HSP: Ben je overprikkeld en kun je niet slapen? Deze 6 simpele tips kunnen je helpen
Door Sannie Alblas-Smit
Veel HSP (Hoog Sensitieve Personen) hebben moeite met slapen. Herken je je hierin? Je dag was druk en vermoeiend. Je had veel afspraken staan en er kwamen ook nog wat dingen tussendoor die je moest regelen. Eenmaal thuis heb je de zorg voor je gezinsleden die ook jouw aandacht willen. Al met al zou je het liefst op je bed willen gaan liggen om tot rust te komen. Halverwege de dag was je eigenlijk al overprikkeld.
Als je dan eindelijk uitgeput op bed gaat liggen, kun je de rust niet vinden en lig je enkel maar te woelen en te draaien. Het gaat niet lukken, je hoofd zit nog té vol en in slaap vallen zit er niet in. Vervolgens ga je daar weer over malen, want morgen moet je immers gewoon weer werken en je hebt je slaap hard nodig. Overprikkeling en slapen: niet de beste combinatie.
Wat kun je doen om wel in slaap te vallen?
5 tips om beter te slapen voor hooggevoelige mensen
1. Kijk één uur voor het slapen gaan niet meer op je telefoon, laptop of televisie
Het is een cliché maar toch een van de belangrijkste stappen: niet naar schermen kijken een of een paar uur voordat je gaat slapen. Waarschijnlijk denk je dat het ontspannend is, maar het kijken op een scherm stimuleert je geest. Ook door het ontvangen of lezen van berichtjes (Facebook, WhatsApp etc.) blijft je geest alert en blijf je in een waakzame toestand. Laat je mobiel niet naast je bed liggen, in verband met straling. Het is beter om je mobiel in de huiskamer te laten.
Bovendien onderdrukt het kijken naar een beeldscherm (fel licht) de aanmaak van melatonine. Dat is een stofje dat je juist helpt om lekker in slaap te vallen.
2. Maak een vast ritueel van het naar bed gaan
Probeer vaste slaaptijden te hanteren, zodat je lichaam went aan een vast dag- en nachtritme. Ga voor het slapen lekker in bad of onder de douche. Stel je dan voor dat je alle gedachten, stress of alles wat je nu niet meer nodig hebt van je af spoelt.
Lees een ontspannend en luchtig boek. Geen spannende thrillers of nare waargebeurde verhalen. Je kunt ook een ontspannend muziekje luisteren.
3. Heb je last van piekergedachten? Schrijf ze op voordat je gaat slapen
Zo haal je ze als het ware uit je hoofd. Het is ook handig om naast je bed pen en papier neer te leggen. Mocht je dan nog iets bedenken, schrijf het dan meteen op, want dan kun je het makkelijker loslaten. ’s Morgens kun je dan kijken of je nog iets met die gedachte moet doen.
4. Is je slaapkamer een plek van rust?
Gebruik je je slaapkamer alleen om te slapen (en seks) of is het bijvoorbeeld ook een rommelhok of werkkamer? Als je je slaapkamer binnenstapt, voel je dan rust of niet? Een opgeruimde slaapkamer bevordert het rustgevende gevoel. Kun je je slaapkamer goed ventileren? Is het donker of licht genoeg? Heb je een fijn matras?
5. Eet en drinkgewoontes
Het ligt misschien voor de hand, maar eet niet vlak voordat je gaat slapen. Géén koffie (cafeïne) of alcohol. Alcohol lijkt misschien een goed slaapmutsje, maar dat is het niet. Je valt misschien iets sneller in slaap, maar je slaapt lichter en daardoor heb je grote kans dat je ’s nachts wakker wordt en niet meer in slaap komt. Roken heeft hetzelfde effect als alcohol. Er is bijvoorbeeld wel heerlijke ‘welterusten’ thee te koop.
6. Als je merkt dat het draaien en woelen toch niet stopt, kan je soms beter uit bed gaan
Dan kan je bijvoorbeeld je piekergedachten op schrijven of nog even een kopje thee te drinken. Daarna kan je weer opnieuw proberen de slaap te vatten.
Boekentip: Puur hooggevoelig
In Puur hooggevoelig krijg je vanuit een psychologische benadering eenvoudige en begrijpelijke handvatten en tips om je als hoogsensitief mens al snel beter in je vel te voelen. Als hooggevoelig persoon hoef je niet altijd maar binnen te blijven of je rustig te houden. Juist door gebruik te maken van je talenten en je hooggevoeligheid leer je om volop in het leven te staan en te genieten.
Je bestelt jouw exemplaar met gratis verzending bij onze webshop Boekenwereld.com of koop het e-book.
Lees ook deze artikelen:

Mijn naam is Sannie Alblas-Smit. Ik heb mijn eigen coach/therapie praktijk voor hoogsensitieve personen in Deventer en ben auteur van de kaartenset Hoogsensitief. Daarnaast ben ik getrouwd en wij hebben drie kinderen. Ik ben mijn werk carrière begonnen als operatie assistent in het ziekenhuis. Totdat ik merkte dat ik in mijn werk het echte contact met mensen ging missen. Daarom heb ik ervoor gekozen om mij te laten omscholen. In die periode heb ik ook veel over mijzelf geleerd. Ik wist niet beter dan dat ik mij aanpaste in mijn leven, net als veel hoogsensitieve personen. Waren de keuzes in mijn leven míjn keuzes, of waren die keuzes gemaakt door anderen of de tijd? Of waren die keuzes gemaakt doordat ik deed wat van mij verwacht werd? Voor mij is het belangrijk mijn hoogsensitiviteit positief te benaderen. Ik heb mijzelf lang genoeg ‘anders’ gevoeld in deze maatschappij. Ik heb lang genoeg gedacht dat het aan mij lag, dat ik alles zo intens beleefde. Nu weet ik dat het hoogsensitiviteit is en kan ik hiermee omgaan. Ik hoop dat ik jou dat ook mag leren. Zodat je gaat inzien dat het een mooie eigenschap is, in plaats van een last.
Oke dit allemaal werkt niet. Probleem is de aanraking. Van dekens, kussens. Ook temperatuurverschillen. Een sok die bijvoorbeeld anders zit dan de ander. Een stukje huid dat niet bedekt wordt terwijl de rest daar wel bedekt wordt. Slapen zonder kussen en deken lukt ook niet. Licht, geluid. Alles. Wat moet je daar dan mee?
Hallo Shy, In hoeverre ga je al overprikkelt naar bed? Vaak is overprikkeling op de huid een opstapeling. Niet elke hsp heeft namelijk meteen last van bijvoorbeeld de labels in kleding, maar zodra ze overprikkelt raken, gaat dat labeltje wel opeens irriteren. Zo 1-2-3 heb ik niet de perfecte oplossing voor je, vaak zit er namelijk meer achter. Maar probeer in ieder geval eens te kijken naar je level van overprikkeling en probeer erachter te komen hoe zeer je al overprikkelt bent als je naar bed gaat. Veel succes, Sannie
Wat mij helpt is om te ‘kijken’ als mijn ogen dicht zijn. Ik focus op het zwarte, zie soms figuurtjes waar ik dan op focus en val dan vrij snel in slaap.