Bewustzijn

Innerlijke seizoenen: voel jij je winter, lente, zomer of de herfst van binnen?

Door Mieke Lannoey
Innerlijke seizoenen: voel jij je winter, lente, zomer of de herfst van binnen?

Je leest het momenteel overal, de winter is een tijd van verdiepen, verstillen, reflecteren en rusten. Dat is ook zo. Alleen is het niet omdat het op dit moment in de natuur winter is, dat het ook in jezelf winter is. Misschien vertoef je wel in een compleet ander innerlijk seizoen, zoals de zomer. Waarin je juist wordt opgeroepen om actie te ondernemen, je ideeën in de praktijk te brengen en je te richten op de buitenwereld. Een heel verschil dus! Hoe kan je nu weten in welk innerlijk seizoen je momenteel verkeert? Dat lees je in deze blog.

Innerlijke seizoenen

Je innerlijke winter

Je innerlijke winter volgt op een fase waarin je (veel) verlies hebt geleden. Dat verlies kan zich op verschillende levensterreinen situeren: verlies van een rol, een job, een geliefde, een woonplaats, een ideaalbeeld, een zelfbeeld, een relatie, je gezondheid… etc. Het verlies gaat naast pijn vooral gepaard met onzekerheid. Je weet waarvan je afscheid hebt genomen, maar je weet nog niet wat ervoor in de plaats komt.

Het is de fase waarin je het allemaal niet meer weet en je levensvreugde en -energie op een zeer laag pitje staan. Mijn voorbije winterfase gaf mij bijvoorbeeld heel sterk het gevoel dat ik hervallen was in een burn-out.

Je innerlijke lente

Net zoals in de natuur, volgt na de winter altijd de lente. Je innerlijke lente wordt gekenmerkt door nieuwe verlangens, ideeën en inzichten. Je voelt je geïnspireerd om iets te ondernemen. De onzekerheid verdwijnt en er komt een gevoel van richting voor in de plaats.

Na het verlies wordt het nieuwe stilaan zichtbaar. Je hakt knopen, maakt beslissingen en treft voorbereidingen voor het vinden van een nieuwe partner, job, woonplaats… of voor het waarmaken van je droom.

Je voelt je als herboren en leeft met vreugdevolle verwachting. De vernieuwde versie van jezelf ontluikt zich, wat af en toe gepaard gaat met groeipijnen zoals twijfels en angsten. Zich vaak uitend in zelfsaboterend gedrag (zie het verstopte trechter syndroom).

Je innerlijke zomer

Je innerlijke zomer is de tijd van de daad bij het woord voegen, van in de actiemodus vertoeven. Buiten schijnt de zon, binnenin voel jij je vol vuur!

Je geniet volop van het nieuwe dat nu in je leven aanwezig is. Gepassioneerd werk je verder aan het waarmaken van de intenties die je in de lente voor jezelf hebt gesteld. Net zoals de natuur, sta je volop in bloei, ervaar je de volheid van het leven en treed je naar buiten met je nieuwe ik!

Je innerlijke herfst

In de herfst pluk je de vruchten van je harde werk en mag je gaan oogsten alias ontvangen! Je ervaart waardering om wat je hebt bereikt, zowel door jezelf als door anderen. Het leven beloont je, je beleeft (een vorm van) succes. Tegelijkertijd is het de fase van loslaten en afscheid nemen. Er treedt opnieuw verlies op. Je dient bepaalde vormen, structuren, mensen of rollen los te laten. Bepaalde levensterreinen lijken plots niet meer te kloppen.

Deze tegenstrijdigheid kan ervoor zorgen dat je innerlijke herfst een fase is van grote verwarring en chaos. Maar ook van persoonlijke crisis en trauma. De herfst werpt namelijk telkens een nieuwe levensles op je pad, die vaak erg pijnlijk is. Maar ook een levensles die je helpt om in een grotere versie van jezelf en je realiteit te stappen en een nieuwe laag van je potentieel aan te boren. Wij mensen zijn immers het meest geneigd om te leren en veranderen wanneer we ongemak ervaren.

Opnieuw winter

De crisis of verliessituatie die tijdens de herfst op je pad kwam, nodigt je uit om te reflecteren en verdiepen. Om net als de natuur in je eigen wortels te duiken. Tegelijkertijd word je opgeroepen om te gaan rusten en verstillen. Om schuldvrij te ontspannen. Je hebt er immers drie seizoenen van hard werken opzitten!

Het is erg belangrijk om je innerlijke winter alle tijd te gunnen die het nodig heeft, die jij nodig hebt. Het vormt immers de basis van een nieuwe levenscyclus. Tijdens mijn burn-out (alias mijn innerlijke winter) ben ik een jaar thuisgebleven. Door mezelf die tijd te gunnen legde ik onbewust het fundament voor de vijf jaren die daarop volgden. Waarin ik door de lente, zomer en herfst ging, zoals je kon lezen in deze blog.

Ik gun je van harte de verbinding met je eigen natuur toe!

Wens je meer te weten te komen over (de cyclus van) je innerlijke seizoenen maar ook je innerlijke getijden, zodat je op elk moment je eigen voorschrift kunt schrijven? Dan ben je van harte welkom om te komen kennismaken met de RIA-methode op een van de themanamiddagen.

Boekentip: De Tao van gezondheid

Boekentip: De Tao van gezondheid

Ontdek de innerlijke seizoenen in hoe je je voelt. Wil jij leren hoe je verbanden en relaties kunt zien tussen je lichaam, ziel en psyche? Wil jij je ‘lichaam leren lezen’? Ga dan aan de slag met ‘De Tao van gezondheid’. Veel dingen krijgen een diepere zin en betekenis.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Mieke Lannoey
Mieke Lannoey

Schrijven is voor mij een manier om ervaringen te verwerken, verbanden te ontdekken en inzichten te delen. Niet als coach, therapeut of academicus, wel als Mieke. Een mens die zich al (onder)zoekend een weg door het leven baant. Naast mijn boeken en online cursus bestaat mijn aanbod uit een prikkelend netwerk voor de sensitieve, creatieve en ondernemende mens & uit Levend Stroomwerk, een actieve belevingsvorm van de kracht van water. Meer info: www.miekelannoey.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?