Home Feng Shui Harmonieus en gezond leven: Feng Shui in je eigen woning

Harmonieus en gezond leven: Feng Shui in je eigen woning

Door Redactie
feng shui, energie,

Iedereen weet dat het belangrijk is om in een fijne omgeving te verblijven. Een opgeruimd huis is een opgeruimde geest, is een bekende uitspraak. Het is echter minstens zo belangrijk om je huis niet alleen prettig opgeruimd te hebben, maar om ook rekening te houden met de aanwezige energiestromen in je woning. Je wilt immers een harmonieuze en gezonde leefomgeving creëren waarin je je thuis voelt – zeker in je eigen huis. Dit inzicht is niet nieuw. Integendeel zelfs, want het Chinese Feng Shui is een al meer dan 3.000 jaar oude filosofie over hoe je leefomgeving je geluk en gevoel kan beïnvloeden. En een positieve invloed daarop, dat willen we natuurlijk allemaal wel!

De 3 principes van Feng Shui

Feng Shui is gebaseerd op drie basisprincipes:

  1. Alles is met elkaar verbonden.
    Je bent met alles en iedereen verbonden via energiestromen. Deze energiestromen zorgen ervoor dat alles en iedereen elkaar beïnvloedt en dit werkt twee kanten op. De manier waarop jij je huis inricht heeft dan ook invloed op jouw welzijn, maar jouw welzijn heeft ook weer invloed op de inrichting van je huis.
  2. Alles is voortdurend aan verandering onderhevig.
    Niets is blijvend, maar verandert voortdurend. Dit geldt voor jou, maar ook voor alles in je omgeving. Doordat alles bovendien met elkaar verbonden is en elkaar beïnvloedt, is het belangrijk om hier een goede balans in te vinden.
  3. Alles leeft.
    Niet alleen jijzelf zit vol met energiestromen, maar ook alles om je heen. Met andere woorden: alles leeft. Wat er gebeurt in je leven en wie je tegenkomt in je leven, heeft dan ook een reden.

Uitgaande van deze drie basisprincipes, kun je Feng Shui dus best beschouwen als een heel oude vorm van omgevingspsychologie. De levensenergie waar het bij Feng Shui omdraait, is het gevolg van mensen in hun omgeving, met hun emoties en herinneringen, spullen, activiteiten en functies. Hoe je je huis inricht, is dan ook van het grootste belang voor een harmonieus en gelukkig leven. Tijd dus om de Feng Shui ook toe te passen in jouw woning.

Feng Shui in je woonkamer

Je hebt het niet altijd voor het zeggen waar je woonkamer zich in de woning bevindt, maar Feng Shui geeft aan dat je woonkamer zich in het voorste gedeelte van het huis moet bevinden. Ook wordt een vierkante of rechthoekige ruimte gezien als de beste vorm voor een woonkamer.

De inrichting heb je uiteraard wel in de hand. Het is belangrijk om te zorgen voor voldoende zitplek voor alle gezinsleden. Zet de kamer echter niet vol met meubels, want het is belangrijk dat de energie ongehinderd door je huis kan stromen. Het is goed om banken en fauteuils met de ruggen tegen een raamloze muur te zetten, maar wel naar elkaar toe.

Zo is de spiegel belangrijk in de Feng Shui, omdat deze de positieve energie reflecteren. Let er wel op, dat ze niet de voordeur weerspiegelen, want dat is dan juist weer niet goed. Verder geven ook bloemen en planten positieve energie af en door voor meubels met afgeronde hoeken te kiezen, vermijd je negatieve energie.

Feng Shui in je keuken

Feng Shui beschouwt de keuken als de ziel van je huis. Dit is immers de plek waar het voedsel wordt bereid en voeding heeft een grote invloed op je welzijn en gezondheid. Het is dan ook belangrijk, dat je de keuken schoon en opgeruimd houdt. Elektrische apparaten hebben een negatieve invloed op de energie, dus berg deze zoveel mogelijk op.

