Spiritualiteit

Wanneer kun je je het beste energetisch beschermen en wanneer niet?

Door Denise Linn
Wanneer kun je je het beste energetisch beschermen en wanneer niet?

Wanneer je hooggevoelig, paranormaal begaafd en/of spiritueel bent, heb je waarschijnlijk geleerd om jezelf en energetisch te beschermen. Dit is vaak een goed idee maar: “er zijn een paar dingen om te overwegen aangezien er enkele goede redenen zijn om jezelf niet te beschermen,” zegt spiritueel leraar Denise Linn, auteur van Energiekoorden en Dr. Altazar Rossiter, auteur van Spirituele intelligentie. In dit artikel leggen ze uit wanneer je je beter wel én niet energetisch kunt beschermen.

Energetische bescherming wordt al snel de pijnstiller die verhindert dat je bewustzijn groeit, want je verdooft jezelf ermee.

Er bestaan allerlei methoden om jezelf energetisch of psychisch te beschermen en de hoeveelheid schadelijke energie die je uit het collectieve veld of van andere mensen oppikt te verminderen. Tot op zekere hoogte zijn die effectief en brengen ze verlichting.

4 redenen om jezelf niet energetisch te beschermen

Natuurlijk is het een goed idee om je energie te bewaken en haar sterk en zuiver te houden. Voordat je haastig een beschermend schild rond jezelf gaat activeren, zijn er echter een paar dingen om te overwegen aangezien er enkele goede redenen zijn om jezelf niet te beschermen.

1. Het geeft zelfinzicht en zorgt voor snellere (trauma)heling

Het is zo dat je alleen iets uit je omgeving of van iemand anders oppikt als er in jou iets is waar het zich aan vast kan haken.

Je zou ook kunnen zeggen dat je alleen iets uit je omgeving oppikt als er in jou iets is waarmee het resoneert. Dat is het principe van verbinding.

Als je dus iets van de mensen om je heen overneemt, komt dat niet door hen. Maar het is ook niet jouw fout. Het gebeurt ook niet omdat anderen op een lager bewustzijnsniveau functioneren dan jij. Het gebeurt omdat een deel van jou meetrilt met wat er om je heen gebeurt, en dat kan pijn, kritiek, depressie, wanhoop, woede, wrok of vreugde zijn. Als je iets oppikt, wijst dat erop dat het belangrijk is om aanwezig te zijn en te voelen. Dat is alles!

Energetische beschermingsmethoden kunnen je afschermen voor de algemene schadelijke uitwerking van het collectieve veld, maar ze verhinderen ook dat je er iets van leert; je kunt het gebruiken als wegwijzer voor je eigen genezing en om meer in je kracht te komen.

Als je jezelf immuun maakt voor de prikkels die verwijzen naar de oorsprong van je reactieve patronen, zal het langer duren voordat je daar helderheid over hebt. Nog erger is dat je, als je jezelf afsluit, de foutieve indruk kunt krijgen dat er niets meer in jezelf is om aan te werken. Daarmee belemmer je je groeiproces en transformatie in hoge mate. Het is dan ook een gevaarlijke veronderstelling te denken dat je zo fijngevoelig bent dat je een vorm van bescherming nodig hebt om in de wereld zoals die is te kunnen functioneren.

Energetische bescherming wordt al snel de pijnstiller die verhindert dat je bewustzijn groeit, want je verdooft jezelf ermee.

2. Het bevestigt de illusie dat we van elkaar gescheiden zijn

De moeilijkheid bij energiebescherming is dat er vanuit spiritueel gezichtspunt daarbuiten niets is wat niet jij is, zodat er uiteindelijk niets is om jezelf tegen te beschermen. We zijn ieder verbonden met (en deel van) een levend, pulserend heelal, een dat gonst van leven en dat de kracht van de Geest echoot.

Er waren geen ‘slechte’ en ‘goede’ delen van de schepping. Alles houdt verband met al het andere; niets bestaat in afzondering. Je bent innig verbonden met het uitspansel. Wanneer je verbonden bent met je bron, valt er nooit iets te vrezen, is er geen noodzaak om jezelf te beschermen. Uit spiritueel oogpunt kan bescherming dus een barrière tussen jou en de wereld creëren. Het bevestigt de illusie dat we van elkaar gescheiden zijn.

3. Het kan afbreuk doen aan mededogen

Elke keer dat je jezelf tegen iemand beschermt, geef je te kennen dat je een muur wilt tussen jou en hem of haar.

