Bewustzijn

Vind je het lastig om keuzes te maken? Deze oefening helpt je hierbij

Door Saskia Chatillon‘
Vind je het lastig om keuzes te maken? Deze oefening helpt je hierbij

Je kunt soms zo overvoerd door de drukte van de dag worden dat je best weinig overzicht hebt in je leven. De buitenwereld wil wat van je, je moet nog van alles en je eigen hoofd kan ook enorm vol zitten. Wanneer je dan voor een keuze komt te staan, valt het niet mee om te weten wat je wilt. Want: wat is het juiste dan? En hoe weet je dat nou zeker?

Je ziel spreekt

Je kunt behoefte hebben aan bevestiging wanneer je een keuze maakt. Met een vriendin erover praten kan helpen en een nachtje erover slapen ook. Bij dat laatste laat je jouw ziel meespreken, omdat je die dichterbij toelaat wanneer je slaapt. ’s Nachts staat je hoofd met alle gedachten uit, zodat je toegang krijgt toch je echte ik, je ziel. Als je dan wakker wordt, kun je soms helder weten wat de beste keuze voor je is.

Twijfelen

Alleen kun je dan toch de neiging krijgen om te gaan twijfelen, doordat je hoofd het weer overneemt. ‘Stel je voor dat’, ‘wat als’ en ‘moet ik niet..’ Zo kun je best een tijdje erover doen voor je klaar bent om te kiezen. Op zich is dat niet erg, totdat je er zelf last van krijgt. Hoe komt dat nou, dat getwijfel over wat je wilt? Dat komt omdat er als het ware twee personen in je hoofd zitten, je bewustzijn aan de ene kant en je gedachten aan de andere kant. Je bewustzijn observeert alles kalmpjes en is verbonden met je hart en je gedachten springen van de hak op de tak als een malle aap. Wanneer je rust neemt, word je hoofd ook rustiger, ben je meer verbonden met je hart en weet je dus beter wat je wilt.

Oefening: voel je keuze

Als je een gevoelsmens bent, dan kun je jouw keuze gaan voelen door hypothetische stappen te zetten. Dat gaat zo: sta op een rustige plek in je eentje en stel je de mogelijkheden voor waar je uit kunt kiezen. Sta goed gegrond en ontspannen en sluit je ogen. Als er twee mogelijkheden zijn, dan fantaseer je dat de ene zich linksvoor bevindt en de andere rechtsvoor. Je kunt dan een stap linksvoor zetten, naar de eerste keuze, alsof je hem neemt. Stel je gewoon voor dat je in de situatie staat van keuze één. Hoe voelt het daar? Is het licht? Wat ervaar je in je lijf? Zijn er andere mensen? Is er een toekomst, doordat je misschien verder vooruit wil? Neem gewoon rustig waar, zonder oordelen. Onthoud het wel om te vergelijken.

Dan stap je terug naar waar je vandaan kwam. Zet je voeten weer stevig op de grond en ontspan. Misschien heb je intussen je ogen opengedaan, sluit ze dan weer voor de volgende stap rechtsvoor. Dit is je andere keuze. Zet de stap en voel hoe het daar is. Hoe voelt je lichaam? Wat ben je daar aan het doen? Heb je gezelschap? Zou je verder vooruit willen? Observeer rustig en onthoud wat je ervaart. Zet dan de stap terug.

Waarschijnlijk heb je een verschil ervaren tussen de eerste keuze en de tweede. Zo kun je voelen welke keuze je het beste ligt. Als het een belangrijke levensveranderende keuze is, doe deze techniek dan een aantal keren met tussenpozen van zeker een dag. Je inzichten kunnen intussen namelijk veranderen en de informatie over de mogelijkheden ook.

Je keuze zingen

Maar wat als je niet gewend bent om te voelen? Als je het gewoon wilt weten, maar je vindt dat je gevoel niet duidelijk is? Benut dan wat je wel ligt. Misschien vind je het leuk om te zingen. Zing dan een liedje met je focus op de ene mogelijkheid en een ander lied terwijl je aandacht bij de andere mogelijkheid ligt. Wie weet ben je heel visueel ingesteld, maak dan een collage van keuze a en eentje van keuze b. Vaak zijn je lijf en je creativiteit beter aangesloten op je ziel en je bewustzijn, dan dat je hoofd dat is.

Ben je een sporter, ren dan een stukje dat voor a staat en eentje die voor b staat. Of je danst het, breit, haakt, improviseert met je piano of schildert het. Zolang het maar uit jou komt, want daar komen je weten en je willen ook vandaan. Klinkt het een beetje maf voor je? Super, want humor helpt je om te ontspannen. Zo leg je minder druk op het per sé nu moeten weten wat je wilt. Je intuïtie is ook een onmisbaar kompas om de je beste keuze te maken. Voor jou heb ik de gratis videoserie gemaakt: In 5 stappen de juiste keuze maken met je intuïtie. Je ontvangt hem hier.

Veel plezier en succes gewenst met je keuze!

Boekentip Inspirerend Leven: Luisteren naar je innerlijke stem

We hebben allemaal een innerlijke stem, een gids die ons bijstaat en leidt. Lee Coit beschrijft manieren om die innerlijke stem te vinden. Hij laat zien dat die gids dichtbij is, als onze eigen gedachten. We leren hoe we naar die stem moeten luisteren en hoe deze leiding kan geven aan ons leven en ons kan helpen bij het nemen van beslissingen. Door te luisteren naar onze innerlijke stem zullen we onze rust en evenwicht weer vinden.

Wil jij jouw innerlijke stem vinden? Ga aan de slag en bestel jouw exemplaar in onze webshop Boekenwereld.com

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Saskia Chatillon‘
Saskia Chatillon‘

Mijn passies zijn lesgeven en schrijven en mijn missie is om leiders te helpen naar meer rust en verbinding. Dit is namelijk een belangrijke basis voor effectief en inspirerend leiderschap. Het helpt hen, alle medewerkers en hun omgeving naar een meer bewuste en verantwoorde wereld. Sinds 2002 bestudeer ik praktische spiritualiteit, na tien jaar in het internationale bedrijfsleven te hebben gewerkt. Met veel plezier geef ik trainingen en lezingen; mijn boek Rust - Het geheim van een stiller hoofd is hierbij een praktische tool, wat in mei 2019 gepubliceerd is bij uitgeverij Donkigotte. Als spreker ben ik verbonden aan het sprekersbureau ZijSpreekt. Graag tot ziens bij een event of een training!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?