Bewustzijn

3 signalen dat je relatie (te) veel energie van je vraagt

Door Michèle Lippus
3 signalen dat je relatie (te) veel energie van je vraagt

Een relatie kan bijzonder veel energie van je vragen. Je geeft jezelf 100% maar plots lijkt het je allemaal te veel. Mogelijk zijn dit signalen dat je mentaal, emotioneel en fysiek uitgeput bent. In dit artikel bespreekt coach Michèle Lippus 3 belangrijke signalen dat jouw relatie (te) veel energie vraagt en geeft ze tips om dit op te lossen.

Elke relatie heeft zijn ups en downs. Liefde is immers een werkwoord en niet elke crisis hoeft het einde van een relatie te betekenen. Zolang de intentie aan beide kanten aanwezig is om jullie relatie alle liefde en respect te geven, zal dit door beide partners als positief ervaren worden. Echter, wanneer jouw relatie langdurig onder spanning komt te staan, verlaagt jouw weerbaarheid en kan een bagatel snel uitdraaien tot een laaiende ruzie.

Hoe kan je de stress-factoren herkennen en wat kun je hieraan doen?

1. Je maakt je steeds zorgen om de problemen van je partner

In vrijwel elke relatie heb je één van de partners die de zorgende rol op zich neemt. In moeilijke tijden is deze zorgzame partner dag en nacht bezig met de bezorgdheden van de andere. Als het probleem zich vlot oplost, kan de rust snel terugkeren. Sommige problemen lossen zich echter niet van de ene op de andere dag op. Denk maar aan financiële instabiliteit, het verliezen van een baan op oudere leeftijd, enzovoort.

Het probleem van de ander wordt dan snel jouw probleem en voor je het beseft, neem je de verantwoordelijkheid om dit op te lossen. Vooral als je merkt dat de andere de moed, kracht, energie of zin niet heeft om dit op te lossen, of zich verliest in het dramatiseren van de situatie, kan het bijzonder slopend voor je zijn.

Het is mooi dat je je partner steunt. Toch is er een verschil tussen je partner steunen en de last die op zijn/haar schouder ligt te willen dragen. Je kan de andere in zekere mate helpen, maar sommige dingen zal je partner zelf dienen op te lossen. Moedig je partner aan om gespecialiseerde hulp of advies in te schakelen en gun jezelf de tijd om terug tot jezelf te komen.

Lees ook: Krijgergodin: laat oude structuren los en ontdek de innerlijke kracht in jezelf

2. Je kunt niet jezelf zijn in aanwezigheid van je partner

Het is geen goed teken als je jezelf onwennig voelt in de aanwezigheid van je partner. Vooral als je al jaren samen bent, is de kans groot dat jij niet meer de persoon bent die je in het begin van jullie relatie was. Soms kan het ook zijn dat je vanaf de eerste dag een rol gespeeld hebt om de ander te pleasen, waardoor je partner nooit de ware jij heeft gekend.

Lees ook: Hoe pleasen ontstaat (vaak in de kindertijd) én hoe je ermee kunt stoppen

Maar ook de gevoeligheid van de ander kan ervoor zorgen dat jij constant op eieren loopt. Om de sfeer in het gezin of relatie min of meer leefbaar te houden, worden confrontaties makkelijk vermeden.

Met een open mindset kunnen confrontaties verhelderend werken en heel wat druk van de ketel afhalen. Door eerlijk en open te zijn met je partner, kan het tij positief keren. Echter, als je jezelf blijft verloochenen en je ware zelf onderdrukt, zal de ontevredenheid in jou groeien en kan deze omslaan tot wrok. Wees eerlijk voor jezelf en naar je partner toe.

Vraag jezelf af wat de meerwaarde is om in een relatie te blijven waarbij je nooit jezelf kan of mag zijn. Durf voor jezelf te kiezen, ook al betekent dit dat je relatie geen toekomst meer heeft. De moeilijkste situaties bieden de mooiste levenslessen.

3. Je snakt regelmatig naar “me-time”

Af en toe wat tijd alleen doorbrengen, kan een verademing zijn in een relatie. Dit kan gaan van een dagje vrij te nemen tot een weekend of langer eropuit te trekken. Dat wil nog niet zeggen dat je in een relatiecrisis zit, verre van! Me-time is even belangrijk als we-time, zolang alles in balans blijft.

Wanneer je liever alleen bent of minimaal tijd met je partner wenst door te brengen, dan is het duidelijk dat er iets aan de hand is. Vroeg of laat komt dit ter sprake in een gesprek met collega’s, vrienden of familie. Ook al hebben ze het beste met je voor, dit maakt hen nog niet de beste raadgevers. Je doet er goed aan om dergelijke thema’s met een relatietherapeut of -coach te bespreken. Dankzij hun kennis en expertise helpen ze jou om tot de kern van het ware probleem te komen.

Door te beseffen wat de oorzaak is van jouw wens om tijd zonder je wederhelft door te brengen, kan je dit beter plaatsen en bespreekbaar maken. Spring dus niet te gauw tot conclusies, maar durf naar de onderliggende problematiek te kijken.

Lees ook: Van pleasen naar voelen wat je verlangt

Voer een verbindend gesprek

Door bewust tijd te maken voor je emotionele, mentale en lichamelijke welzijn, verhoog je jouw veerkracht. Dit is een dankbaar geschenk voor jezelf en je dierbaren. Naast zelfzorg is communicatie essentieel. Het vraagt moed om lastige situaties met je partner te bespreken. Hierbij enkele tips voor een verbindend gesprek:

  • kies een geschikt moment;
  • zorg voor een serene setting;
  • spreek vanuit jouw gevoel;
  • geef je partner de kans en ruimte om zich ook te uiten;
  • met verwijten kom je nergens.

Meer tips rond emotionele self-care kan je terugvinden op mijn vernieuwde website Thrive-Coaching
Let’s connect! Volg me ook op Facebook of Instagram voor waardevolle tips en bezielende quotes!

Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen

Van elkaar houden zonder jezelf te verliezen

Twee wereldberoemde therapeuten laten in dit prachtige boek zien hoe we de magie in onze relatie kunnen terugkrijgen door middel van een aantal praktische stappen. Een fantastisch boek voor iedereen die behoefte heeft aan een intieme relatie waarin plaats is voor passie, liefde en romantiek. Leer hoe je kunt stoppen met het veroordelen van je partner of jezelf. Het boek staat vol met baanbrekende ideeën, zoals het idee van de energetische verbinding.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Michèle Lippus
Michèle Lippus

Self-care expert, stress & burn-out coach en loopbaanbegeleider ✨ Jong van hart ✨ Ik ben dol op koffie ☕ en mijn 2 petekinderen (mijn oogappels). Host van de podcast "Rumbo norte". Te beluisteren via iTunes, Spotify en Google Podcasts. Favoriete affirmatie: I owe myself the love that I so freely give to other people.

Reacties
  1. Myriam 11 maart 2020 - 08:03
    Reply

    Wauw Michelle prachtig artikel... zoals altijd! Maar nu heel persoonlijk op lijf geschreven. Je kan heel veel van je partner houden maar als het op zelfdestructie gaat werken heb je er fringend iets voor jezelf aan te doen. In ons geval kochten we een 2de apartement om apart te gaan wonen. We zien wel waar het heen dobbert. Liefde is ook los laten!

    1. Michèle Lippus 11 maart 2020 - 20:25
      Reply

      Lieve Myriam, dit is wat Alexander Graham Bell ooit zei: "When one door closes another door opens; but we so often look so long and so regretfully upon the closed door, that we do not see the ones which open for us."

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?