Bewustzijn

Echte verbinding met anderen: zo communiceer je vanuit je hartchakra

Door Gastauteur
Echte verbinding met anderen: zo communiceer je vanuit je hartchakra

Je kunt op verschillende manieren met iemand communiceren. Als je bewustzijn in je hoofd zit dan kan je rationeel communiceren, maar als je vol emoties zit dan communiceer je vanuit je buikchakra. Via je hartchakra kan je met iedereen communiceren, doordat je afstemt op de ander. In dit artikel lees je de verschillende manieren van communiceren én vind je tips om vanuit je hartchakra te communiceren.

Wil je echt communiceren? Zorg dan dat je in je hartchakra zit

Wat is communiceren?

Praten is eigenlijk niets anders dan geluid maken in de vorm van woorden. Communiceren is iets heel anders. Communiceren is uitwisselen, zoals het uitwisselen van informatie of emoties. Veel huwelijken stranden, omdat de één emoties wil uitwisselen en de ander informatie. Maar je kunt geen appels met peren uitwisselen.

Communiceer je vanuit je hoofd, je hart, of je emoties?

Je bewustzijn verplaatst zich door de chakra’s. Als je met je bewustzijn in je hoofd zit, dan ben je rationeel, verstandig. Dan praat je over je mening en je denkbeelden. Als je in je borstkas zit, in het hartchakra, dan ben je je vooral bewust van gevoel. Gevoel is liefde en kwetsbaarheid, verbondenheid, thuisvoelen, samenzijn en harmonie. Als je in het hartchakra zit praat je over dingen die je ziel raken. Als je in je buikchakra’s zit, dan ben je gedreven door emoties. Emotie is iets anders dan gevoel. Emotie is angst, verdriet, boosheid, jaloezie, etc.

Vanuit je hartchakra kun je met iedereen communiceren

Je stemt je af op de ander, omdat je wilt begrijpen wat de ander bedoelt en je wilt zelf begrepen worden. Of die ander nu in het hoofd zit of in de buik, jij zorgt ervoor dat je elkaar begrijpt. Als de ander ook in het hartchakra zit, dan gaat het gesprek soepel. Dan zit je op dezelfde golflengte.

Maar wat gebeurt er als de een in het hoofd zit en de ander in de buikchakra’s? Dan krijg je hele rare dingen. Dan praat de een vanuit emoties en de ander over denkbeelden en meningen. Die mensen voelen zich allebei niet gehoord. Ze begrijpen elkaar niet en ze vinden allebei dat dat aan de ander ligt.

Als je met je bewustzijn in je hoofd zit, dan voel je je emoties niet. Dat vinden wij verstandig en volwassen. Vanuit je hoofd heb je overzicht. Je ziet verbanden en oplossingen. Communiceren vanuit het hoofd is vaak ‘gezellig kletsen’. Je wisselt nieuwtjes en je vergelijkt met andere situaties. “Ik kwam te laat op mijn werk, want mijn auto wilde niet starten.” “Dat had mijn buurvrouw ook, haar accu was kapot”.

Als je emoties opvlammen, dan zakt je bewustzijn naar de buikchakra’s. Als je gekwetst wordt, dan word je boos, angstig of verdrietig. Je wilt dan dat de ander begrijpt hoe je je voelt en dat er iets verandert. Je wilt bijvoorbeeld troost, excuses of geruststelling. Je wilt in ieder geval niet horen: “Dat had mijn buurvrouw ook”.

Communiceren in je relatie

Ben je bang dat je relatie slechter wordt? Ben je bang omdat je je partner niet meer kan bereiken? Juist door die angst kun je zelf ook niet meer goed communiceren. Vanuit je buikchakra’s praat je dan over je angsten. Ben je verdrietig omdat je je eenzaam voelt? Dan communiceer je vanuit je emoties. Ben je boos omdat je je afgewezen voelt? Als je vanuit je boosheid praat voelt dat voor je partner alsof je het hem verwijt. Niemand wil verwijten horen. Je partner zal alleen maar verder weg kruipen in het hoofd. Wil je echt communiceren? Zorg dan dat je in je hartchakra zit.

Maar hoe doe je dat? Hieronder lees je een paar praktische tips:

  • Als je ergens over wilt praten, doe dat dan niet als je boos bent. Wacht tot je allebei kalm bent, en begin er dan pas over. Dat werkt veel beter.
  • Je kunt alleen communiceren als je ook oprecht openstaat voor de ander. Als je echt geïnteresseerd bent in de ander. Die ander kan een heel andere denkwijze of motivatie hebben dan jij. Als je daar niet voor openstaat, kun je niet uitwisselen. Dan praat je niet mét iemand, maar tégen iemand.
  • Veel ouders zijn zo druk dat ze alleen nog in het hoofd zitten. Kinderen leven juist vanuit de buikchakra’s. Die kinderen voelen zich onbegrepen en de ouders vinden dat hun kind niet luistert. Dat kan traumatisch zijn voor je kind. Ik heb vaak volwassenen in de praktijk, die nog steeds boos en verdrietig zijn, omdat hun ouders 40 jaar geleden te rationeel op hun emoties gereageerd hadden.
  • Als iemand de woorden ‘altijd’ of ‘nooit’ gebruikt, dan zit de emotie héél diep! Dan zit er pijn uit de kindertijd achter. Ga dan niet in discussie maar neem die emoties serieus. Jij weet dat ‘altijd’ overdreven is, rationeel gezien. Maar geef de ander gewoon even steun en troost.

Geschreven door Jackelien Cerrone, www.leveninlicht.nl.

Chakrakracht voor vrouwen

Chakrakracht voor vrouwen

Chakrakracht voor vrouwen van Lisa Erickson is een praktisch doe-boek. Leer hoe je chakra’s je in je vrouwelijke energie en lichaams- en levensfasen kunnen ondersteunen. Leer grenzen stellen, stress managen en je persoonlijke doelen bereiken met behulp van twaalf krachtige tools, speciaal voor vrouwen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?