Bewustzijn

Burn-out: waarom het de bondgenoot van je zielspad kan zijn

Door Mieke Lannoey
Burn-out: waarom het de bondgenoot van je zielspad kan zijn

Een burn-out is een heftige gebeurtenis in je leven. Naast de zwaarte en pijn, brengt een burn-out ook vaak helderheid en positieve verandering voort. Ben je net hersteld van een burn-out of zit je er nu middenin? Dit artikel van Mieke Lannoey, ervaringsdeskundige en expert op het gebied van burn-outs, biedt je troost, hoop én een ander perspectief. Je burn-out kan namelijk een hulpmiddel van je ziel zijn…

Deze ervaring maakte het voor mij kristalhelder: een burn-out fungeert als bondgenoot met als missie je (opnieuw) laten luisteren naar je ziel.

Eind vorig jaar merkte ik weer heel wat burn-out signalen bij mezelf op. Toen ik hierover ging reflecteren ontdekte ik dat dit alles te maken had met de levenskeuzes die ik de afgelopen periode had gemaakt. Zonder dat ik het in de gaten had gehad, was ik van mijn zielspad afgeweken en weer op automatische piloot gaan leven.

De signalen

Wat ik bij mezelf opmerkte waardoor mijn innerlijke alarmbellen gingen rinkelen, was een aanhoudende modus van neerslachtigheid, emotionaliteit, negativiteit, ontevredenheid, nergens zin in hebben noch plezier aan beleven, vastlopen in mijn hoofd en in passieve gewoontes (zoals afstompend lang netflixen, veel en ongezond eten en meer alcohol drinken).

Kortom, ik was in een neerwaartse vicieuze cirkel terechtgekomen. De schuld- en schaamtegevoelens die ik daarbij voelde, maakten het alleen maar erger. Ik voelde me gefaald en gaf mezelf dagelijks op mijn kop. Mijn zelfcriticus vierde hoogtij.

Het keerpunt

Het duurde even voordat ik inzag dat al deze signalen burn-outgerelateerd waren. Hoewel ik dat in eerste instantie erg frustrerend vond (‘Toch niet weer!?!’), herinnerde ik mezelf eraan hoeveel mijn burn-out mij in het verleden had gebracht. Het was geen vijand geweest maar een vriend die mij de weg naar een leven trouw aan mezelf kwam tonen. Een leven waarin mijn ziel kon groeien en bloeien. En net daar was het misgelopen.

Levenskeuzes

Ik had levenskeuzes gemaakt op basis van veiligheid en zekerheid door de coronacrisis in combinatie met een nieuwe relatie. Ik had weer een vaste baan aangenomen in mijn oude sector (de hulpverlening) na jarenlang mijn inspiratie te hebben vormgegeven als zzp’er. Ik woonde daarnaast weer in een huis in de rij. Ik keek met heimwee en zelfvervreemding terug op de periodes dat ik in Egypte, Fuerteventura en Noord-Spanje had geleefd.

Hoewel mijn keuzes op dat moment erg verstandig leken en misschien ook wel waren, maakte de uitkomst ervan mij allesbehalve gelukkig. Ik had niet meteen in de gaten hoe ongelukkig ik echt was omdat ik mezelf compleet had afgesneden van mijn gevoel. Aan de oppervlakte had ik immers alles om gelukkig te zijn.

Aandacht voor je ziel

Onder de oppervlakte smeekte mijn ziel om aandacht. Dankzij de burn-outsymptomen ben ik niet alleen gaan luisteren naar de roep van mijn ziel, maar er ook naar gaan handelen. Ik wilde namelijk niet nog verder afglijden. In een korte tijd hakte ik een paar moeilijke, maar belangrijke knopen. Ik stopte met mijn vaste baan, ging alleen wonen in de natuur en lastte bewust een sabbatperiode in. Met tijd en ruimte om terug tot mezelf te komen. Een periode waar ik momenteel middenin zit.

Leidende waarden

Langzaam maar zeker is de verbinding met mezelf aan het herstellen, net als de verbinding met wat voor mij van waarde is. In het boek Hókúle’a van Lidewij Bosman staat dat de Hawaïanen negen belangrijke waarden kennen:

 • Veiligheid
 • Avontuur
 • Vrijheid
 • Kracht
 • Expressie
 • Acceptatie
 • Verandering
 • Vriendschap
 • Groei

Het is me nogmaals duidelijk geworden hoe essentieel het is – voor zowel je mentale, emotionele, spirituele als je fysieke gezondheid – om je levenskeuzes uit te lijnen met de waarden die voor je ziel onontbeerlijk zijn. In mijn geval vrijheid en avontuur. Geen wonder dat een leven dat in teken stond van zekerheid en veiligheid mijn ziel allesbehalve voldoening bracht.

Burn-out als bondgenoot

Deze ervaring maakte het voor mij kristalhelder: een burn-out fungeert als bondgenoot met als missie je (opnieuw) laten luisteren naar je ziel. Het is aan ons om er niet alleen naar te leren luisteren maar ook naar te durven handelen.

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude

Nooit meer de oude van Mieke Lannoey is een boek over het leven na een burn-out. Waar velen het herstel van een burn-out als het eindpunt beschouwen, is het in werkelijkheid slechts het begin. Het begin van een nieuwe manier van leven en werken, die begint met te aanvaarden dat je nooit meer de oude wordt. Ze neemt je mee op haar persoonlijke zoektocht om vanuit de kern te veranderen en inspireert je met haar visie op wat wil ontstaan: een nieuwe maatschappij!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Mieke:

Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant. Naast mijn boeken en online cursus bestaat mijn aanbod uit een prikkelend netwerk voor de sensitieve, creatieve en ondernemende mens & uit Levend Stroomwerk, een actieve belevingsvorm van de kracht van water. Meer info: www.miekelannoey.com

Reacties
 1. Rudolf 17 april 2022 - 23:36
  Reply

  Hallo lieve Mieke, wat fijn dat je jouw burn-out ervaringen telkens weer weet om te zetten in nieuwe energie. Onze ziel is altijd op zoek naar vervulling van haar missie, en de reis is vaak lang en vermoeiend. Mij helpt het door regelmatig de stilte op te zoeken en te onderzoeken wat er dan van binnen gebeurt. Soms een meditatie maar soms gewoon niets. Wat er dan ook boven komt. Na de onrust komt uiteindelijk toch de rust. Net als een ruwe zee, die als vanzelf weer kalm wordt en je jezelf in de weerspiegeling van het water weer scherp kunt zien. Dankjewel voor het delen!

 2. Jolie 5 maart 2023 - 13:58
  Reply

  Wat mooi geschreven weer :) jaren geleden kwam ik een artikel van Mieke hier tegen wat me destijds zo raakte en heeft geholpen tijdens mijn eigen burn-out. Ik heb Mieke daarna ook persoonlijk mogen leren kennen en haar enthousiasme, puurheid en eerlijkheid waardeer ik enorm. Fijn dat ik je hier weer zie en nog altijd de herkenning voel op mijn eigen (ziels)pad. Mieke geeft zoveel mooie en heldere inzichten. Dank je wel !

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?