Idealiter bevindt de keuken zich aan de achterzijde van het huis. Ook de indeling van je keuken is belangrijk: als je kookt, heeft het de voorkeur om uitzicht te hebben op de rest van het huis of de woonkamer. Een keuken met een kookeiland is dus erg geschikt. Heb je echter alleen de mogelijkheid om naar de muur toe te koken, dan kun je het verbeteren door een rvs-achterwand (of een ander spiegelend oppervlak) achter het fornuis te plaatsen.

Feng Shui in je slaapkamer

Als er één plek in je woning is waar rust vanuit moet gaan, dan is het wel de slaapkamer. Dit is de plek om te ontspannen en goed te slapen, zodat je de volgende morgen weer uitgerust aan een nieuwe dag kunt beginnen. Elektrische apparatuur is dan eigenlijk ook absoluut uit den boze op de slaapkamer. Dus geen tv en laat je mobieltje in de woonkamer liggen wanneer je naar bed gaat.

Een andere belangrijke basisregel van Feng Shui in de slaapkamer is dat je het bed niet tegenover de deur mag plaatsen. Dit zorgt namelijk dat de doorstroom van energie wordt geblokkeerd. Zorg er bovendien ook voor dat de deur van je slaapkamer goed open kan. Zet bijvoorbeeld niets erachter, want ook dit zal een blokkade van de energie veroorzaken.

Natuurlijk kun je de principes van Feng Shui niet alleen toepassen in je eigen slaapkamer, maar ook in de kinderkamer(s).

Feng Shui in je badkamer

Water speelt een belangrijke rol in de Feng Shui. Je verwacht dan misschien ook dat een ruimte als de badkamer, waar het water rijkelijk aanwezig is, weinig problemen zal geven in je huis. Niets is echter minder waar: de badkamer blijkt juist één van de meest problematische kamers in je woning te zijn.

De overdaad aan water kan namelijk juist voor een verstoring van de energiebalans zorgen. Om dit tegen te gaan, kun je hout gebruiken om de verstoring op te heffen. Ook planten in je badkamer leveren een positieve bijdrage aan de aanwezige energiestromen. Uiteraard helpt ook een (grote) spiegel aan de muur, wat mooi meegenomen is. Die mag immers toch al niet in je badkamer ontbreken!

Breng het in de praktijk

Feng Shui lijkt op het eerste gezicht misschien wat lastig te doorgronden en kan tot heel wat hoofdbrekens leiden. Want hoe maak je van je woning die harmonieuze thuishaven, terwijl de architect bij het ontwerpen ervan duidelijk nog nooit van deze Chinese filosofie heeft gehoord? Met de juiste instelling en een aandachtige inrichting van je hele huis ben je echter in staat om alle Feng Shui principes door te voeren, zodat jij kunt genieten van een prettige en gezonde leefomgeving.

Bronnen: Huis & Ziel van Nina Elshof, Mamaenzo.nl en 100Fengshui.nl


Nina Elshof – Huis & ziel

Wil jij ook graag je huis en ziel een grote schoonmaak geven? Bestel dan Huis & Ziel, de spirit van het opruimen van Nina Elshof bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.

 

Deze artikelen vind je vast ook leuk

2 reacties

Aagje Schmidt 8 april 2019 - 08:36

Hoi , ik heb een flat waarin alleen elektrisch koken mogelijk is. Wat is dan het beste om te nemen. Ik ben een hoog sensitief persoon.Met vriendelijke groet,
Aagje

Reply
Nina Elshof 8 april 2019 - 12:35

Dag Aagje,
Je vraag is me niet helemaal duidelijk als je schrijft ‘wat is dan het beste om te nemen’. Bedoel je daarmee hoe je het beste kunt koken? In een flat waar alleen elektrisch koken mogelijk is, heb je eigenlijk geen andere keuze. Wel is het goed je dan te realiseren dat het element vuur extra aandacht nodig heeft. Steek een kaars aan tijdens het koken en tijdens het eten. Ga vaker in de zon zitten. Probeer wat vaker, bijvoorbeeld bij vrienden in de tuin, een vuurtje te stoken of zoek iemand op die een zweethutceremonie doet.
Hartelijke groet,
Nina Elshof

Reply

Laat een bericht achter