Home Spiritualiteit & bewustzijn  Herfstritueel om te leren loslaten en vooruit kijken

 Herfstritueel om te leren loslaten en vooruit kijken

Door Véronique Lam

Het is gemakkelijk om de weg kwijt te raken in de kleine dingen van het bestaan – de wekker die elke morgen gaat, de dagelijkse sleur, het reizen naar je werk. Wanneer we deze dagelijkse gewoonten onze levens laten bepalen, kunnen we alles wat tussen deze moment vallen uit het oog verliezen. Aan de andere kant, de cyclus van de natuur door de seizoenen laat zich niet bepalen door eentonigheid. De aarde draait en keert zich richting de zon, wat warme en koudere temperaturen, heldere en doffe kleuren, frisse lucht en koele regen met zich meebrengt. Dit is een cyclus die door geen andere geëvenaard wordt. Het is een spektakel dat ons herinnert aan de krachten die ermee gemoeid zijn en dat de tijd vast, eindigend en vluchtig is.

Er zijn verschillende manieren om meer in het ritme van de seizoenen van de natuur te leven. Aller eerst kunnen we ze als checkpoints gebruiken. Elk van deze checkpoints geven de kans om onze manier van leven te revalueren en ze herinneren ons eraan dat we bij onszelf naar binnen moeten kijken als we stappen willen zetten.

Herfstritueel 101

De herfst biedt een uitstekende mogelijkheid om alles wat je niet langer nodig hebt, los te laten. Eenvoudig neuriën kan je hierbij helpen. Ja, neuriën is een simpele manier om jezelf te kalmeren met geluid. Het kan je energetische staat van stress of overprikkeling terugbrengen naar een gezond startpunt.

Als je het raar vindt om hardop te neuriën als je alleen bent of als er mensen om je heen zijn, dan ben je niet de enige. Een groot onderdeel van zelfzorg is jezelf leren kennen door dingen te doen die buiten je comfort zone liggen. Wees je bewust van hoe je daarop reageert en heb compassie voor jezelf door jezelf niet meteen te veroordelen. Als je je sullig of onnozel voelt (zoals we allemaal wel eens doen), is het belangrijk om te onthouden dat dat maar tijdelijk is en dat het bijdraagt aan een diepere genezing.

Een neurieritueel

Als je het lastig vindt om naar je intuïtie te luisteren, is het maken van geluid een nuttige manier om weer bij jezelf te komen, als alles om je heen te luid klinkt. We kunnen neuriën gebruiken als een manier om onze doende geest te veranderen in een ontvangende geest en om ons te openen voor de energie van de Maan. Laten we beginnen aan een neurieritueel dat ons zal helpen helderheid te vinden in de nachtelijke hemel.

Wat je van buiten nodig hebt

 • Loszittende, comfortabele kleding
 • Een comfortabele plek om te zitten

Wat je vanuit jezelf nodig hebt

 • Een ontvankelijk hart
 • De moed om jezelf en je eigen geluid te horen

Instructies

 1. Zoek een rustige plek waar je comfortabel kan zitten en voor vijf minuten niet gestoord wordt. Dit is een effectief en efficiënt ritueel.
 2. Stel jezelf voor in je geestesoog. Breek dit beeld langzaam af. Van welke kleuren, geuren, temperaturen, texturen en andere eigenschappen ben je gemaakt? Ben je oceanisch of gemaakt van een woestijn of bloemen?
 3. Voel hoe het beeld van je geestesoog nu anders is dan hoe je het over een jaar wilt. Dit kan je helpen met vaststellen wat je volgend jaar bereikt wil hebben en het kan je helderheid geven over wat er nodig is om daar te komen.
 4. Nu je hierover nagedacht hebt, probeer de kwaliteiten die je hiervoor nodig hebt duidelijk voor je te zien. Als je erachter bent gekomen dat vuur jouw element is, voel dan zijn hitte. Als munt jouw smaak is, proef en ruik dat. Als je overvloed wil bereiken, is de kleur die je koos wellicht groen. Kies drie tot vijf kwaliteiten om je op te focussen.
 5. Zit een moment stil, maak je gedachten leeg en laat dan een van deze kwaliteiten naar jou toekomen. Kies er niet zelf eentje uit, laat de kwaliteit jou kiezen. Luister naar wat deze kwaliteit jou te zeggen heeft.
 6. Adem met één duidelijk focuspunt in en uit door je neus. Herhaal dit een paar keer.
 7. Begin bij je volgende inademing met neuriën. Neurie in jouw kleuren, geuren, smaken en texturen. Dit zal je helpen het geluid om te zetten in de juiste frequentie. Wees niet bang om hiermee te spelen als het niet in een keer goed gaat.
 8. Zodra je eenmaal de juiste frequentie gevonden heb, adem een paar keer in via je buik en begin opnieuw met neuriën.
 9. Eindig het ritueel door je focuspunt voor je te zien. Zoek een kristal of een ander symbolisch object en laadt dit op je vensterbank op met de energie van de Maan. Laat dit een herinnering zijn aan jouw gewenste realiteit en de persoon die je graag wilt worden.

Hoe je ook klinkt als je neuriet, doe je best om jezelf niet te veroordelen en om je ego niet bij deze oefening te betrekken. Geef je lichaam de kans om zichzelf te genezen.

Bron: mindbodygreen

Boekentip: De Tao van gezondheid

tao van gezondheid

Dit holistische, toegankelijk geschreven boek biedt inzicht in de individuele, maatschappelijke en wereldwijde gezondheid. Ga aan de slag met de elementen van de natuur zoals aarde, water, vuur en lucht in combinatie met de seizoenen. Dit boek leert je anders te denken en de diepe wijsheid van het leven te verstaan en te gebruiken.

Ga aan de slag en bestel jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99 met gratis verzending.

Laat een bericht achter