Liefde & Relaties

Hoe vriendschap tussen een hetero man en vrouw wél kan werken (Wees niet bang voor seksuele aantrekkingskracht)

Door Jacqueline Rietveld
Hoe vriendschap tussen een hetero man en vrouw wél kan werken (Wees niet bang voor seksuele aantrekkingskracht)

Hoeveel hechte vriendschappen met iemand van het andere geslacht heb jij? Vriendschap tussen een hetero man en vrouw is vaak ingewikkeld. Vlinders in je buik, aantrekkingskracht, zin in seks – wat doe je ermee? Coach Jacqueline Rietveld geeft antwoord! “Wanneer we leren om onze krampachtige houding ten opzichte van seksuele energie los te laten, ontstaat er veel meer ruimte voor vriendschap tussen man en vrouw.”

Omdat we er zo lang niet vrij in zijn geweest, weten we niet meer hoe we seksuele energie op een gezonde en liefdevolle manier laten stromen.

Collectieve verwardheid over seksuele energie

Hoeveel hechte vriendschappen met iemand van het andere geslacht heb jij? Of van hetzelfde geslacht wanneer je daarop valt? Heel vaak is het antwoord nul of maar één. “Want vriendschap tussen man en vrouw kan niet, mag niet en is te ingewikkeld,” zegt ons hoofd. Stel je toch eens voor dat er seksuele aantrekkingskracht tussen jullie ontstaat! En wat denken anderen er wel niet van?

Wat is het toch jammer dat onze collectieve verwardheid over seksuele energie de vriendschap tussen zo veel mannen en vrouwen in de weg staat. Het hoeft allemaal niet zo ingewikkeld te zijn als we onze (aangeleerde) krampachtigheid ten opzichte van seks loslaten. Als we leren om zonder angst te zijn met wat er is, hoeft niemand zich meer beperkt te voelen in het delen van liefde met anderen.

Grenzen aangeven

Zelf heb ik op dit moment een paar goede vriendinnen, een vriend en een echtgenoot. Met mijn vriendinnen loop ik arm in arm, ik geef ze knuffels en stuur ze berichtjes met hartjes erbij. Daar hoef ik niet bij na te denken; dat gebeurt gewoon en niemand heeft daar problemen mee. Mijn vriend (met wie ik geen romantische relatie heb) en ik omhelzen elkaar ook, we lopen hand in hand als dat past in het moment en achter een appje staat ook weleens een kusje of een hartje. Maar dat is niet vanzelf gegaan; daar hebben we het wel met elkaar over gehad. Over onze bedoeling daarachter en onze grenzen daarin. Door onze eigen overtuigingen en die van de buitenwereld was dat nodig, om zo de lading en verwarring over seksualiteit los te laten. Gek toch eigenlijk? Want bij mijn vriendinnen was dat helemaal niet het geval.

Je beeld van vriendschap

Ook in mijn praktijk hoor ik vaak dat mensen het lastig vinden als ze gevoelens ontwikkelen voor een man of vrouw die niet hun partner is. We hebben allemaal een plaatje in ons hoofd van hoe een relatie tussen twee mensen eruit moet zien. Over het algemeen vinden we dat, zodra (de gedachte aan) seks erbij komt kijken, we een romantische liefdesrelatie met degene moeten aangaan. Of anders geen relatie.

Seksuele energie mag volgens onze overtuigingen niet bestaan binnen een vriendschap. En dat maakt vriendschap tussen man en vrouw vaak knap lastig, omdat daar nu eenmaal aantrekkingskracht kan zijn. Zelfs wanneer er géén aantrekkingskracht is, verbreken mensen vaak uit voorzorg het contact. Want het idee heerst dat een heteroseksuele man en vrouw niet nauw verbonden kunnen zijn zónder dat er seksuele spanning ontstaat.

Seks of geen seks

Vriendschap tussen man en vrouw draait in ons hoofd nog heel vaak om de keuze tussen seks en geen seks. Eeuwenlange afkeuring van seks door bepaalde godsdiensten heeft ervoor gezorgd dat we collectief verward zijn geraakt over seksuele energie. Omdat we er zo lang niet vrij in zijn geweest, weten we massaal niet meer hoe we seksuele energie op een gezonde en liefdevolle manier laten stromen. Zodra seksuele gevoelens (of zelfs alleen maar het mogelijk ontstaan ervan) zich aandienen in een vriendschap, slaat de schrik toe. We verkrampen, vinden dat we er wat mee ‘moeten’ en een keuze moeten maken. In ons hoofd hebben we het thema seks bizar groot en allesbepalend laten worden. Alsof al het andere dat er ook is – elkaar begrijpen, er voor elkaar zijn, elkaar lief vinden – minder belangrijk is dan dat.

