Spiritualiteit

Tarotkaart het Oordeel (19 januari t/m 2 februari 2024): wat betekent het voor jou?

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart het Oordeel (19 januari t/m 2 februari 2024): wat betekent het voor jou?

Wat wil jouw ziel je vertellen? De tarotkaart het Oordeel helpt je met het vinden van jouw waarheid en maakt je wakker. “Het goddelijke in je roept je op om wakker te worden en bewust te worden van iets (wellicht jijzelf, wellicht een talent) dat tot nu toe in het onbewuste slapende is geweest,” zegt tarot-expert Imke Verhaeren.

Het Oordeel heeft een mooie en motiverende betekenis.

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana en tot de Kleine Arcana behoren. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn twee kaarten aan toegevoegd: Intuïtie en Waarheid.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel.

De periode van het Oordeel: 19 januari t/m 2 februari 2024

Van 19 januari tot en met 2 februari is de periode van Grote Arcana Oordeel. Een kaart met een Bijbelse naam en voorstelling die vooral de associatie met het einde van de wereld oproepen. Toch heeft deze kaart een mooie en motiverende betekenis. Laat mij je meenemen in de vier werelden van het Oordeel.

Wat jij kunt leren van het Oordeel uit tarot

• Wereld 1: wat zie je?

Bijbels

In de eerste wereld gaat het om kijken en puur waarnemen. Je ziet een Bijbels beeld van een engel hoog in de lucht met een trompet de doden weer wakker blazen. Je ziet blauwgekleurde mensen in hun grafkisten staan terwijl ze opkijken naar de engel. Op de voorgrond zie je specifiek een man, vrouw en kind. Die kisten drijven op een groot water. Ook zie je op de achtergrond soms open graven of zelfs een verwijzing naar de grot waarin Jezus ‘begraven’ lag. Vaak is er sprake van gebergte.

• Wereld 2: wat betekent het?

Wakker worden!

Wat betekenen deze beelden? Een engel is geen mens en verwijst dus naar iets goddelijks (welke religie je ook aanhoudt). Dit goddelijke blaast op een trompet. Dat maakt lawaai, dat maakt je alert. Zoals een wekker of een alarm of de aankondiging van de komst van een belangrijk persoon, zoals een koning. Aan de ene kant kun je de trompet interpreteren als een aankondiging dat er iets belangrijks staat te gebeuren. En aan de andere kant de oproep om alert te zijn, wakker te worden.

De trompet maakt zo’n lawaai dat zelfs de doden er wakker van worden. Mensen staan op uit hun kisten en kijken en reiken naar de engel boven hen. In het Bijbelse verhaal slaat dit op het naar de hemel roepen van de zielen alwaar zij bij de poort be-oordeelt worden op het al dan niet leven van een goed leven. Symbolisch zien we vooral iets dat dood of als de dood is geweest en nu dus wakker mag worden. 

De grafkisten drijven op een groot water. Een groot water (of bos, of woestijn) is een symbool voor het onbewuste. De doden (of datgene dat doods was) waren begraven in het onbewuste en mogen nu wakker (bewust) worden.

In het Bijbelse verhaal gaat het om een god die oproept en oordeelt. Tarot is een medium gericht op persoonlijke ontwikkeling en betreft het individu. In die context betekenen de beelden dat het goddelijke in jou, je oproept om wakker te worden en bewust te worden van iets (wellicht jijzelf, wellicht een talent) dat tot nu toe in het onbewuste slapende is geweest (als ware het dood). En ook het oordeel zelf is dan niet meer iets dat door een externe partij wordt uitgevoerd, maar door het goddelijke in jou Zelf.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Wat wordt er naar jou geroepen?

In de derde wereld van de vier-werelden-methode gaan we ontdekken wat de beelden naar jou persoonlijk kunnen spiegelen. Dat is lastig, omdat het persoonlijk is en het er maar net aan ligt tot welk beeld of woord jij je aangesproken voelt. Gaat bijvoorbeeld je aandacht vooral naar die engel? Heb jij het goddelijke in jou al horen toeteren? In andere woorden, voel jij je ergens toe geroepen? En wat is dat dan? Wat is je roeping? Met welke onbewuste gevoelens of talenten heeft die roeping te maken? Wat mag er, na een lange diepe slaap, weer wakker gemaakt worden, bewust gemaakt worden?

Of raakt het woord ‘oordeel’ jou juist. Het oordeel over of je goed hebt geleefd of niet? Waarom raakt je dat? Wat is jouw oordeel? En in relatie tot de roeping, heb je jouw roeping gevolgd, jouw leven geleefd, of dat van anderen? En nu je wakker en bewust bent van dit feit, wat ga je dan met dat oordeel doen? 

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Wat is jouw Oordeel?

Wat ga je met jouw oordeel doen? In de vierde wereld van deze methode om een Tarotkaart te lezen, mag je een actie koppelen aan het inzicht dat je in de voorgaande drie werelden hebt opgedaan. Dat kan ‘jouw eigen oordeel vellen’ zijn.

Stel je voor dat je tegenover het goddelijke in jou staat. Kun je deze recht in de ogen kijken en zeggen dat je vanuit jouw licht hebt geleefd? Een heftige actie wellicht, maar eentje die je wel degelijk kan wakker schudden. Of wellicht kies je ervoor om stil te staan bij jouw roeping? Dat trouwens iets anders is dan jouw drijfkracht. Je drijfkracht vult je motortje. Maar je roeping is iets wat je zelfs met een lege motor wilt (moet) blijven doen. Of ga je aan de slag met dat gevoel of talent dat na lange tijd wakker is geworden? Wat het ook is, laat het bijdragen aan een goed leven. En een goed leven is altijd een leven vanuit jouw authentieke Zelf.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Welke oordelen mag je nog meer horen van het goddelijke in jou? Tarot helpt je diep te graven in jouw zelf en geeft je belangrijke antwoorden. Annick van Damme helpt je de kaarten te duiden en daarmee jezelf te ontdekken.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?