Hooggevoeligheid

Waarom grenzen stellen en ‘nee’ zeggen moeilijk is als je hooggevoelig bent

Door Irene Langeveld
Waarom grenzen stellen en ‘nee’ zeggen moeilijk is als je hooggevoelig bent

Veel hoogsensitieve mensen hebben moeite met grenzen stellen en nee zeggen. Over je eigen grenzen heen gaan, je grenzen niet goed voelen of moeite hebben om je grenzen duidelijk aan te geven zijn veelvoorkomende problemen. Dit heeft een aantal oorzaken. Deze worden hieronder toegelicht.

1. Een slechte gronding

Veel HSP’ers zitten niet goed in hun lichaam. Ze zijn niet goed gegrond en voelen hun lichaam niet duidelijk. Daardoor kun je ook de signalen van je lichaam missen die aangeven dat je tegen je grens aan zit (of er al overheen bent).

Tip: Lichte fysieke activiteiten zoals wandelen of yoga helpen je te verbinden met je lichaam. Ook kun je meditaties doen waarbij je je lichaamsbewustzijn versterkt, zoals een grondingsmeditatie of een bodyscan meditatie.

2. Meer gericht zijn op de ander dan op jezelf

Veel HSP’ers zijn van nature meer gericht op de buitenwereld dan op zichzelf. Ze zijn met hun aandacht bij de ander en vergeten daarbij contact te houden met zichzelf. Ook daardoor kun je de signalen van je lichaam en van je eigen grenzen missen.

Daarnaast speelt er vaak een patroon van jezelf wegcijferen: zorgen voor anderen ten koste van jezelf. Vaak heb je niet geleerd om goed voor jezelf te zorgen. Je hebt geleerd dat het belangrijk is om rekening te houden met de ander. Het probleem daarbij is dat veel HSP’ers vergeten om óók rekening te houden met zichzelf. Dan is het uit balans.

Tip: Probeer gedurende de dag regelmatig af te stemmen op jezelf: hoe voel ik mij nu? Haal een paar keer diep adem en neem waar welke fysieke sensaties, gedachten en gevoelens je nu ervaart. Dit helpt om de focus weer even terug te brengen naar jezelf.

3. Angst voor conflicten & verlangen naar harmonie

Veel HSP’ers verlangen naar harmonie en willen het liefst conflicten vermijden. Nee zeggen wordt daardoor een stuk lastiger. Angst voor de reactie van de ander, angst voor boosheid of een conflict houdt je dan tegen om je eigen grenzen te bewaken. Ergens in je leven heb je geconcludeerd dat conflicten onveilig zijn en dat je ze maar beter kunt vermijden. Zelfs als dat ten koste gaat van jezelf.

Tip: Probeer je gevoel van veiligheid in jezelf te vergroten door te verbinden met dit moment. Neem waar wat er NU in dit moment is. Wat zie je, wat hoor je? Blijf even met je aandacht bij de simpele dingen van dit moment: de stoel onder je, de beweging van je ademhaling, de kleuren die je ziet. Sta jezelf toe om tot rust te komen. Observeer je gedachten en gevoelens en zie dat jij niet die gedachten en gevoelens bent. Zie dat ze komen en weer gaan. Af en toe zo’n mini-meditatie helpt om je rustiger en veiliger te voelen en een stevigere basis voor jezelf te creëren.

Online cursus

Irene Langeveld heeft een online cursus gemaakt over Gezonde Grenzen en ‘nee’ zeggen, waarin je leert om je grenzen beter te herkennen, respecteren en te communiceren. Je leert hoe je minder over je eigen grenzen heen gaat én om beter je grenzen aan te geven naar anderen. Klik hier voor meer informatie over deze online cursus.

Tot hier en niet verder

Tot hier en niet verder

Wil je verder werken aan het bouwen van sterke grenzen? Dan is Tot hier en niet verder jouw ultieme gids. Rolf Sellin legt in dit boek uit wat grenzen precies zijn, waar ze liggen, welke weerstand je kunt ervaren en hoe je ze mentaal, fysiek, communicatief en energetisch stelt. Grenzen stel je niet alleen voor anderen, maar ook (juist!) voor jezelf.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over grenzen stellen:

Deel dit artikel online
Irene Langeveld
Irene Langeveld

Irene Langeveld helpt sinds 2010 hooggevoelige mensen om zich thuis te voelen in zichzelf en in de wereld. Ze helpt je om te landen in je lijf, bij jezelf te blijven en op je eigen innerlijke kompas te vertrouwen. Wanneer je goed verbonden bent met jezelf, kun je van daaruit verbinden met de wereld om je heen zonder daarbij jezelf te verliezen. Je kunt met Irene werken in individuele begeleiding of in verschillende online (meditatie)cursussen en workshops. Daarnaast vind je vele gratis meditaties op haar website.

Reacties
  1. aatje 24 november 2019 - 17:38
    Reply

    Dag Irene, ja dat klinkt heel herkenbaar! ik heb daardoor al veel ellende gehad (meer dan mij lief was en is uiteraard). Nu ben ik in een fase beland waarin ik NEE durf te zeggen. En dat doet pijn zeg! Ik voelde de tranen opkomen, echt heel vervelend. Na die situatie moest ik nog een andere situatie terugdraaien. Ik had me laten manipuleren door iemand. Eerst stroop smeren en dan doordrukken zeg maar. Die persoon vroeg niet, maar drong mij op wat hij gedaan wilde hebben. Ik moest het terugdraaien en het lukte! Die persoon is echt niet fijn, hij zegt nu: het spijt mij dat ik jou teleur moet stellen..... Ik zei nee: je hebt mijn grens bereikt! (Even tussen jou en mij Irene, voel me niet eens teleurgesteld, ik voel me bevrijd!) Ik zal vast nog wat oefensituaties krijgen, maar dat is ok! Pas als ik op het moment zelf NEE durf te zeggen, ben ik er. Pfffew.....dit heeft mij echt jaren en jaren en jaren gekost. Zo bang voor conflicten, ik weet precies waar het vandaan komt. En ik zie ook het conflict in mezelf waarvoor ik steeds wegrende. Het zal zich wel duidelijk laten zien binnenkort, denk ik zo. ;-) dank je voor dit mooie stuk dat je geschreven hebt. hartelijke groet, aatje

  2. Michel Piedfort 2 december 2019 - 18:00
    Reply

    Probeer neen te zeggen. Probeer het zeker uit op je werk. Door altijd ja te zeggen, hou je bepaalde problemen in stand. Je helpt er met andere woorden niemand mee. Als iemand komt vragen om werk over te nemen, dan kan dit betekenen dat de andere persoon zijn werk minder goed kan organiseren. Als jij uit je eigen goede bedoelingen aanvaardt om het werk over te nemen, hou je het systeem in stand. Beter is om de persoon door te verwijzen naar zijn meerdere en hem aan te moedigen om daar een oplossing te zoeken.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Waarom doe ik zo?
€ 20,00

Waarom doe ik zo?

Robert Jackman

Tem je triggers en begrijp je impulsieve reacties beter met de inzichten die Robert Jackman in ‘Waarom doe ik zo?’ geeft.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?