Zoeken naar agape

In werkelijkheid is in elke relatie, of het nu vriendschap of een romantische verbintenis is, openhartig en liefdevol contact uiteindelijk veel relevanter dan seks. Wat telt is niet hoe vaak je met elkaar gevreeën hebt, maar hoe vaak jullie je diep met elkaar verbonden hebben gevoeld. Waar we allemaal naar zoeken, is onvoorwaardelijke liefde of agape. Agape is een verbinding op hartniveau tussen mensen, zonder dat daar eisen aan verbonden zijn. “Ik vind je lief zoals je bent en jouw aandacht voor mij hoeft geen leegte te vullen.” Dát is agape. Agape is ook een vorm van liefde die de ander vrij laat; het is liefde zonder toe-eigening. Ook als de ander even wat minder tijd of aandacht voor jou heeft, is dat prima.

Verbinding vanuit het hart

Onvoorwaardelijke liefde of agape staat los van seksualiteit. Er kan wel seks bij komen, maar het hoeft niet. Ook niet als het gaat om agape tussen een heteroseksuele man en vrouw. De verbinding die je met een ander maakt in agape komt rechtstreeks vanuit het hart. De buik (waar de seksuele verlangens huizen) en het hoofd (waar onze gedachten en oordelen zich vormen) komen er in eerste instantie niet aan te pas. Je hart registreert als eerste hoe fijn het is om met de ander te zijn, zonder daar enige voorwaarde of enig verlangen aan te verbinden.

Wat doen we met de vlinders in onze buik?

Wanneer we leren om onze krampachtige houding ten opzichte van seksuele energie los te laten, ontstaat er veel meer ruimte voor vriendschap tussen man en vrouw. Seksuele aantrekkingskracht is dan een van de vele dingen die er in een vriendschap kunnen zijn. Door niet meteen aan de noodrem te trekken als er seksuele energie in het spel komt, kunnen jullie er samen meer objectief naar kijken: “Is dit ook aan de hand tussen ons? Hoe belangrijk vinden we dat? Gaan we ook handelen naar dit gevoel? Of genieten we gewoon van de vlinders in onze buik en doen we er verder niets mee? Lukt het ons om onze harten naar elkaar open te houden, ook als we niet met elkaar vrijen? Of laten we seks ook onderdeel uitmaken van onze verbinding met elkaar?”

Openhartig praten

Er is geen goed of fout antwoord op deze vragen. Het gaat erom wat voor jullie het best werkt. Er is geen standaard omgangsvorm voor vriendschappen. In de ene situatie voelt een bepaalde invulling van jullie vriendschap beter dan in de andere situatie. Het hangt ervan af hoe jullie allebei in je vel zitten en hoe beladen het thema seks bij jullie is. Ook de mensen (en eventuele partners) om jullie heen spelen een rol. Belangrijk is dat jullie je eigen waarheid volgen en er openhartig met elkaar over communiceren. Misschien wil je vriend of vriendin wel graag seks, maar voel jij geen aantrekkingskracht. Wees er duidelijk over naar elkaar, praat er met een open houding over, zodat het thema seks jullie vriendschap niet in de weg hoeft te staan.

Wees trouw aan jezelf

Vriendschap tussen man en vrouw hoeft dus niet ingewikkeld te zijn. Zolang je maar niet in de kramp schiet bij eventuele seksuele gevoelens. Kies samen voor een passende weg om ze te laten bestaan. Laat je het bij voelen of wil je er ook naar handelen? Kies de manier die voor jou persoonlijk het best werkt en die tegelijkertijd de mensen met wie je verbonden bent, in hun waarde laat. Let erop dat je trouw bent aan jezelf en geen dingen doet of laat, omdat je bang bent voor de reacties van anderen. Doe wat voor jezelf integer voelt. Dat maakt je automatisch ook integer naar de mensen om je heen.

Jacqueline Rietveld heeft een praktijk voor lichaamsgerichte coaching. Haar kennis van Chinese geneeskunde, orthomoleculaire voedingsleer en kruidengeneeskunde combineert ze met intuïtief invoelen, reiki en ander energetisch lichaamswerk.

Van ziel tot ziel

Van ziel tot ziel

Vind je het spannend of moeilijk om een kwetsbaar en open gesprek te hebben met je vriend(in)? Wil je hier integere begeleiding bij? Thomas Moore leert je in Van ziel tot ziel hoe je dit doet met bezielde aandacht vanuit het hart.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Jacqueline Rietveld:

Deel dit artikel online
Jacqueline Rietveld
Jacqueline Rietveld

Jacqueline heeft sinds 2010 een praktijk voor lichaamsgerichte coaching en therapie. Ze behandelt klachten door middel van een totaalaanpak op lichamelijk, mentaal, emotioneel en energetisch niveau. Haar missie is om jou te helpen zo vitaal en vreugdevol mogelijk te leven. Daartoe geeft ze Reiki cursussen en begeleidt mensen in individuele coachtrajecten. Haar coaching bestaat uit een combinatie van gesprekken en energetisch lichaamswerk, waarin ze haar kennis op het gebied van o.a. Chinese geneeskunde, holistische voedingsleer en zielsontwikkeling toepast en deelt.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?