Bewustzijn

Authenticiteit: Hoe vind ik mezelf weer terug?

Door Conny Coppen
Authenticiteit: Hoe vind ik mezelf weer terug?

Om mezelf te voelen heb ik ruimte nodig. Leegte. Ik merk dat telkens weer. Daarom organiseer ik ook retraites. Een retraite volgen of begeleiden vind ik heerlijk. Ik kom weer thuis en daarin neem ik anderen mee. Samen genieten. Samen thuis komen. In de leegte kom ik in balans en hervind ik de zin van alles.

De betekenis van het leven

Er huist een ingeboren ‘zin’ in alles wat leeft. Een tulp verlangt een tulp te worden en geen tomatenplant. Een tulp wil ze worden, met een mooie bloem en een goede knol. Daarin ligt de zin en de vervulling van haar bestaan. De tomatenplant wil geen mooie bloem en flinke knol. Die is volkomen tevreden met kleine bloempjes en wil het liefst 35 tomaten laten groeien. Zo wil alles zich ontvouwen zoals het bedoeld is te zijn. Juist daarin ligt de zin en betekenis van het leven: je ingeboren potentieel tot expressie brengen.

Waar gaat het nou echt om in mijn leven?

Maar wat is dat potentieel bij mij dan? En hoe kom ik er bij? Ik weet niet meer wie ik ben en worstel om te voelen en te vinden waarom ik leef! Ik ken veel mensen die worstelen met deze vragen. En hoewel ik zelf van kind af aan mijn eigen pad lijk te volgen, valt die vraag ook nog wel eens over mij heen. Het is een vraag die eigenlijk steeds terug komt:“Waar gaat het nou echt om in mijn leven?”

In die zin zijn we geen plant. We zijn als mens complexer. Die vraag: ““waar gaat het nou echt om in mijn leven?” komt dan ook als maar terug. Dat is omdat we groeien en veranderen. En daarmee verandert ook de richting die bij ons past. Telkens weer andere stappen om te zetten. Steeds weer kruispunten en keuzemomenten.

Die keuzemomenten vragen om een zekere ruimte. Alleen rationeel kiezen, geeft in het algemeen geen voldoening. En heel vaak blijkt hetgeen verstandig lijkt, niet de juiste keuze voor ons levensgeluk te zijn. Om koers te bepalen is ruimte nodig. Leegte. Ruimte voor dat wat dieper is; essentieel. Daarin openbaart zich de kern.

Thuiskomen

Na een aantal weken waarin ik alsmaar alles aanpakte dat gebeuren moest, lag ik vannacht in bed en werd ik ‘wakker’. Niet alleen letterlijk, ik werd vooral ook figuurlijk wakker. Ik kon mijn binnenkant weer observeren. En daarmee bedoel ik mijn lichaamsbewustzijn en ook mijn eigen ‘daarin aanwezig zijn’. Het bracht mij weer in contact met een ervaring van zijn. Een weten – voorbij woorden – van wie ik ben, waarom ik ben en wat mij bezielt.

Ik kwam weer thuis. Mijn lichaam begon spanning te ontladen en daarna heb ik heerlijk verder geslapen. Meer dan alle gezonde voeding, vitamines en oefeningen die ik ken, ervaar ik dit als diep heilzaam. Helend. Als ik zo thuis kom, dan hoef ik niets te doen, noch te weten of te begrijpen.

De blauwdruk van je wezen

Er is ‘iets’ van binnen dat het weet en doet. Je zou dit het innerlijke herstelvermogen kunnen noemen, aangestuurd door de blauwdruk van je bestaan. Het is die blauwdruk die jouw lichaam heeft doen groeien vanuit de samensmelting van twee cellen tot een volwaardig mens. Het is de blauwdruk van je wezen, je Goddelijke blauwdruk die verbonden is met het Goddelijke plan. Die hoef je niet te begrijpen. Die mag je vertrouwen!

Het mooie is dat deze blauwdruk ruimte krijgt, wanneer ik mijn ‘bange, controlerende ik’ tot rust breng en me open in de leegte.

In de malle molen van het leven lijkt het een het ander steeds sneller op te volgen. En dan word je ook nog aan de lopende band gestoord door op-poppende berichten op je telefoon en computer. Al die verstoring, al die dingen in je hoofd. Het zijn allemaal dingen die je aandacht naar buiten trekken. Weg van jezelf. Weg van je kern. En weg van DE kern; de zin van het leven. Je wordt geleefd.

Zonder masker

Zonder masker

Welke rol speel jij en wie gaat er schuil achter jouw masker? Steeds meer mensen hebben het verlangen om uit dit keurslijf te stappen. Wanneer je niet langer een rol speelt, leer je je echte verhaal kennen. Don Miguel Ruiz geeft je in deze masterclass inzicht in de rollen die je speelt in verschillende situaties en voor verschillende mensen, hoe je uit deze rollen kunt stappen en je authenticiteit kunt terugwinnen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Conny Coppen
Conny Coppen

Conny Coppen (1960), werkt sinds 1983 met natuurgeneeskunde, acupunctuur, massage en inzicht gevende gesprekken, schreef 6 boeken en geeft regelmatig nascholingen en workshops.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Inspirerend leven agenda 2024
€ 15,00

Inspirerend leven agenda 2024

Laat jouw plannen en intenties je gids zijn in onrustige tijden en vind rust te midden van de chaos.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?