Liefde & Relaties

Waarom relatieproblemen kunnen leiden tot enorme groei (+ tips om de communicatie te verbeteren)

Door Seana Zelazo
Waarom relatieproblemen kunnen leiden tot enorme groei (+ tips om de communicatie te verbeteren)

Relatieproblemen zijn er in alle vormen en maten maar kunnen in sommige gevallen heel positief uitpakken en alchemistisch werken. Hoe gek dat ook klinkt. “Dit is misschien het beste moment om de relatie heilig te maken. Dit klinkt misschien contra-intuïtief, maar blijf lezen en je zult zien waarom dit júist heel logisch is,” zegt spiritueel leraar Seana Zelazo, auteur van De initiatie van Inanna.

De relatie met je geliefde kan herstellend en transformerend werken en is zelfs een middel tot evolutie.

Hebben jullie problemen in jullie relatie? Voelt het gespannen? Veroorzaakt het stress? Voel je je losgekoppeld van je partner? Zo ja, dan is dit misschien het beste moment om de relatie heilig te maken. Dit klinkt misschien contra-intuïtief, maar blijf lezen en je zult zien waarom dit júist heel logisch is.

De kwetsbaarheid in romantische relaties

Relaties zijn spiegels. Wat er in je hart speelt, zie je terug in je externe werkelijkheid. Dit concept komt vooral naar voren in onze intieme relaties. Wanneer je bewust begint te leven en naar zelfacceptatie toe beweegt, komen alle energetische of emotionele blokkades die je hebt naar de oppervlakte, zodat je ze kunt confronteren en uiteindelijk omzetten. Jouw besluit om in overeenstemming met jezelf te komen – om onbeschaamd te leven – zet alles wat uit balans is in beweging, zodat het kan worden aangepakt en verbeterd.

Romantische relaties zijn in dit opzicht zeer gevoelig, omdat we onszelf in en door die relaties het meest kwetsbaar opstellen. In die kwetsbaarheid krijgen we de kans om eerlijk na te denken over waar we staan en wat we nodig hebben.

Zó verander je gelijk de dynamiek van je relatie

Als we geconfronteerd worden met weerstand, hebben we de neiging om nog meer weerstand te bieden. Als je echter waar je je aandacht op richt verandert en je in plaats daarvan richt op het eren van de uitdaging die zich voordoet in relaties, begin je deze uitdagingen en je geliefde als de heilige geschenken te zien die ze zijn.

De uitdagingen die zich voordoen (zelfs als ze volledig over de ander lijken te gaan) zijn kopieën of herhalingen van onze eigen interne strijd waar we ons misschien niet eens bewust van zijn. Niet alleen verandert deze benadering onmiddellijk een gespannen dynamiek: je zult merken dat het een gevoel van acceptatie ondersteunt, een staat van openhartige aanwezigheid.

De alchemie van relaties

De relatie met je geliefde kan herstellend en transformerend werken en is zelfs een middel tot evolutie. Heilige eenheid en de alchemistische aard van relaties worden al duizenden jaren gebruikt voor groei en transcendentie en in talrijke spirituele tradities zoals het pad van Tantrische Yoga. We zien de potentie van de relatie met geliefden als direct verbonden met ascensie in de voorbeelden van Maria Magdalena en Jezus, Isis en Osiris en natuurlijk mijn favoriet, Inanna en Dumuzi.

Wanneer je je relatie met jezelf begint te veranderen, weerspiegelt alles om je heen deze verschuiving en vereist een soort herijking, inclusief je naaste connecties. Het is mogelijk om dit proces te zien als een bevestiging van je eigen genezing. Met andere woorden, maak je geen zorgen, het is uiteindelijk een goede zaak dat je relatie je misschien wat stress bezorgt. Het betekent niet per se dat je uit die relatie moet stappen. Het betekent eerder dat je wordt uitgenodigd om heel eerlijk te zijn naar jezelf en je partner, verantwoordelijkheid te nemen en de manieren waarop je je verhoudt tot jezelf en je geliefde te verbeteren

Verbeter je relatie en de communicatie

Hoe kun je de communicatie verbeteren? De eerste vraag helpt je bij het onderzoeken van de communicatie. De overige vier vragen helpen je bij uitdagende situaties.

