Bewustzijn

De grote slachtofferrol

Door Diana Douma
De grote slachtofferrol

Het is verrassend hoeveel mensen zich nog blijven identificeren met hun slachtofferrol. Maar vooral dat ze die rol vaak ook gebruiken om hun zin te krijgen. Ze zijn niet meer eerlijk naar zichzelf en dus ook niet naar anderen. En dat is lastig als je empathisch bent, want jij voelt dat diegene dan niet eerlijk is. Het is dan aan jou om te bepalen of je erin meegaat of niet. En dat is soms moeilijker dan het lijkt, want doordat jij er niet meer in mee gaat, zal je tegengewerkt worden. Er zal onbegrip komen, en men zal nog meer het slachtoffer ‘spelen’. Om vervolgens nog dieper in diezelfde rol te zakken.

Manipuleren is voor iemand in die rol niet vreemd, want hij of zij wil aandacht. Dus zal die persoon er alles aan doen om die aandacht te krijgen. Of dat negatief of positief is, doet er niet toe voor het ‘slachtoffer’. Want het slachtoffer is zielig en moet gehoord worden. Eerlijkheid is misschien wel het moeilijkste, want als men eerlijk is, komt het misschien niet erg genoeg over. Dus is manipuleren de beste manier, om de rol te versterken en daarin te laten blijken hoe moeilijk of zwaar of hulpeloos diegene wel niet is. Het is dan een spel waar je in meegetrokken wordt, en als jij je niet aanpast, zal diegene nog beter zijn of haar best doen om gehoord te worden. Ongeacht de gevolgen, want het gaat erom dat diegene zijn of haar zin krijgt.

Losbreken van het oude

Als je bezig bent met het losbreken van oude patronen, is het behoorlijk moeilijk om mensen om jou heen te hebben die nog erg vast zitten in hun rol. Ze willen vaak ook niet eens veranderen en zullen er alles aan doen om te zorgen dat jij ook niet verandert. Het liefste willen ze in hun eigen rol kunnen blijven en ze verlangen van jou dat je hun negativiteit voedt wanneer ze dat nodig hebben. Ze creëren drama om zich heen voor aandacht.

Juist hierin is het belangrijk om scherp te blijven in jouw eigen nieuwe rol en overtuigingen. Want als jij je niet losmaakt van de mensen die jij niet meer wil dienen of voeden, dan gaat het jou je energie kosten. Hun gedrag kan ervoor zorgen dat jij niet meer naar behoren kan functioneren, omdat jij je toch gaat aanpassen en laat beïnvloeden door de ‘slachtofferrol’ van de ander.

Je mag nieuwe wegen inslaan en nieuwe denkwijzen creëren om jouw pad te blijven volgen. Het is belangrijk dat jij verantwoordelijkheid over jouw leven neemt, en degenen die dat niet doen achter je laat. En dat gaat echt niet makkelijk, zeker als je met familie en vrienden te maken hebt die jou elke keer weer proberen te sturen, domineren of manipuleren. Kortom, iedereen die jou in je ‘oude’ rol wil houden. Maar het zal het wel waard zijn om sterk te blijven.

Elke dag een bewuste keuze maken

Elke dag is er weer een nieuwe dag en elke dag kun je voor jezelf kiezen. Het is belangrijk dat je voor jezelf een keuze gaat maken of je wel verder wil op deze voet. Zo ja, dan is het belangrijk om elke dag bewust te kiezen voor jezelf en datgene los te laten wat jou niet meer dient. Dan is het belangrijk om elke dag een keuze te maken die alleen jou dient, en elke keer weer in jouw nieuwe rol te stappen.

Dit zal met vallen en opstaan gaan, maar als je je je continu bewust blijft van jouw rol en wat jij wil voor jezelf, zet je al de eerste stap. Vervolgens ga je kijken wat wel en niet meer bij jou past. Dit doe je door goed te voelen en jouw intuïtie te blijven volgen. Als jij niet bewust blijft kiezen voor jouw nieuwe rol, loop je de kans weer terug te vallen in jouw ‘oude’ rol, met jouw oude overtuigingen en patronen. Dan zal je uiteindelijk niet veranderen en bereik je niet de nieuwe rol, van waaruit jij met liefde, eerlijkheid en openheid wil handelen. In die rol bestaat en ontstaat geen drama, want alles gaat vanzelf en is goed. Vanuit die rol kun je altijd eerlijk en open naar alles en iedereen in het leven zijn. Daar zal alles moeiteloos gaan.

Wees bereid om jouw eigen weg te kiezen

Dus ben jij bereid om ook echt uit jouw slachtofferrol te stappen en onafhankelijk te worden? Ben jij bereid jouw eigen weg te kiezen, de weg die jij goed acht? Kun jij altijd voor openheid en eerlijkheid gaan, zonder spelletjes?

Deze nieuwe energie zal niet anders toelaten: je voelt het wanneer iemand niet eerlijk is. Je voelt wanneer iemand iets bij jou probeert neer te leggen wat niet van jou is. Je voelt dat sommige mensen veel drama met zich meedragen, iets waar jij je van los probeert te maken. Alleen is het belangrijk dat je bereid bent om alles en iedereen daarin los te laten en jouw eigen weg te volgen. Je zult je oude overtuigingen overboord gooien om je tot een nieuw persoon te ontwikkelen. Je zult je niet meer mee laat slepen door andermans verhalen die op leugens zijn gebaseerd. Al doen ze dat niet moedwillig: men wil niet veranderen, dus ze zullen het toch blijven doen.

Wees bereid om echt los te laten. Wees bereid om voor jezelf te kiezen en om echt onafhankelijk te worden. Laat jezelf toe om mensen achter te laten en jouw eigen ‘rollen’ los te laten. Wees bereid om weer gelukkig te zijn en echt voor jezelf te kiezen. Want je weet diep van binnen dat jouw geluk hier ligt. Diep van binnen wil je niet meer afhankelijk zijn en diep van binnen weet je dat alleen jij jezelf gelukkig kan maken. Alleen jij kan daarom de stap zetten die jou dichter naar jouw doel brengt, naar jouw geluk en naar jezelf.

Namaste

Love D

Thuiskomen in jezelf

Thuiskomen in jezelf

Ben je op zoek naar meer inspiratie over het loslaten en herkennen van oude patronen? In Thuiskomen in jezelf laten Hal en Sidra Stone zien hoe je innerlijke familie opgebouwd kan zijn: bijvoorbeeld je drammer, je innerlijke criticus, je beschermer/beheerser, en je kwetsbare kind. Zo helpt het boek je kennis te maken met de innerlijke ikken en de behoeftes en verlangens die daaronder liggen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?