Liefde & Relaties

Heb jij liefdesstress? Dit is de invloed van jouw overlevingspatroon op je liefdesleven

Door Hannah Cuppen
Heb jij liefdesstress? Dit is de invloed van jouw overlevingspatroon op je liefdesleven

Ben je het zat om constant te stressen over je liefdesleven? Ervaar je angst om je partner te verliezen, bindingsangst of voortdurende twijfel? Dit is niet gezond voor jou of je zenuwstelsel. “Aan welke kant van de dynamiek je ook zit, liefdesstress kost bergen energie,” zegt liefdesexpert Hannah Cuppen, auteur van Liefdesbang. In dit artikel lees je hoe je deze liefdesstress kunt herkennen, hoe je zenuwstelsel erop reageert en hoe je de stresscirkel kunt doorbreken.

In samenwerking met Hannah Cuppen organiseren we op dinsdag 2 april van 19:30 tot 21:30 uur een live webinar over Liefdeskunst: hoe overwin je de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst? Wil jij erbij zijn? Bekijk hier alvast alle informatie.

Your task is not to seek for love, but merely to seek and find all the barriers within yourself that you have build against it. ~ Rumi

Wat is liefdesstress?

Hannah Cuppen: ”Als iets een grote energievreter is in ons leven, dan is dat liefdesstress. Als een relatie stuk loopt geeft dat iedereen doorgaans veel stress, maar bij de liefdesbange-dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst is de liefdesstress vrijwel voortdurend aanwezig.

In de onzekerheid leven of de ander voor je gaat, steeds twijfelen of de ander wel dé partner is waar je zelf echt voor wilt gaan, de zoveelste relatiebreuk incasseren of de ander maar steeds op afstand moeten houden, aan welke kant van de dynamiek je ook zit, liefdesstress kost bergen energie.

Ben jij gewend aan liefdesstress?

Stress is een waarschuwingssignaal van je lichaam dat aangeeft dat er iets niet in orde is. Als liefdesbang een rode draad is in je leven, ben je vaak zo gewend geraakt aan stress dat het je niet meer opvalt als die er is. Het lijkt een normale gemoedstoestand te zijn. Je bent gewend geraakt om over heel basale signalen heen te stappen, ze te negeren of ze niet eens meer waar te nemen. Het is belangrijk je bewust te worden van je liefdesstress, zodat je het leert herkennen wanneer je het ervaart.

De lichamelijke reacties op liefdesstress

Liefdesstress zorgt ervoor dat we gaan overleven. Vanuit de liefdesbange-dynamiek hebben we daar verschillende reacties voor zoals vechten, vluchten en bevriezen.

Vechten

Voorbeelden van liefdesbange-vechtreacties zijn:

 • Controle willen over de ander
 • Ruzie maken
 • Vechtscheidingen
 • Voortdurend strijd aangaan.

In het vechten, soms zelfs met het voeren van rechtszaken, hoef je de ander niet los te laten. Liever strijden dan afscheid nemen.

Vluchten

Liefdesbange-vluchtreacties zijn bijvoorbeeld:

 • Afstand inbouwen door achterdeurtjes te creëren
 • Je partner niet voorstellen aan je familie of vrienden
 • Niet samen op vakantie gaan
 • Geen commitment aangaan
 • Manieren bedenken hoe je de relatie kunt beëindigen
 • Vreemdgaan om de afstand tot je partner te forceren

Steeds in je hoofd bezig zijn met het zoeken naar een escape is een voorbeeld van psychologisch vluchten. Je hoeft het niet te doen, maar weten waar de nooduitgang is, is voldoende.

Bevriezen

Naast vechten en vluchten kunnen we ook overleven door te bevriezen. Bevriezingsreacties zijn bijvoorbeeld:

 • Niet kunnen kiezen
 • Niet ergens voor kunnen gaan
 • Stilvallen en niet tot actie komen
 • Vervallen in apathie
 • Te lang in een situatie (relatie) blijven die niet goed voor je is
 • Afgesneden zijn van je gevoel

Van vriend naar vijand

Deze overlevingsreacties zijn vaak vroeg in het leven nodig geweest. Bijvoorbeeld bij niet voldoende liefdesvolle beschikbaarheid van ouders. Destijds heeft de overlever je beschermd als een goede vriend.

Het overlevingssysteem wordt echter niet alleen actief bij reëel dreigend gevaar, maar ook bij wat we beleven als bedreigend. Alleen de gedachte dat je partner voor zijn ex zou kunnen vallen kan al een rode vlag zijn voor je overlevingssysteem. We zijn dan getriggerd in een oude (onbewuste) herinnering.

Als we gaan handelen vanuit deze beleving, komen we in een vicieuze cirkel en zullen we eerder waarmaken waar we bang voor zijn. Onze vroegere vriend verandert dan in onze grootste vijand.

