Gezondheid

Intuïtief eten: luister naar je lichaam om je stofwisseling te optimaliseren

Door Gastauteur
Intuïtief eten: luister naar je lichaam om je stofwisseling te optimaliseren

Steeds meer mensen gaan intuïtief eten. Dit is, je raadt het waarschijnlijk al, eten op basis van je intuïtie. Oftewel: goed luisteren naar de signalen van je lichaam. In dit artikel lees je over de verschillende hormonen die je laten weten of het tijd is om te eten, of dat je even genoeg hebt gehad.

Honger

Honger is een signaal van je lichaam dat het energie nodig heeft. Dit herken je aan een rommelende maag, duizeligheid of een licht gevoel in je hoofd. Honger en de bijkomende signalen ontstaan vanuit een lage bloedsuikerspiegel, of als de energievoorraad onder een bepaald niveau daalt. Je lichaam scheidt hormonen af die naar je hersenen gaan. Wanneer je hersenen deze signalen waarnemen, zenden ze vanuit de hypothalamus hongersignalen uit om je aandacht te trekken.

Wanneer je gehoor geeft aan deze signalen, nemen de hongersignalen af, stijgt de bloedsuikerspiegel en wordt je energievoorraad aangevuld. Andere delen van de hypothalamus registreren dit en zorgen ervoor dat het fysieke verlangen naar voeding verdwijnt. Dit noem je verzadiging. Verzadiging is eigenlijk de afwezigheid van honger.

Hormonen

Je lichaam produceert verschillende hormonen om jou te laten weten of het tijd is om te eten, of dat je even genoeg hebt gehad. Dit is het proces van honger en verzadiging. Deze hormonen worden geproduceerd door je vetcellen of spijsvertering.

Ghreline

Ghreline is een hormoon dat wordt gemaakt in de maagwand. Het stimuleert het hongergevoel, zodat jij gaat eten. Wanneer jij dan je maaltijd nuttigt, en de vetvoorraad weer op niveau voor je lichaam komt om verder te kunnen, dan maken de vetcellen leptine aan.

Leptine

Leptine vertelt je hersenen dat je genoeg hebt gehad. Leptine vergroot ook je energieverbruik.

Voel jij je snel na het eten alweer hongerig? Test of je leptineresistent bent

PPY

Het hormoon PPY wordt aangemaakt in je dunne darm, wanneer er voedsel in de dunne darm terechtkomt. De hoeveelheid
is afhankelijk van het aantal calorieën van je maaltijd. Dankzij PPY wordt je eetlust geremd.

CCK

Het hormoon CCK wordt ook gemaakt in je dunne darm en helpt bij de vertering van koolhydraten, vetten en eiwitten. CCK remt je hongergevoel en stimuleert de verzadiging. Deze drie hormonen helpen je op verschillende manieren die verzadiging aan te voelen. Het zijn boodschappers die je intuïtieve proces ondersteunen.

Luisteren naar je lichaam

Gezond en intuïtief eten is een vorm van voor je lichaam zorgen met voedingsstoffen. Het blijft altijd belangrijk dat je geniet van je eten en dat je smaakpapillen verzadigd raken. Soms kun je enorm zin hebben in iets, omdat je lichaam de voedingsstoffen in dat product op dat moment nodig heeft. Bijvoorbeeld zure producten (augurken) bij zwangere vrouwen.

Je gaat dus niet voorbij aan je eigen smaak, genot en verlangens. Wat je er nu bij gaat leren, is hoe je lichaam zich voelt na het eten van tussendoortjes, maaltijden en eten. Het gaat niet alleen om smaak, maar ook om hoe je lichaam reageert op het eten: de maaltijd of het tussendoortje.

Reflectiemomentje

Heb je er weleens bij stilgestaan hoe maaltijden bij jou binnenkomen en wat je voelt voordat en nadat je gegeten hebt? Dit is het goede moment om hier even de tijd voor te nemen en misschien kun je de antwoorden wel opschrijven in een journal. Sta tijdens een maaltijd eens stil bij hoe het eten je lichaam doet voelen:

  • Hoe voel je je terwijl je eet?
  • Hoe voelt je lichaam na de maaltijd?
  • Vind je dat prettig en zou je dat weer willen?
  • Ben je lang genoeg verzadigd?

Intuïtief eten

Intuïtief eten

Dit is een fragment uit Intuïtief eten. Met Intuïtief eten van Sharon Numan en Henrike Weerstand leer je hoe je geniet van eten, lekker in je vel zit en afvalt zonder dat je op dieet hoeft! Bevrijd jezelf van emotie-eten en voel je goed in je lijf!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil je nog beter voor je lichaam lerenzorgen en zelf klachten oplossen?

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?