Home Gezondheid Holistische zelfhulpmethode sofrologie: ontspannen lichaam & heldere geest

Holistische zelfhulpmethode sofrologie: ontspannen lichaam & heldere geest

Door Michèle Lippus
sofrologie

Coach Michèle Lippus is razend enthousiast over sofrologie. Ze noemt het ‘mindfulness next level’. Het is een zelfhulpmethode, maar ook een levenswijsheid, die oosterse en westerse disciplines combineert. “Sofrologie leert je om je lichaam te ontspannen en je geest scherp te houden.”

Sofrologie combineert technieken uit onder meer de positieve psychologie, fysiotherapie, meditatie en yoga.

De kracht van de geest

Mindfulness is zo populair dat je in vrijwel elke taal een goede app met oefeningen kunt vinden. Ze brengen je een moment rust en sereniteit. Maar er bestaat een methode die verder gaat dan mindfulness en de laatste jaren aan bekendheid wint: sofrologie.

Sofrologie is een samenstelling van de Griekse woorden Sos (harmonie), Phren (bewustzijn) en Logos (studie). Kortom, het is de studie van het bewustzijn in harmonie. Deze helende techniek zag het licht in het Madrid van de jaren 60. Arts en neuropsychiater Alfonso Caycedo was gefascineerd door de kracht van de mind en de interactie tussen lichaam en geest.

Het waren tijden waarin psychiatrische patiënten elektroshocks en zware medicatie kregen. Caycedo stond niet achter deze mensonterende aanpak. Hij wilde zijn patiënten, onder wie oorlogsveteranen, geestelijke rust bieden en zocht naar toepassingen die een verzachtend effect hadden.

Kruisbestuiving van Oost en West

Eind jaren 60 trok Caycedo enkele jaren door Azië om zich in allerlei spirituele disciplines te verdiepen. Omdat hij ervan overtuigd was dat zijn inzichten (een synthese van oosterse en westerse kennis en kunde) een revolutionaire manier waren om in het leven te staan, noemde hij deze holistische methode ‘Pedagogie van het leven’.

Sofrologie is dus méér dan een spirituele leerweg. Het gaat om een combinatie van technieken uit onder meer de positieve psychologie, fysiotherapie, meditatie en yoga. Het is een kruisbestuiving van talrijke deugddoende disciplines. Deze methode zorgt er onder andere voor dat je bij pijn, stress en angst meer rust in het lichaam voelt én je geest scherp blijft.

Focussen op positiviteit

Deze zelfhulpmethode geeft veel aandacht aan positief geformuleerde gedachten. Vandaag de dag noemen we ze affirmaties. Zo kun je jezelf mentaal voorbereiden op de komende week, een belangrijk gesprek, een nieuw project. Je visualiseert een positief resultaat. Veel topsporters uit Spanje, Frankrijk en Zwitserland bereiden zich met sofrologie mentaal voor op een wedstrijd.

Als je een positieve mindset combineert met dynamische lichaamsbeweging en ademhalingstechnieken, kun je in enkele minuten zowel geest als lichaam in de gewenste staat brengen. Sofrologie leert je om je lichaam te ontspannen en je focus te houden. Als je een afspraak bij de tandarts hebt die spanning oplevert. Als je gefocust een belangrijk gesprek wilt voeren of geconcentreerd aan een examen wilt werken. Als je wilt leren omgaan met prestatiestress of verlangt naar balans en zingeving in je leven. Deze methode biedt ontzettend veel mogelijkheden!

In scholen en ziekenhuizen

Sofrologie is vooral in Frankrijk razend populair. Sinds de jaren 90 zijn veel Fransen in de ban van deze levenswijsheid. Steeds meer openbare diensten zoals onderwijs en de gezondheidssector maken er gebruik van. Hogescholen bieden sofrologie aan om jongeren weerbaarder te maken. Zo krijgen studenten examenstress onder controle. Vroedvrouwen gebruiken deze techniek, waardoor een natuurlijke bevalling mogelijk is. Ook ziekenhuizen, slaapklinieken en therapeuten zijn geïnteresseerd in de veelzijdige toepassingen ervan.

Bewust zijn van je lichaam

Jong en oud hebben baat bij deze methode. Als je naar een sofroloog gaat, leer je oefeningen die specifiek bij jouw situatie passen. Een van de eerste vragen bij een sessie zal zijn: wat voel je nu in je lichaam? Als je het antwoord niet weet, dan zal een serie adem- en ontspanningsoefeningen met visualisaties je helpen. Door deze dagelijks te doen, word jij je bewuster van je lichaam. Training en herhaling zijn fundamenteel. Als je wekelijks naar een sofroloog gaat, maar de oefeningen niet thuis uitvoert, zal het gewenste resultaat uitblijven.

Sofrologie in het kort:

  • Praktisch: ben je niet goed ter been of heb je een hekel aan complexe yogaposes? Geen probleem! De dynamische bewegingsoefeningen kun je zowel staand als zittend doen.
  • Doelgericht: sofrologie leert je om doelen te bereiken door middel van visualisatie-technieken.
  • Prestatiegericht: bij topsporters zorgt deze techniek ervoor dat ze succesvol presteren.
  • Driedimensionaal: verleden, heden en toekomst staan steeds centraal. Zo kunnen bijvoorbeeld vaardigheden uit het verleden gestimuleerd worden, waardoor je meer vertrouwen in het eigen kunnen krijgt.
  • Diep vertrouwen: de kracht hebben om de toekomst positief tegemoet te treden.
  • Waarde- en betekenisvol leven: klein geluk in alledaagse dingen ervaren.
  • Transformatie: door de eenvoud van de oefeningen kom je letterlijk in beweging.
  • Next level: voor wie een stapje verder wil gaan dan mindfulness.

Dit artikel kwam tot stand met de waardevolle hulp van Livia Verlinden, bestuurslid van de Nederlandstalige vereniging voor sofrologen.

Ben je reeds actief als lichaamswerker, coach of therapeut en wil je graag je kennis uitbreiden met deze zelfhulpmethode? In januari 2021 start er een nieuwe Nederlandstalige basisopleiding tot sofroloog in Vlaanderen. Verdere info hieromtrent kan je hier raadplegen

Bronvermelding: www.sofrologen.net

Boekentip van de redactie: De sofrologiemethode

de sofrologie methodeDe basis van sofrologie ligt in de medische wetenschap, waardoor er veel bewezen effecten zijn: meer energie, een betere focus, emotionele veerkracht, minder stress en angst, meer zelfvertrouwen en een betere nachtrust. Het is ook een goede voorbereiding op uitdagende situaties, zoals een sportprestatie of sollicitatiegesprek. Sofrologie is dé methode voor een heldere geest in een ontspannen lichaam.

Bestel nu jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com voor € 17,99.

bestel nu

2 reacties

Marijke Van Acker 5 januari 2021 - 21:22

Mooi artikel dat de spirit doet voelen van de positiviteit van de Sofrologie… de ik-krachten en mogelijkheden als persoon in ontwikkeling worden voortdurend aangescherpt op een positieve en hoopvolle veranderingsgerichte wijze

Reply
Michèle Lippus 6 januari 2021 - 14:41

Dank je wel Marijke!

Reply
Nederland ontdekt sofrologie - Frank Delvaux 16 januari 2021 - 16:21

[…] om je lichaam te ontspannen en je geest scherp te houden.” Geniet van de rest van het artikel op: https://www.inspirerendleven.nl/holistische…/ En neem gerust met mij contact op om de (online) mogelijkheden te […]

Reply

Laat een bericht achter