Spiritualiteit

Tarotkaart Intuïtie (5 t/m 19 mei 2024): dit wil deze kaart jou nu vertellen

Door Imke Verhaeren
Tarotkaart Intuïtie (5 t/m 19 mei 2024): dit wil deze kaart jou nu vertellen

Het is tijd dat jij jezelf als wijze godin gaat voelen, zegt Intuïtie uit de Grote Arcana van de Tarot in de Herstelde Orde. Vooral tussen 5 en 19 mei 2024 is dit belangrijk. “Vraag om raad van jouw vrouwelijk, goddelijk weten, maar wees vervolgens ook stil, zodat je haar fluisteringen kunt verstaan,” zegt tarotexpert Imke Verhaeren. In dit artikel lees je alles over deze mysterieuze kaart.

Vertrouwen op je intuïtie is vertrouwen op je Hogere Zelf en dat start met het vertrouwen op jezelf

De periode van Intuïtie

Ieder tarotdeck bevat kaarten die tot de Grote Arcana behoren en tot de Kleine Arcana. De meeste decks bestaan uit 22 Grote Arcana-kaarten, maar de Tarot in de Herstelde Orde telt er 24! Er zijn twee Grote Arcana-kaarten die slechts in enkele tarotdecks te vinden zijn: Waarheid en Intuïtie. Net zoals in het Yin-Yang-teken komen zij in hun tegengestelde energieën naar boven. De concrete, naakte waarheid wanneer het jaar steeds donkerder wordt. De geheimzinnige intuïtie terwijl het licht zegeviert.

De 24 Grote Arcana-kaarten passen naadloos bij de 24 seizoenen uit de oosterse tradities. In het oude China werd het jaar in 24 delen opgesplitst, gebaseerd op de bewegingen van de zon aan de hemel. Van 5 t/m 19 mei 2024 is het seizoen van Grote Arcana Intuïtie. Laten we met de vier-werelden-methode kijken naar Grote Arcana Intuïtie.

• Wereld 1: wat zie je?

Hera

Het beeld dat aan Waarheid en Intuïtie is gegeven is dat van het godenpaar Hera en Zeus of Juno en Jupiter. Op Grote Arcana Intuïtie zie je dan ook een vrouw in de wolken met ontbloot been op je af komen. Haar totemdieren de pauwen staan haar bij. Ze heeft haar handen in dezelfde houding als de Magiër en vanuit haar hartstreek schijnt een fel licht. Deze arcana heeft geen getal, maar een minteken.

• Wereld 2: wat betekent het?

Vrouwelijk weten

Hoewel niet universeel bekend, bestaat er zeker een universele betekenis voor de beelden op deze kaart. In de tweede wereld van de methode gaan we dit na. 

De vrouw op de kaart is Hera, oppergodin van de Olympus, heerseres van hemel en aarde. Net als Juno, haar Romeinse tegenhanger, is zij naast de oppergod gezeteld en heeft zij veel macht. Hoewel zowel Zeus als Jupiter vele maitresses hadden, hadden zij slechts één vrouw als gelijke. Het christendom kent ook een vrouwelijke gelijke van God. Zij heet Sophia, de vrouw van God en is het vrouwelijk goddelijk weten. Wij kennen haar beter als de Heilige Geest. Dit vertelt ons meerdere dingen over intuïtie. Het is vrouwelijk, het is goddelijk en het is moeilijk te definiëren (als een geest).

In de psychologie bestaat ook een godenpaar, anima en animus. Dit zijn het vrouwelijke en mannelijke aspect in ieder mens. De Grote Arcana Intuïtie verbeeldt net zozeer het intuẗieve weten als de anima, ons vrouwelijk aspect. Het doel is om beide aspecten in onszelf in evenwicht te brengen. Het één wordt niet als meer of minder gezien dan de ander. Ruimte geven aan de anima in ons vraagt om een open en ontvankelijke houding. Dezelfde houding die ons in verbinding brengt met intuïtief weten.

