Bewustzijn

Heb je last van gedachten over het verleden die je niet kunt loslaten?

Door Miranda Mendes
Heb je last van gedachten over het verleden die je niet kunt loslaten?

Heb je last van obsessieve gedachten over het verleden die je niet kunt loslaten? Coach Miranda helpt je loskomen van deze gedachten door middel van mindfulness en lichaamsbewustzijn. Met praktische tips uit haar eigen ervaringen laat ze zien hoe je door simpelweg je zintuigen te gebruiken weer in het moment kunt komen.

Pijnlijke emoties kunnen namelijk overweldigend en beangstigend zijn. Daarom kunnen we moeite hebben om deze gevoelens toe te laten.

Kritische innerlijke dialoog

“Ik had natuurlijk heel anders moeten reageren op die situatie.” “Waarom heb ik het op deze manier aangepakt?” “Hoe had ik het anders kunnen doen?” “Het had nu zo anders kunnen zijn!”

Dit is een voorbeeld van een zelfkritische innerlijke dialoog. In dit geval gaat het om gedachten over een liefdesrelatie uit het verleden. Herken je dat? Gedachten die maar blijven rondcirkelen en niet lijken te stoppen? Steeds opnieuw beleef je de ervaring in je hoofd. Het kan je volledig in beslag nemen, waardoor je niet meer openstaat voor wat er op dit moment in je leven gebeurt. Terwijl jij druk bezig bent met het overdenken van het verleden, gaat het heden ongemerkt aan je voorbij.

In deze blog gaan we dieper in op het loslaten van situaties uit het verleden. Ik geef je twee tips om het verleden los te laten en weer gelukkig te zijn met je leven.

Wanneer wordt denken aan het verleden problematisch?

Voordat we ons gaan verdiepen in het loslaten van gedachten over het verleden, wil ik eerst kort aandacht besteden aan het volgende:

Het verleden heeft een bijzondere plek in ons leven, en deze plek mag geëerd worden.

Met de bovenstaande tekst wil ik benadrukken dat er niets mis is met af en toe terugdenken aan het verleden. Het is immers een belangrijk onderdeel van wie je nu bent; het heeft je gevormd. Terugdenken aan het verleden helpt je om situaties te evalueren en zo richting te geven aan je toekomst.

Problemen ontstaan echter wanneer je in een obsessieve gedachtecyclus vast komt te zitten. Dan verlies je de grip, en je gedachten nemen de overhand. Dit kan je emotionele welzijn en je levensgeluk aantasten.

Een gezonde balans tussen leven in het heden, verleden en toekomst is essentieel voor een gelukkig leven.

Melancholische gevoelens

Teveel in het verleden leven kan melancholische gevoelens oproepen. Wanneer je je melancholisch voelt, ervaar je een stemming van weemoed en verdriet. Dit gaat vaak gepaard met een romantisering van wat voorbij is.

“Het was allemaal zo mooi, we waren zo gelukkig samen.” “Ik mis die tijd en wil terug naar toen.”

Het gevaar van deze gedachtegang is dat je de situatie mooier maakt dan die werkelijk was, waardoor je de realiteit uit het oog verliest. Dit kan gevoelens van spijt of het gevoel dat je iets verkeerd hebt gedaan, alleen maar versterken.

De oorzaak van teveel in het verleden leven

“Waarom blijf ik maar denken aan het verleden?” Deze vraag stelde een coachee mij laatst tijdens een coachingsessie.

Teveel in het verleden leven kan verschillende oorzaken hebben. Wat ik vaak zie, is dat onverwerkte ervaringen uit het verleden de aanleiding zijn voor obsessief denken. In het hier en nu komen gevoelens naar boven die je liever niet wilt voelen, soms zonder dat je weet waar ze vandaan komen. Pijnlijke emoties kunnen namelijk overweldigend en beangstigend zijn. Daarom kunnen we moeite hebben om deze gevoelens toe te laten.

Je brein beschermt je tegen ongewenste emoties

We willen ons beschermen tegen deze gevoelens, en onbewust voelt dit soms alsof het van levensbelang is. Gelukkig zijn we allemaal gezegend met een brein dat op zulke momenten inspringt om ons te helpen. Eindeloos piekeren is bijvoorbeeld een perfecte manier om onze emoties te ontwijken. Door constant in gedachten verzonken te blijven, verliezen we het contact met ons lichaam en voelen we onze emoties niet meer. Handig, toch?

Op de korte termijn kan dit inderdaad werken. Maar de prijs die je betaalt, is het eindeloos vastzitten in piekeren en obsessieve gedachten. Vroeg of laat zul je echter iets met die onderliggende emoties moeten doen. Ze blijven namelijk kloppen op de deur van je bewustzijn, totdat jij bereid bent om ze toe te laten en te verwelkomen.

Ben jij bereid om je gevoelens écht toe te laten?

Gelukkig zijn er manieren om los te komen van de constante stroom van gedachten. Het vergt echter doorzettingsvermogen en bereidheid. Maar als je écht bereid bent om je obsessieve gedachten los te laten, dan kun je dit zeker bereiken.

Dus eerst de vraag: Ben je bereid om werkelijk je obsessieve gedachten los te laten? Ook als het lastig wordt?

Het kan verleidelijk zijn om tijdens moeilijke momenten afleiding te zoeken in sociale media, sporten of Netflix. Op zo’n moment ben je even bevrijd van je obsessieve gedachten, maar dit is slechts tijdelijk. De keuze ligt dan bij jou: ben je bereid om de moeilijke momenten echt aan te gaan? Of kies je ervoor om je toch te laten afleiden door externe prikkels in je leven?

