Liefde & Relaties

4 soorten relaties: wat is het spirituele doel van jouw relatie?

Door Hanne Knight
4 soorten relaties: wat is het spirituele doel van jouw relatie?

De karmische relatie, de traumaverwerkende relatie, de samenwerkende relatie en de relatie vol onvoorwaardelijke liefde: dit zijn de 4 soorten doelen die relaties kunnen hebben volgens coach Hanne Knight. “In de karmische relatie kies je onbewust voor een relatie die een patroon van jezelf spiegelt waaraan je wilt werken.” In dit artikel lees je over deze vier relatiesoorten.

Wanneer je worstelt met twijfels over je relatie, kan het heel helpend zijn om meer inzicht te krijgen in het doel van je relatie.

Het begin van een nieuw jaar is vaak ook een moment waarop mensen hun relaties onder de loep nemen. Voel ik me nog wel goed bij mijn partner? Biedt deze relatie me nog wel wat ik zoek in mijn leven nu?

Wanneer een relatie niet beëindigd wordt door de ander of wanneer er niet meteen een duidelijke reden is om zelf de relatie te beëindigen, raak je soms verstrikt in je eigen hoofd. Er knaagt iets, maar je weet niet goed wat. Hoe ga je daar dan mee om? Wat doe je wanneer er niet echt problemen zijn in je relatie? Blijf je dan, ook al heb je het gevoel dat de relatie je niet meer genoeg voldoening geeft? Of ga je, omdat je zo’n sterke nood voelt om nieuwe ervaringen te kunnen opdoen. Hoe neem je die beslissing?

Wanneer je worstelt met die twijfels, kan het heel helpend zijn om meer inzicht te krijgen in het doel van je relatie. Relaties kunnen zoveel meer zijn dan alleen maar een samenwerkingsverband om een gezin draaiende te houden. Omdat je dag in dag uit met je partner verbonden bent, is een relatie ook de ultieme spiegel om jezelf beter te leren kennen en jezelf te ontwikkelen.

Herken jij je in één van deze vier relaties?

1. De karmische relatie

Jouw relatie is vooral bedoeld om oude patronen uit te werken en te transformeren.

In deze relatie kies je onbewust voor een relatie die een patroon van jezelf spiegelt waaraan je wilt werken. Op het moment dat je deze relatie aangaat, ben je je nog niet bewust van die oude pijn die je wilt transformeren. Je voelt een onweerstaanbare drang om met deze partner verder te gaan en je kan niet goed verklaren waarom deze aantrekkingskracht zo groot is.

In veel literatuur wordt deze relatie ook een ‘karmische relatie’ genoemd. Onbewust trek je een partner aan van wie de negatieve patronen matchen met die van jou.

Zo wordt een partner met een vermijdende hechting (of bindingsangst) een ideale match voor een partner die zijn aanklampende hechtingstijl (of verlatingsangst) wil transformeren.

Iemand die zich extreem verantwoordelijk voelt voor anderen en de behoeften van de ander altijd op de eerste plaats stelt ten koste van zichzelf, zal daarom een goede match worden met iemand die zich heel afhankelijk opstelt in het leven.

Lees verder:

2. De traumaverwerkende relatie

Jouw relatie is vooral bedoeld als steun bij het uitwerken en transformeren van oude pijn.

Niet alle oude pijnlijke patronen zijn geschikt om uit te werken tussen twee partners in een relatie. Soms kan de oude pijn zo heftig zijn, dat je iemand nodig hebt als steun om hier door te gaan. Of soms spelen de pijnlijke stukken zich vooral af in een dynamiek met anderen zoals je ouders of kinderen. Dan zie je vaak dat partners (onbewust) kiezen voor iemand die hen tijdens dit moeilijke pad kan ondersteunen.

Ook bij het beëindigen van transgenerationele trauma’s kan je nood hebben aan een partner die jou bijstaat. Bij deze trauma’s gaat het om karma dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Tijdens dit heftige proces kies jij er bewust of onbewust voor om degene te zijn bij wie deze overdracht stopt. Jij wilt deze pijn verwerken zodat de volgende generaties deze pijn niet meer hoeven mee te dragen. Omdat dit vaak een heel moeilijk proces is waarbij er veel pijn uit het verleden naar boven komt, kan je hiervoor soms zeker een sterke partner aan je zijde gebruiken.

Lees verder: Transgenerationele pijn: wanneer pijn van je voorouders is opgeslagen in jouw cellen

3. De samenwerkende relatie

Jouw relatie is bedoeld om samen met je partner iets moois neer te zetten in de wereld.