1. Welke taal gebruiken jullie?

Let bijvoorbeeld goed op de taal die je gebruikt met je geliefde. Hoe praat je tegen hem of haar? Is het met diep respect? Is het ondermijnen, hard, ongeduldig, prikkelbaar, kort door de bocht, vernederend, ontkrachtend? Hoe praat je partner tegen jou? Let goed op. De communicatie tussen jullie laat veel zien van wat aan genezing toe is.

2. Wat te doen bij oordelen?

Oordeel niet over elkaar, maar observeer en noteer hoe dingen tegen elkaar worden gezegd. Pauzeer om te evalueren of het voor jou goed voelt zoals het is. Zo niet, pas het dan aan zonder hard te zijn voor jezelf of je partner. Vertel je partner wat je waarneemt en of er interacties en manieren van communiceren zijn die je zou willen veranderen.

3. Wat te doen bij ruzies?

Daag jezelf uit! Stel voor om te proberen je bezig te houden met het boeddhistische begrip ‘Recht van spreken’, maar ga nog een stapje verder. Probeer een paar dagen alleen heilige taal te gebruiken. Al is het maar één dag, het zal een opening creëren. Als je uitglijdt en uiteindelijk ruzie maakt, vrees dan niet, leg het gewoon neer zonder te oordelen en leg uit dat dit niet langer de manier is waarop je met elkaar wilt omgaan en dat ruzie maken de vreugde uit jullie verbinding haalt.

4. Wat te doen bij irritaties?

Als je je stoort aan het gedrag van je partner, probeer het dan anders aan te pakken dan normaal. Een voorbeeld hiervan zou kunnen zijn: “Ik waardeer alles wat je vandaag doet en alles wat je in mijn leven teweegbrengt en ik kan vandaag echt wat steun gebruiken. Kun je alle spullen oprapen die je op de vloer van de woonkamer hebt laten liggen en de afwas opruimen die je in de gootsteen hebt laten staan omdat ik vandaag overweldigd ben? Door dat te doen zal ik me veel beter georganiseerd voelen.”

5. Wat te doen bij defensieve gevoelens?

Als defensiviteit bij een van jullie naar boven komt, pauzeer de interactie dan, neem wat ruimte, kom tot jezelf, haal een paar keer diep adem, kom dan terug en benoem het, eigen het je toe, zeg letterlijk: “Ik ben getriggerd door deze interactie, en ik wil me echt niet bezighouden vanuit een getriggerde plek.” Leg uit dat je er samen aan wilt werken om het te overstijgen, zodat je je vanuit een meer solide plek kunt engageren. Alleen al het uitnodigen van deze intentie helpt om het op te lossen.

Ga op onderzoek uit

Probeer je verbinding te onderzoeken met een heilige lens. Dat je geliefde je vergezelt in deze complexe tijden is ongetwijfeld belangrijk op zich. Sta open voor de heiligheid van wat jullie elkaar te bieden hebben en waardeer het feit dat jullie zielen besloten dat het belangrijk was dat jullie samen op weg gingen tijdens een intens moment van universele transformatie.

Niemand is perfect, maar we kunnen allemaal manieren vinden om onvoorwaardelijk in harmonie met elkaar te leven – om elkaar te ondersteunen vanuit een diepere plek van hoge vibratie-energie. Dit zal jullie seksuele verbinding nog leuker maken!

Stel je voor dat jullie je beiden op een heilige manier intiem verbinden. Verdiep de betekenis van jullie intieme verbinding. Wees intentioneel en laat een eerbied voor elkaar ontstaan.

Geïnspireerd door de wijsheid van de Sumerische Godin Inanna, is deze blog een uitnodiging om te leven zoals zij dat doet, als een krachtige heldin die haar waarheid spreekt.

De initiatie van Inanna

De initiatie van Inanna

Hoe kun je krachtig jezelf zijn én vol in liefde leven? Inanna is jouw voorbeeld. In 'De initiatie van Inanna' van Seana Zelazo volg je de Soemerische godin van de liefde door de zeven poorten van haar zielenreis van ontwaken tot ascensie.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Seana Zelazo:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?