Bewustzijn

Vier redenen waarom het lastig is om nee te zeggen (+ bevrijdende tip)

Door Jonice Webb
Vier redenen waarom het lastig is om nee te zeggen (+ bevrijdende tip)

Kun jij Nee zeggen? Het zijn maar drie letters, maar mogelijk komen ze zelden uit je mond. Dit kan het gevolg zijn van emotionele verwaarlozing in je jeugd. Psycholoog Jonice Webb, auteur van Patronen van ongekende gevoelens doorbreken, laat in dit artikel zien waarom het zo lastig is om Nee te zeggen en hoe je het tóch kunt doen!

Hoe vaker je Nee zegt, hoe gemakkelijker het gaat en dat komt niet omdat je hebt geleerd hoe je het moet doen, maar omdat je gewend raakt aan het gevoel.

Tot welke groep behoor jij?

Vind jij het lastig om Nee te zeggen? Voel je dan de drang om jezelf te verklaren en om een reden te geven, gevolgd door een excuus, gevolgd door nog meer redenen? Zou het je verbazen om te horen dat je geen reden hoeft te geven? Alle mensen in de wereld kunnen onderverdeeld worden in twee groepen: mensen die makkelijk Nee kunnen zeggen en mensen die dat niet kunnen.

De mensen in de eerste groep kunnen zich bijna niet voorstellen waarom het lastig is om Nee te zeggen. Neem nou eens fluiten als voorbeeld. De mensen die dat kunnen, zeggen dat je gewoon een o moet vormen met je lippen en dan moet blazen. Voor hen is dat helemaal niet lastig, net zoals het voor sommigen niet lastig is om Nee te zeggen. Eén woord met drie letters. Maar voor heel veel mensen ligt het niet zo simpel. Voor hen komt er een heleboel kijken bij het woord Nee. Dit geldt met name voor mensen die zijn opgegroeid in een gezin waarin ze bijna geen mogelijkheid kregen om Nee te zeggen. Dit is een vorm van emotionele verwaarlozing in hun jeugd.

4 Redenen waarom jij het lastig vindt om Nee te zeggen

 1. Je voelt je schuldig.

  Mensen die moeite hebben met Nee zeggen, vertellen me vaak dat ze zich schuldig voelen om Nee tegen iemand te zeggen, zelfs als het verzoek van die persoon onredelijk is. Die schuldgevoelens komen voort uit het idee dat je altijd behulpzaam en bereid moet zijn om iemand te helpen. Ben je dat niet, dan zou je een slecht mens zijn.

 2. Je hebt een laag zelfbeeld.

  Dit is het idee dat je niet zo belangrijk bent als andere mensen. Jouw wensen en gevoelens staan op de tweede plaats. De wensen en gevoelens van anderen hebben een hogere prioriteit dan de jouwe. Jij hebt het recht niet om die van jou boven die van hen te plaatsen.

 3. Je weet niet hoe je Nee moet zeggen.

  Als jij je hele leven altijd Ja hebt gezegd, dan weet je misschien niet beter. Het idee om Nee te zeggen, voelt misschien vreemd en verkeerd aan. Hoe doe je dat? Hoe zeg je Nee?

 4. Je hebt een verkeerd beeld van Nee zeggen.

  Je gelooft dat je een reden moet geven om Nee te zeggen. Als een vriendin jou vraagt om voor haar langs de stomerij te gaan, moet je dan alle redenen geven waarom je dat niet kan doen? Heb je een goed excuus? Dit verkeerde idee leidt vaak tot lange, gedetailleerde en onnodige verklaringen.

4 Uitgangspunten om Nee te zeggen

Nu deel ik vier uitgangspunten met jou die je kunnen helpen. Lees ze zo vaak als je wilt. Plak ze op je (badkamer)spiegel, neem ze in je op of onthoud ze, want ze zullen je bevrijden.

 1. Alle mensen in je leven hebben het recht om jou iets te vragen. En jij hebt het recht om Nee te zeggen. Je schuldgevoelens verdwijnen als je dit begrijpt en accepteert.
 2. Jouw wensen en gevoelens zijn net zo belangrijk als die van anderen. Jij bent de bewaarder van jouw wensen en gevoelens. Jij bent verantwoordelijk om daar prioriteit aan te geven.
 3. Je hoeft niet te leren hoe je Nee moet zeggen. Je moet alleen maar bereid zijn om het jezelf ongemakkelijk te maken. Hoe vaker je Nee zegt, hoe gemakkelijker het gaat en dat komt niet omdat je hebt geleerd hoe je Nee moet zeggen, maar omdat je gewend raakt aan het gevoel.
 4. Je hoeft geen verklaring te geven. Naast jouw recht om Nee te zeggen, heb je ook het recht om geen verklaring te geven. ‘Het spijt me, ik kan niet’, ‘Ik kan dat niet doen’ of simpelweg ‘Nee’ zijn allemaal genoeg.

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken

Patronen van ongekende gevoelens doorbreken van Jonice Webb is het praktische gevolg op de bestseller Ongekende gevoelens. Herken je een gemis in de emotionele opvoeding die je hebt gekregen? In dit boek leer je jouw patronen te herkennen en te doorbreken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Jonice Webb
Jonice Webb

Jonice Webb is gepromoveerd in de klinische psychologie, was directeur van een aantal poliklinieken en voert inmiddels dertig jaar haar eigen psychotherapiepraktijk. Ze heeft zich gespecialiseerd in het werken met jongeren en relatietherapie.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?