Een relatie hoeft niet alleen bedoeld te zijn om je te bevrijden van negatieve patronen of oude pijnen uit het verleden (of vorige levens). Misschien heb je in vorige relaties al veel van je oude patronen uitgewerkt en doorbroken. Of misschien is één van jouw belangrijkste levensdoelen wel om iets moois en positiefs neer te zetten in dit leven.

Partners in deze relatie inspireren elkaar, brengen het beste in elkaar naar boven en dagen elkaar uit om iets te creëren. Wat deze partners samen creëren, kan heel verschillend zijn. Ze kunnen samen een bedrijf oprichten, een medische ontdekking doen, een sociaal project neerzetten, aan ontwikkelingshulp doen, een duurzaam ecologisch initiatief uitbouwen… Het kunnen grote of kleine projecten zijn die ze samen in de wereld willen vormgeven.

4. De relatie vol onvoorwaardelijke liefde

Jouw relatie is een vieren van de onvoorwaardelijke liefde.

In de eerste drie relaties heeft de relatie altijd een voorwaarde. Wanneer het doel wegvalt, verdwijnt de relatie ook zoals ze tot dan was. Op dat moment valt de relatie uit elkaar of kan ze transformeren tot een relatie met een nieuw doel.

Karmische relaties vallen soms heel snel uit elkaar wanneer één van beide partners zijn of haar karmische patronen heeft geheeld. Om te kunnen evolueren tot een relatie met een nieuw doel, is het noodzakelijk dat beide partners hun eigen pijn verwerken en bereid zijn om samen verder te groeien in hun relatie.

Partners die elkaar als soulmate hebben ondersteund bij het verwerken van een groot verlies, kunnen hun ervaringen gaan delen in praatgroepen, lotgenoten ondersteunen, een boek schrijven, een film maken…

De vierde relatie is de relatie die bestaat uit onvoorwaardelijke liefde. Het gaat niet om een traditionele vorm van relatie. Of beide partners in dit leven samen leven of niet, doet er eigenlijk helemaal niet toe. Er is alleen maar liefde.

In deze relatie, die vaak ontstaat na een zogenoemd ‘tweelingzielenproces’, is er geen sprake meer van karmische pijn en oude patronen die beide partners willen uitwerken. Maar belangrijk zijn wel de spirituele groei en ontwikkeling.

Deze relaties van onvoorwaardelijke liefde, kan je herkennen door het ontbreken van elke vorm van gehechtheid. Daarmee bedoel ik dat deze partners niet afhankelijk zijn van elkaar, er is geen sprake van de zogenaamde codependentie of wederzijdse afhankelijkheid. Ze beseffen dat ze ‘heel’ zijn en dat ze niemand nodig hebben om hen aan te vullen.

Ze leven in diep respect voor de ander en aanvaarden dat hun zielen samen horen. Hoe dat er op deze aarde ook uit mag zien…

Vind jij jouw relatie niet meteen terug in deze opsomming?

Misschien is jouw relatie dan wel een variatie op één of meerdere van vorige relaties. Of misschien is jouw relatie niet bedoeld om pijn te verwerken of iets te gaan creëren. Er hoeft niet altijd een doel te zijn voor jouw relatie. Ook samen ervaren, genieten, ontdekken… kan een mooie intentie zijn om samen door het leven te gaan.

Wat is jouw droomrelatie?

Wanneer je helemaal vrij zou zijn en zou mogen kiezen wat je maar wil… Hoe zou jouw relatie er dan uitzien? Wat zou jij dan kiezen als doel voor jouw relatie?

Dit helder krijgen, kan je helpen om meer inzicht te krijgen in wat er nu nog niet goed aanvoelt in je relatie. Of het kan je helpen om beter te begrijpen naar welke partner en dynamiek je nu op zoek bent…

Liefdesbang – Limited Edition

Liefdesbang – Limited Edition

Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Hanne Knight
Hanne Knight

't Is langs hier en het komt goed. Dat is het motto van Soul in Bloom, mijn praktijk voor coaching via e-mail, online of via chat. Als Soul Realignment Practicioner werk ik met iedereen die het gevoel heeft vast te zitten in een leven dat niet helemaal past. Samen gaan we op zoek naar de Blueprint van jouw ziel, naar wie je diep vanbinnen bent. En we verwijderen de blokkades die je nog tegenhouden om een heerlijk leven te leiden.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?