Er zijn gelegenheden waarbij het belangrijk is je angst en het gevoel dat het nodig is jezelf te beschermen van je af te zetten en je kracht, moed en goedheid voorrang te geven. Stel je voor dat je merkt dat jouw energie na een ontmoeting afneemt. Wacht een ogenblik voordat je je beschermend harnas inschakelt, om je af te stemmen op de essentie van de ander. Met andere woorden, zoek de plek in die persoon waar zijn of haar geest en liefde verblijven; zoek de plek waar je niet gescheiden bent van elkaar. Dat is iets heiligs. Wanneer je die plek aanroert, is er geen reden om jezelf te beschermen.

4. Het kan het idee slachtoffer van het leven te zijn versterken

Voortdurend jezelf beschermen versterkt het idee dat je slachtoffer van het leven bent. Het bevestigt de overtuiging dat anderen je kunnen kwetsen of uitputten. Iemand die constant zijn of haar energie beschermt zegt tegen zichzelf: ‘Ik ben het soort persoon dat beschermd moet worden. Er is daarbuiten veel dat me kwaad kan doen.’ Het probleem hierbij is dat je, onderbewust, bevestigt dat er mensen en situaties zijn waar je jezelf voortdurend tegen moet verweren en dat kan een voorspelling worden die zichzelf vervult.

Met andere woorden, hoe meer je jezelf beschermt, des te meer dingen trek je aan waar je jezelf tegen moet beschermen. Dat draagt bij aan het gevoel te zijn overgeleverd aan de lotgevallen van het leven… en niet verantwoordelijk te zijn voor je eigen bestemming.

3 situaties waarin je je beter wél energetisch kunt beschermen

Denise Linn: “Er zijn dus enkele goede redenen om jezelf niet te beveiligen en je energieveld beschermen is niet iets om op een lichtzinnige manier te doen. Wat mij persoonlijk betreft, ik bescherm mezelf heel zelden. Er zijn echter gelegenheden waarbij het een erg goed idee is om je energieveld te beschermen.

Mensen die empathisch zijn, hebben energetische bescherming nodig. Empathische personen voelen alles van iedereen. Het is net alsof ze hun voordeur open hebben laten staan en mensen die ze niet eens kennen binnen komen vallen, in hun bed slapen, hun voedsel eten, geen afval opruimen en zelfs bij je intrekken.

1. Wanneer je angst voelt

Ik bescherm mezelf bijvoorbeeld wanneer ik vergeet wie ik ben en dat gebeurt meestal wanneer ik angst voel. Als ik ’s nachts alleen door een deel van de stad loop dat ik niet ken en ik voel me bang, werp ik meteen een defensief energiepantser over mijn lichaam.

2. Wanneer je met mensen met negatieve energie praat

Als ik praat met iemand die arrogant is en ik kan voelen dat mijn energie in begint te storten, houd ik onmiddellijk een beschermend schild voor me. Ik aarzel niet. Jij zou dat ook niet moeten doen. Als je ooit de behoefte voelt om een verdedigend omhulsel aan te trekken, doe het.

3. Wanneer je je kwetsbaar voelt

Als je je menselijk en kwetsbaar voelt en vindt dat je jezelf moet beschermen, doe het dan zonder te aarzelen. Als je goede energie hebt, gaat alles gewoonlijk prima wanneer je in gezelschap van anderen bent. Als je echter een dag hebt waarop je energie zwak blijft, kun je door de energieën om je heen worden beïnvloed en kun je je uitgeput voelen. Hoogstwaarschijnlijk heb je dan energie van anderen opgevangen of geabsorbeerd. Dat betekent niet noodzakelijk dat het slechte mensen zijn. Het betekent alleen dat ze niet goed bij je energie passen. (Het mooie is dat ook het tegendeel kan gebeuren. Wanneer je bij mensen bent die een frequentie hebben die bij je past, kan je energie toenemen en sprankelen.)”

Zo kun je jezelf energetisch beschermen:

Fragment uit: Energiekoorden en Spirituele intelligentie

Energiekoorden

Energiekoorden

Versterk je verbinding met waar je energie van krijgt en doorbreek negatieve patronen. Denise Linn helpt je te werken aan je energetische bescherming. Creëer ruimte voor het goede in je leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Spirituele intelligentie

Spirituele intelligentie

Wanneer je aan het ontwaken bent, is het handig om goede spirituele informatie bij de hand te hebben. Je kunt namelijk in vele valkuilen vallen. Spirituele intelligentie is jouw gids op het spirituele pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

 

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Denise Linn
Denise Linn

Denise Linn is een spiritueel leraar en auteur van vele boeken waarin ze de kennis van sjamanistische tradities van over de hele wereld vertaalt voor spirituele levensvragen van hedendaagse zinzoekers.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?