Liefde & Relaties

Welk relatietype ben jij? Het oceaan-, berg- of windtype?

Door Gastauteur
Welk relatietype ben jij? Het oceaan-, berg- of windtype?

Wat is jouw unieke manier van relaties aangaan met mensen? Jouw relatietype zegt veel over hoe jouw relaties verlopen. Dit ‘relatietype’ of relatiesignatuur is tijdens onze vroegste hechtingsrelaties ontstaan en is de blauwdruk voor hoe we op romantisch vlak met andere mensen omgaan en voor hoe we reageren als we een hechtere band met iemand krijgen. Ontdek in dit artikel welk relatietype jij bent, wat de sterke punten van dit type is en waar je aan kunt werken.

Inzicht in je relatiesignatuur helpt je bij het ontrafelen van je hechtingspatronen en bij het bepalen van welke lessen je in je relaties moet leren.

Oude patronen

Sommige mensen verbinden zich niet zo snel met andere mensen, terwijl andere mensen dat juist wel doen, soms zo extreem dat ze zichzelf daarbij verliezen. We komen in oude patronen vast te zitten als we de overtuiging in stand houden dat een probleem alleen maar bij onze partner of de relatie zelf kan liggen en we niet willen erkennen dat wij zelf de gemene deler in al onze ervaringen zijn. Daarom worden we uitgenodigd om licht bij onszelf naar binnen te laten schijnen en onszelf een aantal moeilijke vragen te stellen.

Wat jouw relatietype over je zegt

De eerste en belangrijkste vraag is: wat probeert dit patroon mij duidelijk te maken? Als we opmerkzaam zijn, kunnen we erachter komen hoe onze partners, en de relaties die we kiezen, ons laten zien welke delen van ons gezien en geheeld willen worden. Want in die aspecten van ons worden onze onbewuste angsten getriggerd en onze diepste wonden geraakt.

Soms laat een patroon ons zien dat we onze behoeften vaker moeten aangeven en duidelijkere grenzen moeten stellen. Soms maakt het ons bewust van onze neiging tot co-afhankelijkheid en het behagen van andere mensen. Of van onze angst voor intimiteit, onze angst om gekwetst en in de steek gelaten te worden, of onze existentiële angst dat we blijvend beschadigd zijn. Sommige mensen moeten leren hoe ze bepaalde uitdagingen aan moeten gaan en niet meer voor intimiteit weg moeten lopen. Andere mensen moeten leren zeggen ‘genoeg is genoeg’ en uit de relatie stappen. We zijn hier allemaal om te leren, en de lessen die zich aandienen zijn uniek voor ieders persoonlijke levenspad.

Welk relatietype ben jij?

Inzicht in je relatietype helpt je bij het ontrafelen van je hechtingspatronen en bij het bepalen van welke lessen je in je relaties moet leren. Hoewel er drie hoofdarchetypen zijn – oceaan, berg en wind – is je relatietype geen hokje waar je in gestopt kan worden, of een identiteit waar je je aan moeten hechten. Als mens zijn we ongelooflijk dynamisch, en gehechtheid is een zeer genuanceerd verschijnsel. Je kunt in alle archetypen aspecten van jezelf herkennen. Dat is normaal.

Maar wellicht herken je je meer in één archetype dan in de andere twee. Lees wat er bij elk relatietype staat en ga na welk archetype het meest in jou resoneert.

Het oceaantype

Kracht: je bent zorgzaam, expressief, attent, intuïtief, gevoelig, je geeft je helemaal aan een partner, je bent een diepe denker en een dromer.

Grootste uitdaging: je merkt soms dat je in relaties angstig en niet goed geaard bent, of dat je obsessief bent en voortdurend behoefte hebt aan geruststelling. Je kunt de neiging hebben om jezelf in de steek te laten en vrienden te laten vallen of persoonlijke interesses aan de kant te schuiven als je een partner hebt. Doordat je het gevoel wilt hebben dat je de controle hebt, kun je nogal kritisch zijn op mensen met wie je een relatie hebt. Je kunt ook te hoge verwachtingen van anderen hebben.

