Spiritualiteit

Verschillende manieren van spiritueel ontwaken: hoe ben jij ontwaakt?

Door Mary Mueller Shutan
Verschillende manieren van spiritueel ontwaken: hoe ben jij ontwaakt?

Er zijn veel verschillende manieren van ontwaken en eindeloos veel varianten. Het is mogelijk dat je jezelf in meerdere categorieën herkent, of dat bij jou de ene manier van ontwaken de andere in gang heeft gezet. De ontwaakervaring kent pieken en dalen, golfbewegingen met plotselinge inzichten en openingen, maar ook periodes van stagnatie. In Gids van spiritueel ontwaken van Mary Mueller Shutan lees je over de verschillende ontwaakprocessen en in dit artikel lichten wij vier varianten uit.

Geleidelijk ontwaken

We kunnen de weg van geleidelijk ontwaken vergelijken met het omhooggaan met een spirituele lift. We stijgen dan één verdieping tegelijk en stappen op elke verdieping uit de lift om die verdieping te

verkennen. Elke verdieping vertegenwoordigt een geleidelijke perspectiefverandering, een ander begrip van het universum en het Zelf. Het is niet altijd even gemakkelijk om wat je op deze verdiepingen leert te integreren, maar het wereldbeeld en zelfbeeld dat je op een verdieping ontwikkelt, verschilt niet zo heel veel van de verdieping ervoor. Hierdoor kun je ze relatief probleemloos integreren.

Tijdens het geleidelijk ontwaken kunnen we lang op elke verdieping verblijven, op een bepaald niveau vast komen te zitten, of de weg terug naar de lift vergeten. Terwijl het ingrijpende karakter van plotseling ontwaken ervoor zorgt dat we meerdere verdiepingen tegelijkertijd met de

spirituele lift omhooggaan, gaat de spirituele lift bij het geleidelijk ontwaken op elke verdieping open. Doordat het geleidelijk ontwaken stap voor stap verloopt, kan dit proces op de achtergrond plaatsvinden in plaats van dat je er voortdurend je aandacht op moeten richten. Daardoor is het doorgaans gemakkelijker om je spirituele ervaringen gescheiden te houden van je dagelijks leven.

Plotseling ontwaken

Sommige mensen maken een abrupt moment of een plotselinge realisatie mee waardoor ze het Zelf en het universum anders gaan zien en begrijpen. Dit is een moeilijkere weg, die overigens steeds vaker voorkomt nu we yoga en meditatie in ons leven en op onze werkplek hebben geïntegreerd, maar daarbij geen diepgaand begrip hebben van de spirituele leringen die eraan ten grondslag liggen. Bij veel mensen die zich helemaal zijn gaan wijden aan yoga of meditatie, kan dit resulteren in een soort ‘crash’, waarbij de kundalini, chakra’s of meer fijnstoffelijke energiesystemen worden geactiveerd en zij midden in een spiritueel ontwakingsproces terechtkomen.

Sommige mensen die geen spirituele achtergrond hebben, hebben dan het gevoel dat ze plotseling in een spiritueel ontwakingsproces zijn gegooid en vinden het extra moeilijk omdat ze geen levensbeschouwelijk fundament hebben waarop ze kunnen steunen, of het ontbreekt hen aan voorkennis van het proces.

Als we plotseling ontwaken, moet het lichaam zich zeer snel ontdoen van vroegere en huidige blokkades om de nieuwe spirituele staat te kunnen bijbenen, zodat onze geest, ons lichaam en onze ziel weer op elkaar zijn afgestemd en in evenwicht zijn. Dit kan fysiek, emotioneel en spiritueel desoriënterend zijn, vooral als we er geen idee van hebben wat er aan de hand is.

Energetische transmissies

Ervaringen als shaktipat – het ontvangen van energetische transmissies van een verlichte goeroe of leraar – kan leiden tot geleidelijk of plotseling ontwaken. Reikitransmissies en -afstemmingen of healingsessies met iemand die in een ontwaakte staat verkeert, kunnen ervoor zorgen dat we meerdere verdiepingen tegelijk met de spirituele lift omhooggaan.

Dit pad is vrij bekend, en mensen die op zoek zijn naar shaktipat of een reiki-afstemming bewandelen al een spiritueel pad. Er is al veel geschreven over ontwaken door middel van shaktipat, en er zijn verschillende niveaus van ontwaken die je als gevolg van het ontvangen van shaktipat kunt bereiken.

De meeste mensen die een reikicursus volgen of shakti van een goeroe of leraar ontvangen, bereiken een lager niveau van ontwaken. Dit ontwaken is van tijdelijke aard en vervult de ontvanger met gevoelens van innerlijke vrede en kalmte wanneer hij of zij zich in aanwezigheid van de gever bevindt.

Ontwaken door middel van een plek of gebeurtenis

Denk eens terug aan een strandvakantie, een trip naar een mooi land, een berg, vulkaan, een plek in de natuur waar je de natuurlijke wonderen avan de wereld voelde, waar je innerlijke vrede en tijdloosheid ervoer, en waar je het gevoel had dat je precies op het juiste moment ervoer wat je ervoer.

Waarschijnlijk voelde je eenheid, dat alles vanzelf stroomde, synchroniciteit, dat alles helder en rustig werd, en dat je dagelijkse stress werd verlicht. Voor de meeste mensen is dit een plek in de natuur die overeenkomt met een van de elementen: aarde, vuur, water, lucht. Maar voor andere mensen kan het een totaal onverwachte plek zijn.

Gids voor spiritueel ontwaken

Gids voor spiritueel ontwaken

Mary Mueller Shutan schreef met haar Gids voor spiritueel ontwaken een onmisbaar boek voor iedereen die zich op dit pad van ontwaken bevindt. Wanneer je begint met ontwaken komen je onverwerkte emoties en ervaringen vanaf je geboorte tot waar je in het huidige moment bent naar boven. Dankzij het ontwakingsproces kun je eindelijk het pad van verlichting en bewandelen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Mary Mueller Shutan
Mary Mueller Shutan

Mary Mueller Shutan is een Amerikaans spiritueel healer en auteur met een master in Chinese geneeswijzen en een brede spirituele oriëntatie. Die gebruikt ze om mensen te ondersteunen in hun spirituele groeiproces.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?