Doorbreek de cirkel

Als we deze cirkel niet doorbreken, komen we steeds vaster te zitten in liefdesbange-patronen. Onze emotionele reacties, gedachten, lichamelijke gevoelens en ons gedrag zullen elkaar bij voortdurende herhaling versterken in een negatief liefdesbang-patroon. Bewustwording is de eerste sleutel tot verandering.

Ontdek je de stress pas als deze heel hoog is opgelopen of ben je je ook bewust van de sluimerende stress? De eerste reacties van stress die we ervaren noemen we ook wel vroeg-symptomen. Het is belangrijk om je zo vroeg mogelijk bewust te worden van de eerste symptomen van je liefdesstress, want hoe eerder je het opmerkt, hoe eerder je het kunt doorbreken.

Je kunt erachter komen of je last hebt van liefdesstress door patronen te ontleden. Je kunt hierop letten:

1. De emoties die hij of zij oproept, bijvoorbeeld: de angst de ander te verliezen.
2. De lichamelijke reacties die hij of zij teweegbrengt, bijvoorbeeld: spanning in je buik, vernauwd gevoel, adem inhouden.
3. De gedachten die we erover hebben, bijvoorbeeld: “Ik ben bang dat hij zijn ex terug wil”.
4. Het gedrag dat we vertonen, bijvoorbeeld: stilvallen, passief zijn, niet toekomen aan je eigen activiteiten.

Zelf aan de slag met je liefdesstress

Beschrijf een aantal recente voorbeelden van situaties waarin je liefdesstress hebt ervaren en ontleed die in de vier categorieën zoals hierboven beschreven. Doe dit zo specifiek mogelijk en sta dan stil bij de vragen:

• Wat valt je op aan je reacties?
• Waaraan herken je jouw liefdesstress het eerst?
• Wat merken anderen aan jou als jij liefdesstress ervaart?
• Was je liefdesstress gebaseerd op een reële dreiging of op een beleving?
• Wat was je eerste neiging: vechten, vlechten of bevriezen?
• Welke onprettige gevoelens wilde je liever niet voelen?

Compassie voor jezelf en de overlever in jou

Onder iedere overlevingsreactie zitten onze primaire gevoelens die we liever niet willen voelen. De overlever zorgt ervoor dat we ‘over’ onze gevoelens heenstappen. We voelen ze niet meer direct. We kunnen makkelijk een oordeel hebben over onze overlever maar hij heeft wel degelijk een positieve intentie met ons gehad. Hij heeft ons ooit voor diepe pijn willen beschermen.

Als we daar oprechte compassie voor kunnen hebben, krijgen we meer toegang tot de oorspronkelijke pijn en kan de overlever een stapje terug doen. Want onze overlevingsreacties leveren meer problemen op dan het onprettige gevoel zelf.’

Live webinar ‘Liefdeskunst’ 2 april 2024 van 19:30 tot 21:30 uur

Hannah Cuppen

In dit webinar vertelt Hannah over:

• Waaraan herken je mensen met verlatingsangst en bindingsangst?
• Waarom trekken mensen met verlatingsangst juist mensen aan met bindingsangst?
• Wat ligt er onder de dynamiek van verlatingsangst en bindingsangst?
• Wat is ervoor nodig om deze dans te doorbreken?
• Hoe wordt je (weer) beschikbaar voor de liefde?

De eerste 1,5 uur zal Hannah een talk geven, daarna zal er ongeveer een half uur ruimte zijn voor vragen.

Op dinsdag 2 april van 19:30 tot 21:30 uur ben je van harte welkom bij het live webinar. Een ticket kost € 22,50. Lukt het je niet om het webinar bij te wonen? Dat is geen probleem! Als je je inschrijft zul je namelijk achteraf een link ontvangen waarmee je het webinar kunt terugkijken op een moment dat het jou uitkomt.

Schrijf je nu in

Kijk voor meer informatie en aanmelden op: Hannahcuppen.nl

Liefdesbang

Liefdesbang

Wil je aan de slag met jouw ongezonde liefdesbange patroon en afkomen van de liefdesstress?

Liefdesbang van Hannah Cuppen laat zien hoe je je hart kunt openen voor jezelf en daarna voor de ander, hoe liefde zo een eerlijke kans krijgt, zonder verlatings- of bindingsangst.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen van Hannah Cuppen:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Hannah Cuppen
Hannah Cuppen

Hannah Cuppen is therapeut en trainer. Als ervaringsdeskundige heeft ze zich gespecialiseerd in verlatings- en bindingsangst en schreef hierover de bestseller Liefdesbang en het bijbehorende werkboek Liefdeskunst. Ook schreef ze Liefdesroep over het volgen van je hart.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?