Home Bewustzijn Hoe maak je verbinding met je hart?

Hoe maak je verbinding met je hart?

Door Joke Plaatsman

De vraag die mensen mij vaak stellen, is hoe zij vanuit hun hoofd in contact met hun hart kunnen komen. Ze merken dat ze zoveel denken dat ze niet kunnen voelen en doen wat ze zelf graag willen.

Hartekriebelspecialist

Ik vind dit een waardevolle vraag. Ik, als Hartekriebelspecialist, leer je graag hoe je die verbinding met je hart weer kunt herstellen.

Allereerst is het belangrijk dat je je realiseert dat de vraag om in contact met je hart te komen al een hartenwens is. Je hart heeft dus al tot je gesproken. Is dat geen mooi besef? Vaak spreekt ons hart al wel tegen ons maar verstaan we de taal van ons eigen hart nog niet zo goed. Daarom is het belangrijk om dit te beseffen.

Om je hart te kunnen openen, is het nodig dat het zich gesteund voelt en dat het zich veilig voelt. Een gesloten hart is vaak een bezeerd of gekwetst hart. We zijn bang om emoties of pijn te voelen (ons hartzeer) en hebben daarom geen contact met ons hart. We hebben ons hart beschermd door het te sluiten of door er een laagje overheen te doen. Ons hoofd is daardoor extra hard gaan werken.

Het eerste wat ik mensen leer, is om hun hart gerust te stellen. Je hart bedding geven. Want deze bedding is nodig om je gevoelige hart te kunnen openen. Ik heb hier een oefening voor gemaakt die makkelijk toepasbaar is en direct resultaat heeft.

Oefening

Stap 1. Ga lekker zitten en recht je ruggengraat

Stap 2. Voel hoe je voeten op de grond staan en contact met de grond hebben.

Stap 3. Voel hoe je billen op de stoel zitten, waar zij de stoel raken.

Stap 4. Voel je beweging van je adem. Met iedere uitademing mag je zwaarder op je stoel worden.

Stap 5. Laat spanning bij je ogen op je uitademing meevoeren via je voeten je lijf uit en de grond in. Zo verzachten je ogen zodat je mild kunt kijken.

Stap 6. Laat spanning bij je oren meevoeren op je uitademing via je voeten je lijf uit en de grond in. Zo verzachten je oren zodat je mild kunt luisteren.

Stap 7. Heet jezelf welkom. Heet je hart welkom met alles wat er is. Jouw lieve mooie gevoelige hart. Jouw prachtige krachtige hart.

Het lijkt zo simpel. En weet je … dat is het ook. Het gevolg ervan is dat je lichaam zich ontspant en dat je hart zich gedragen voelt. Deze steun en veiligheid vindt je hart heerlijk. Het krijgt zo de ruimte om te openen. Het fijnste en meest effectief is de oefening als je hem de komende 7 dagen bewust uitvoert. Als je dit met regelmaat doet, wordt het een gewoonte. Net zoals je je tanden poetst om ze te verzorgen, kun je dit ook met je hart doen. Je dagelijkse hartverzorging.

Als laatste punt is het nog van belang dat je je hoofd bedankt voor het harde werken. Het heeft een hoop inspanning geleverd en heel goed zijn best gedaan om jou van dienst te zijn. Nu mag je hoofd minder hard werken en uitrusten. Het is misschien een beetje vreemd om te doen, maar het helpt het beste wanneer je dit hardop doet.

Om jou hier verder bij te inspireren heb ik een een speciale Inspiratie Poster gemaakt. Download hier de Inspiratie Poster

1 comment

Avatar
Gerrie de Vries 22 oktober 2017 - 08:37

prachtige en ontroerende tekst, voel me er bij thuis.

Reply

Leave a Comment