Psychologie

Date jij per ongeluk iemand die op je vader of moeder lijkt? Waarom we steeds dezelfde types uitkiezen

Door Gastauteur
Date jij per ongeluk iemand die op je vader of moeder lijkt? Waarom we steeds dezelfde types uitkiezen

Kies je altijd schadelijke mensen of emotionele vampiers als vrienden? Blijf je daten met hetzelfde, slechte type?Dan zit je waarschijnlijk vast in een patroon met gerecyclede pijn. Robert Jackman (auteur van Waarom doe ik zo?) legt je in dit artikel uit waarom je deze mensen steeds aantrekt.

Zonder dat we ons ervan bewust zijn, laten we mensen in ons leven toe om onze kindertrauma’s opnieuw uit te spelen.

Dit is een vervolg op: Wat is gerecyclede pijn? Dit is de onverwachte invloed van emotionele verwondingen uit het verleden

Iemand daten die lijkt op je moeilijkste ouder

Je kent waarschijnlijk wel vrienden of familieleden die steeds opnieuw met hetzelfde type uitgaan of zelfs trouwen, iemand die eigenlijk niet bij hen past of geen goed mens is. Je vraagt je af waarom iemand bewust met iemand omgaat die net zo is als de vorige persoon met wie hij of zij dat deed. Jij ziet het, dus waarom zien zij het niet? Maar misschien doe je het zelf ook wel.

Een bekend uitgangspunt in populaire psychologie is dat veel mensen iemand daten die lijkt op hun moeilijkste ouder. Bijvoorbeeld iemand die lijkt op hun narcistische vader of emotioneel onbeschikbare moeder. Herken je dit? Veel mensen hebben daarnaast ook de neiging om steeds schadelijke mensen als vrienden te kiezen.

Waarom kies je steeds schadelijke mensen?

Zonder dat we ons ervan bewust zijn, laten we mensen in ons leven toe om onze kindertrauma’s opnieuw uit te spelen, en de persoon die we als partner in ons leven toelaten heeft vaak een verwonding die we door onze eigen ervaring als kind heel goed begrijpen. Hierdoor trouwen mensen vaak met hun ‘moeder’ of ‘vader’. Onbewust proberen we dit aspect van onszelf te helen.

Het deel van jou dat je nog niet hebt geheeld, wordt getriggerd en bepaalt vervolgens hoe je op de situatie reageert en met welke mensen je omgaat. Dit gekwetste deel is gerelateerd aan de oorspronkelijke ingrijpende emotionele gebeurtenis, en op basis van deze diep begraven emotionele verwonding blijf je je slechte keuzes herhalen. Dit gekwetste deel is niet geïntegreerd in je verantwoordelijke volwassen zelf, maar is van de andere delen afgescheiden.

Een voorbeeld uit de praktijk

Als jongvolwassene koos ik onbewust narcistische, gekwetste mensen als vrienden. Ik wist het toen nog niet, maar later kwam ik erachter dat dit een gevolg was van het verwonde jongetje in mij dat intuïtief wist hoe ik moest omgaan met mensen die aandacht en bevestiging nodig hadden, en dat ik hen op een voetstuk plaatste terwijl ik mezelf omlaaghaalde. Ik hoefde niet na te denken over wat ik moest doen of hoe ik met dit soort mensen moest omgaan, want ik begreep ze al. Mezelf kende ik echter nauwelijks.

Ik kwam uit een gezin waarin alcoholisme een probleem was. De verwondingen die ik als kind heb opgelopen en die werden veroorzaakt door mijn thuisomgeving hebben ertoe bijgedragen dat ik heel bedreven werd in co-afhankelijk gedrag. Ik ontwikkelde hulpmiddelen die ik gebruikte om mezelf in de gaten te houden en aan te passen aan anderen van wie ik dacht dat ik dat voor hen moest doen in plaats van dat ik gewoon mezelf was. Tijdens mijn helingsproces leerde ik hoe ik die pijn er kon laten zijn en hem kon onderzoeken, en hoe ik sommige ingewikkelde gevoelens kon verwerken, zodat ik steeds meer mijn authentieke zelf kon zijn. Ik leerde dat ik gewoon mezelf kon zijn en dat ik voor niemand anders iets hoefde te doen om waardevol te zijn.

Met behulp van de methode die ik zelf heb ontwikkeld en waarbij heling en het omarmen van een authentiek leven centraal staan, kon ik die verwonding helen. Daardoor kon ik al mijn gefragmenteerde delen integreren en een geheelde volwassene worden, omringd door mensen die mij respecteren en liefhebben. Ik doe nu hetzelfde voor mensen die ik als professional help.

Dit is een fragment uit: Waarom doe ik zo?

Waarom doe ik zo?

Waarom doe ik zo?

Wil jij vanaf nu mentaal gezonde mensen aantrekken die niet je leven overhoop gooien? Waarom doe ik zo? helpt je om de trauma's uit je verleden niet meer je heden te laten verpesten.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de invloed van oude pijn op je leven:

 

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?