Als jouw antwoord bevestigend is, deel ik hieronder mijn belangrijkste tips met je:

Tip 1: Voelen wat er te voelen valt. Aanwezig zijn in het huidige moment

Dit klinkt misschien eenvoudig, maar in de praktijk kan het behoorlijk lastig zijn. Zoals eerder besproken, komen onverwerkte gevoelens vaak naar boven in het hier en nu. Om je obsessieve gedachten los te kunnen laten, is het essentieel dat je verbinding maakt met je lichaam.

Vraag jezelf af: Wat voel ik op dit moment in mijn lichaam?
Misschien heb je een brok in je keel, voelt het alsof er een steen in je maag ligt, ervaar je spanning rond je hartstreek, of heb je hoofdpijn. Soms kunnen deze gevoelens overweldigend zijn.

Voelen betekent stilstaan. Stilstaan bij wat er op dit moment gaande is in je lichaam. Meditatie en stilzitten zijn goede manieren om te onderzoeken hoe het op dit moment met je gaat. Kun je een moment nemen om gewoon te zitten en niets te doen? Misschien worden de gedachten dan juist luider en wil je het liefst zo snel mogelijk wegrennen. Herken je dit? Dan heb ik een eenvoudige oefening voor je:

Een simpele oefening

In plaats van weg te rennen voor je gevoelens, wil ik je uitnodigen om je lichaam rustig te verkennen. Begin bij je voeten. Hoe voelen je voeten? Werk vervolgens langzaam omhoog door je hele lichaam, tot aan je kruin. Vraag jezelf bij elk lichaamsdeel af: Hoe voelt het hier?

Dit klinkt misschien wat zweverig, maar het is een krachtige manier om uit je hoofd te komen en terug te zakken in je lichaam. Deze techniek, afkomstig uit mindfulness-training, staat bekend als de bodyscan.

Je kunt deze oefening zo kort of lang maken als je wilt. Hoe vaker je dit doet, hoe minder de constante gedachtenstroom grip op je heeft. Door deze oefening zeg je als het ware JA tegen je emoties.

Tip 2: Gebruik je zintuigen om terug te komen in het huidige moment. Benoem wat je ziet, hoort, ruikt en voelt

Deze tip sluit aan bij de vorige en is ook een onderdeel van mindfulness. Toch wil ik op dit specifieke aspect dieper ingaan en mijn persoonlijke ervaring delen, omdat het mij enorm heeft geholpen. Hopelijk zal het jou ook helpen.

Ik herinner het me nog goed. De keren dat ik op de fiets naar mijn werk ging en mijn gedachten maar bleven malen. Ik was volledig in beslag genomen door situaties uit het verleden en speelde ze steeds opnieuw af. Het voelde alsof ik er geen controle meer over had, en dat gaf me een gevoel van machteloosheid.

Een vergelijkbare ervaring had ik tijdens mijn 800 kilometer lange wandeltocht naar Santiago de Compostela. De landschappen en natuur waren prachtig en adembenemend, maar tegelijkertijd was er weinig afleiding, behalve de uitgestrekte, bijzondere landschappen om me heen. Dit gebrek aan afleiding maakte het voor mij des te gemakkelijker om me te verliezen in obsessieve gedachten. En dat gebeurde keer op keer. Het maakte me rusteloos en ik had het gevoel dat ik er geen controle over had.

Tot dat ene moment. Het moment waarop een belangrijk inzicht me trof, alsof er een lichtje werd aangedaan.

Mijn inzicht vertelde me het volgende:

Bij de eerstvolgende gedachte die in je opkomt, ga je simpelweg hardop benoemen wat je ziet, hoort, ruikt en voelt in je lichaam.

Dus zo begon ik:
“Ik zie een lang wandelpad. Ik zie mijn voeten bewegen, stap voor stap vooruit. Ik zie een vogel langs vliegen. Ik zie een hek. In de verte zie ik een klein huisje.” Daarna breidde ik mijn ‘oefening’ uit en benoemde ook wat ik hoorde: “Ik hoor een vogel fluiten. Ik hoor de wind zachtjes ruizen.” Vervolgens benoemde ik wat ik voelde: “Ik voel de zwaarte van de rugzak op mijn rug. Ik voel de regendruppels op mijn huid. Ik voel pijn in mijn voeten. Ik voel een brok in mijn keel. Ik voel dat ik moet huilen.”

En toen kwamen de tranen. Ik huilde en ik huilde. Ik liet alle tranen de vrije loop. Er was niemand in de buurt, en dat gaf me een veilig gevoel. Eindelijk kon ik alles loslaten.

Door het huidige moment hardop te benoemen, kwam ik in contact met mijn gevoelens. Deze gevoelens wachtten geduldig op het moment dat ik ze zou toelaten en doorvoelen. De tranen maakten me vrij. Het voelde alsof ik iets had losgelaten, en ik voelde me licht.

Santiago de Compostella

Ik hoop dat mijn persoonlijke verhaal je inspireert. Net zoals ik, kun jij loskomen van je gedachten. Daar hoef je geen Camino de Santiago voor te lopen; je kunt dit gewoon toepassen in je dagelijks leven. Of je nu op de fiets zit, in de auto, of een wandeling maakt door je buurt.

En mocht je, na het lezen van mijn verhaal, geïnspireerd zijn geraakt om zelf een deel van de Camino de Santiago te lopen, laat het me dan weten!

Complexe emoties

Complexe emoties

'Complexe emoties' van Pete Walker is dé gids voor emotie- en stressregulatie. Word emotioneel volwassen, verwerk je trauma's en ervaar de emotionele rijkdom die ieder van ons bezit.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil meer lezen over het verleden loslaten?

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid
€ 20,00

De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid

Anne Fleck

'De gezonde weg uit het doolhof van vermoeidheid' van Dr Anne Fleck geeft je meer energie door de kracht van voeding en leefstijl.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?