Bewustzijn

Hoe maak je verbinding met je hart?

Door Joke Plaatsman
Hoe maak je verbinding met je hart?

De vraag die mensen mij vaak stellen, is hoe zij vanuit hun hoofd in contact met hun hart kunnen komen. Ze merken dat ze zoveel denken dat ze niet kunnen voelen en doen wat ze zelf graag willen.

Hartekriebelspecialist

Ik vind dit een waardevolle vraag. Ik, als Hartekriebelspecialist, leer je graag hoe je die verbinding met je hart weer kunt herstellen.

Allereerst is het belangrijk dat je je realiseert dat de vraag om in contact met je hart te komen al een hartenwens is. Je hart heeft dus al tot je gesproken. Is dat geen mooi besef? Vaak spreekt ons hart al wel tegen ons maar verstaan we de taal van ons eigen hart nog niet zo goed. Daarom is het belangrijk om dit te beseffen.

Om je hart te kunnen openen, is het nodig dat het zich gesteund voelt en dat het zich veilig voelt. Een gesloten hart is vaak een bezeerd of gekwetst hart. We zijn bang om emoties of pijn te voelen (ons hartzeer) en hebben daarom geen contact met ons hart. We hebben ons hart beschermd door het te sluiten of door er een laagje overheen te doen. Ons hoofd is daardoor extra hard gaan werken.

Het eerste wat ik mensen leer, is om hun hart gerust te stellen. Je hart bedding geven. Want deze bedding is nodig om je gevoelige hart te kunnen openen. Ik heb hier een oefening voor gemaakt die makkelijk toepasbaar is en direct resultaat heeft.

Oefening

Stap 1. Ga lekker zitten en recht je ruggengraat

Stap 2. Voel hoe je voeten op de grond staan en contact met de grond hebben.

Stap 3. Voel hoe je billen op de stoel zitten, waar zij de stoel raken.

Stap 4. Voel je beweging van je adem. Met iedere uitademing mag je zwaarder op je stoel worden.

Stap 5. Laat spanning bij je ogen op je uitademing meevoeren via je voeten je lijf uit en de grond in. Zo verzachten je ogen zodat je mild kunt kijken.

Stap 6. Laat spanning bij je oren meevoeren op je uitademing via je voeten je lijf uit en de grond in. Zo verzachten je oren zodat je mild kunt luisteren.

Stap 7. Heet jezelf welkom. Heet je hart welkom met alles wat er is. Jouw lieve mooie gevoelige hart. Jouw prachtige krachtige hart.

Het lijkt zo simpel. En weet je … dat is het ook. Het gevolg ervan is dat je lichaam zich ontspant en dat je hart zich gedragen voelt. Deze steun en veiligheid vindt je hart heerlijk. Het krijgt zo de ruimte om te openen. Het fijnste en meest effectief is de oefening als je hem de komende 7 dagen bewust uitvoert. Als je dit met regelmaat doet, wordt het een gewoonte. Net zoals je je tanden poetst om ze te verzorgen, kun je dit ook met je hart doen. Je dagelijkse hartverzorging.

Als laatste punt is het nog van belang dat je je hoofd bedankt voor het harde werken. Het heeft een hoop inspanning geleverd en heel goed zijn best gedaan om jou van dienst te zijn. Nu mag je hoofd minder hard werken en uitrusten. Het is misschien een beetje vreemd om te doen, maar het helpt het beste wanneer je dit hardop doet.

Om jou hier verder bij te inspireren heb ik een een speciale Inspiratie Poster gemaakt. Download hier de Inspiratie Poster

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Joke Plaatsman
Joke Plaatsman

Ik begeleid en inspireer mensen op weg naar zelfbewust, authentiek en liefdevol leven. Ik voel een enorme innerlijk drive om een zachte liefdevolle kracht de wereld in te brengen. Ik leer je hoe jij je hart kunt openen en kunt luisteren naar de taal van jouw hart. Ook ben ik auteur van de 'Hartekriebeltjes' en van het 'Keurmerk 100% liefde'

Reacties
 1. Gerrie de Vries 22 oktober 2017 - 08:37
  Reply

  prachtige en ontroerende tekst, voel me er bij thuis.

 2. O 26 maart 2022 - 18:36
  Reply

  Mooie inzichten. Ik zou echter juist willen leren te luisteren met een ‘gesloten hart’. Kan me uren, dagen beurs voelen omdat ik voel wat de ander voelt, verteld. Alsof ik het overneem. Wil graag dat luisterend oor zijn, maar lijd er onder. Dus ontwijk, maar dat lijkt tegen m’n natuur in.

 3. Jackie Verhoef 26 augustus 2023 - 08:43
  Reply

  Hoe kan ik hoofd en hart verbinden terwijl ik niet kan visualiseren? Jackie

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?