Zo boven, zo beneden

Haar houding is als die van de Magiër. Zo boven, zo beneden. Bij de Magiër staat dit voor het concreet kunnen maken van ideeën. Intuïtie vertelt over een goddelijk weten dat als een eigen weten voelt. Deze houding maakt intuïtie meer dan de vaak instinctieve waarschuwing waarmee ze wordt vergeleken. Zij is dat voorgevoel, maar ook inspiratie. Zij is een weten dat voorbij de persoonlijke ervaring gaat. 

Het verschil met instinct wordt ook duidelijk gemaakt met het sterke licht vanuit de hartstreek. Instinctief weten bevindt zich in de buik en is op het verleden gebaseerd. Maar intuïtief weten komt vanuit het hart en is verbonden met het hier en nu. 

Waar Waarheid confronterend is en dan ook compleet naakt wordt afgebeeld, is Intuïtie zachter van aard. Met haar ontblote been verleidt ze je te luisteren en dit goddelijk weten te vertrouwen. Vertrouwen op je intuïtie is vertrouwen op je Hogere Zelf en dat start met het vertrouwen op jezelf. Zelfvertrouwen is een van de symbolische betekenissen van de pauw. Dit is een dier dat onbeschaamd zijn ware kleuren toont. Tegelijkertijd gebruikt hij zijn imposante verentooi om te tonen hoeveel vertrouwen hij in zichzelf heeft. Het is beter voor de vijand om terug te trekken. Doet deze dat niet dan krijgt hij te maken met zeer sterke klauwen. Intuïtie fluistert zachtjes en dwingt je niet, maar dat maakt dit weten niet minder krachtig.

• Wereld 3: wat spiegelt het?

Jij Godin jij!

Spiegel jezelf in de derde wereld van de vier-werelden-methode aan deze mooie kaart. Wat is intuïtie voor jou? Hoe sterk is jouw verbinding met dit vrouwelijk, goddelijk weten? Durf je op dit Hogere Zelf te vertrouwen? Wat gebeurt er wanneer je bedenkt dat jij altijd alles bent dat je ziet op de tarotkaart? Kun je jezelf zien als deze oppergodin? Sterk, alwetend, verleidelijk? Durf jij als de pauw jezelf in al je kleuren te tonen? En hoe sterk zijn jouw klauwen?

• Wereld 4: wat staat jou te doen?

Hoger Zelfvertrouwen

Vertrouwen op je intuïtie en op jouw Hogere Zelf is al een actie op zich en daarmee een antwoord op de uitnodiging tot actie in de vierde wereld. Het is tegelijkertijd geen makkelijke taak. Vraag jezelf daarom af wat je nodig hebt om te kunnen vertrouwen op dit Hogere Zelf, of gewoon al op jezelf. Wellicht mag je je meer bewust worden van die sterke klauwen. De wetenschap dat je jezelf kunt verdedigen maakt het eenvoudiger om je open en kwetsbaar op te stellen. Of wellicht mag je op zoek gaan naar wat jouw eigen kleuren zijn en zo in verbinding komen met het goddelijke in jou, jouw Hogere Zelf? Stem jezelf in je zoektocht af op het hart en het hier en nu. Vraag om raad van jouw vrouwelijk, goddelijk weten, maar wees vervolgens ook stil, zodat je haar fluisteringen kunt verstaan.

Tarot voor jezelf

Tarot voor jezelf

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen over tarot:

Deel dit artikel online
Imke Verhaeren
Imke Verhaeren

Ik ben Imke Gaiser Verhaeren (1980) tarotcoach, -schrijver, -docente, -creator en eigenaresse van coachingspraktijk IMYY (I am wise). Ik verdiep, vergroot en vul mijn Tarotkennis graag aan met diverse coachingsopleidingen en methodieken uit de narratieve en creatieve therapie. In mijn praktijk IMYY begeleid ik vrouwen en mannen in het zelf werken met de tarot en met de tarot werken aan zichzelf. Daarnaast schrijf ik boeken geïnspireerd door de Tarot om jou te helpen in je persoonlijke ontwikkeling. Ontdek meer op mijn website.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?