Hier kun je aan werken: in een relatie trouw blijven aan jezelf, echt voor de relatie gaan, en vragen om wat je wilt, zelfs tijdens conflicten. Je mag ook leren hoe je er voor jezelf kunt zijn, zodat je je niet wanhopig, angstig of bang voelt als er conflicten ontstaan of als je in de datingfase zit.

Het bergtype

Kracht: je bent stabiel, oprecht, betrouwbaar, loyaal, toegewijd, betrouwbaar, zorgzaam, wijs, geduldig, je besteedt ook aandacht aan vriendschappen en hobby’s, ook als je een romantische partner hebt.

Grootste uitdaging: bergtypes hebben de neiging om te veel te geven, de rol van de verzorger op zich te nemen, ‘de sterke’ te zijn, en de problemen van andere mensen boven hun eigen problemen te plaatsen. Doordat je vermijdende of behoeftige partners aantrekt, kun je je vaak eenzaam voelen en het gevoel hebben dat er maar weinig mensen zijn die begrijpen wie je diep vanbinnen bent. Je kunt in je relaties ook de rol van leraar of coach op je nemen en deze relatiedynamiek na verloop van tijd te vermoeiend vinden.

Hier kun je aan werken: uit de rol van de verzorger stappen en je soms door anderen laten steunen. Vraag om hulp, ook als je weet dat je het allemaal wel alleen kunt. Geef de ander de kans om dingen zelf uit te zoeken en onthoud dat het niet aan jou is om iemand te redden of te helen. Je mag ook beter leren herkennen wanneer je het koord met iemand moet doorknippen en een relatie moet beëindigen, en wanneer het tijd is om aan jezelf te werken. Onthoud dat er voor een relatie twee bereidwillige mensen nodig zijn, en dat je niet iedereen kunt redden.

Het windtype

Kracht: zelfvoorzienend, je leeft je leven graag op jouw voorwaarden, op vrijheid gericht, gedijt als je alleen bent, je ervaart eenzaamheid als verkwikkend, je bent vindingrijk en goed in het oplossen van problemen, je hebt natuurlijke leiderschapskwaliteiten.

Grootste uitdaging: je kunt soms afwijzend zijn of zonder het te beseffen invloed op anderen hebben. Je bent vaak onvoorspelbaar en intens en vindt het moeilijk om je emoties te laten zien of je kwetsbaar op te stellen, waardoor je diepgaande intimiteit vermijdt of afgeschrikt wordt door ‘plakkerig’ gedrag van een ander.

Je kunt je ook heel eenzaam voelen en het gevoel hebben dat mensen je niet begrijpen of zich niet in jouw situatie kunnen inleven.

Hier kun je aan werken: leren hoe je een relatie met een ander kunt hebben en toch het gevoel kunt behouden dat je vrij bent. In plaats van conflicten uit de weg te gaan, word je als windtype uitgenodigd om te leren hoe je ongemakkelijke gevoelens lang genoeg kunt toelaten om de harmonie weer in je relatie met vrienden of geliefden terug te brengen. Je mag ook leren om je gevoelens met andere mensen te delen. Volledige zelfexpressie in plaats van je in te houden of te verstoppen is ook een aandachtspunt.

In welk relatietype herken jij jezelf?

Word de ware liefde

Word de ware liefde

Dit is een fragment uit Word de ware liefde van Sheleana Aiyana. Dit boek doet je beseffen dat er niets mis met je is als je single bent of het gevoel hebt dat het op liefdesgebied maar niet lijkt te willen lukken. In dit toegankelijke zelfhulpboek vertelt Sheleana Aiyana met compassie en praktische handvatten hoe je voor jezelf leert kiezen en vrede kunt sluiten met je verleden, waardoor je ongezonde relatiepatronen tot het verleden behoren.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder over de liefde:

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?