevree.nl/bouwkunde2/jpgt/trilling_7_trillingen_esther_stapper_www_bouwpathologie_nl.pdf

 7. Sylvia Klever 16 oktober 2019 - 15:47
  Reply

  Sinds een jaar loop ik met klachten vooral de trillingen die zorgen dat het lijkt alsof mijn hart uit mijn lijf trilt zijn het ergst. sinds kort ook regelmatig trillingen in de nacht die in mijn hoofd gaan zitten waar ik gek van wordt. Mijn man steunt en geloofd mij de rest van de omgeving hoort het mij vertellen maar geloofd er niets van. Ik kom er maar niet achter waar het vandaan komt. en als ik het al zou weten kan ik daar dan wat aan doen. Ik ervaar het als een hele grote belasting op mijn leven en zorgt ervoor dat ik niet veel meer onderneem. gelukkig is het niet elke nacht maar wordt wel steeds vaker

 8. Eveline 1 mei 2021 - 13:05
  Reply

  Beste Sylvia en anderen, ik word helemaal GEK van trillingen. Het lijkt wel alsof mijn huis een trilplaat is. De nachten zijn,'t ergst, ik word herhaaldelijk wakker, dan schrijf ik op hoe laat het is en of de trilling stil / min / medium / max / heftig is..... Soms is het zo heftig dat ik mijn wangen voel trillen, soms raak ik ervan in paniek en moet ik ervan overgeven. Het is nu twee jaar aan de gang. Ik kan er maar niet achter komen waar het vandaan komt. In dit appartementsgebouw zijn ze zo lief geweest een nacht de verwarmingspompen uit te zetten, uiteraard zonder van tevoren te zeggen wélke nacht. Het getril bleek er die nacht ook te zijn - maar de nachten erna was het vooral 'mini' of 'medium', dus minder heftig dan daarvoor. ik begrijp er helemaal niets meer van. Heeft het met de zgn golflengtes, amplitudes te maken? Ja, je kunt een meting laten doen, nogal hoge kosten als je slechts AOW hebt...... en wat kan ik na een meting? Het is al 2 jaar aan de gang, ik word er heel moe, verdrietig en radeloos van. Mijn opgewekte natuur, mijn humor, mijn gezondheid lijden hier ernstig onder. Als ik er anderen over vertel kijken ze bijzonder schaapachtig of geloven het niet, of geven me advies waaruit blijkt dat het niet goed begrepen wordt want zij voelen ‘t niet. Ik heb geen financiële draagkracht om te verhuizen en hoe weet ik dat het daar niet trilt? Vond ik maar een ouderwets huisje met gewone gaskachels die ik aan-en uit kan zetten ipv voorgeprogrammeerde centrale verwarming met zware pompen ergens in het gebouw. Of zouden het de windmolens op die op ca 800 m staan de trilling veroorzaken? Of is het de waterzuiveringsinstallatie die ook ongeveer op 1km afstand van mij woning te vinden is. Komt het door het verkeer op de A30 en wordt het vanwege de veengrond doorgegeven? Hoe kom ik hier doorheen, vanaf? Ik raak volkomen de kluts kwijt . Het is in feite ondraaglijk lijden. Ik ben nu 71 jaar, altijd sportief, gezond, handig, creatief, actief en benieuwd geweest. Ik riep altijd lachend en stoer: "ik word zeker 98 - als er niks tussenkomt!" Ik spring nog op d ouderwetse fiets, ren mijn hond nog steeds achterna, dans op muziek van oa PinkFloyd of Tina Turner en hou ervan om de tuin al spittend voor te bereiden op nieuwe gewassen. En nu is dat trillen er tussengekomen, ik hou dit niet lang meer vol. Nee ik ben niet depressief ofzo, maar heel stilletjes denk ik wel vaak: "ik heb veel beleefd in m’n leven en ervan genoten om dingen aan te gaan en te leren, maar misschien is 72 jaar eigenlijk wel oud genoeg om met het leven op te houden..."

 9. Slapeloos 4 januari 2023 - 09:41
  Reply

  Ik heb ook last van lage frequentie trilling in mijn lichaam. Het begon september 2021. Toen ik op flat gewoond en die maakt echt heel hard trilling. Ik ben zelfs doof, en kon niet goed tegen gevoeliger van trilling. Toch besloot ik verhuizen naar het noorden. Ik had wel gehoopt dat zou weer over, maar helaas niet zo. Het maakt nu veel erger. Ik woon nu kleine apartment (waaraan 16 woning in 1 gebouw). Echt slapeloosheid nachten want als ik in bed lig. Ik hekel aan om naar bed te gaan. Ik merk wel dat verwarming en ventilatoren die maakt teveel trilling in hele gebouw terwijl andere bewoners hebben niks gevoeld. Ik snap niks van, want ik had toen nog nooit echt last van trillingen. Opeens in september 2021 voor het eerst gevoeld. Zo irritant! Elke dag word ik echt erg moe, minder energiek, hoofdpijn, hoesten, soms misselijk, en soms voelde mijn oren luchtdruk.. ik had gehoopt dat tijdelijk is.

 10. Willy de Vries 25 maart 2024 - 15:00
  Reply

  Ik kreeg eindelijk na 30 jaar minder last van de fibromyalgie, maar alle pijnklachten keren terug nu ik elke nacht trillingen voel in bed. Ik kom er niet achter waar het vandaan komt. Overdag is het af en toe ook op onze bank te voelen. Laatst zelfs door visite. Verhuizen is helaas geen optie. We willen rubbertjes onder ons bed proberen, maar geen idee of het helpt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?