Wanneer werd jij afgewezen? Dit gevoel kan diepe sporen nalaten en ertoe leiden dat jij beperkende overtuigingen over jezelf krijgt! Miranda Mendes Da Costa, mental health coach, laat in dit artikel zien hoe je negatieve gedachten positief kunt maken. “Op het moment dat we onszelf liefhebben, zijn afwijzingen nog steeds niet leuk, maar ze slaan geen diepgaande wond.”
We zijn in onze jeugd talloze keren gecorrigeerd. Als je een gevoelig kind was, kun je deze situaties als afwijzing hebben ervaren.
Pijnlijke gevoelens voorkomen
Misschien kun jij je een bepaalde situatie waarin je werd afgewezen nog goed herinneren. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met afwijzing. Dit kan in een liefdesrelatie of vriendschap zijn of bijvoorbeeld op je werk. De gevoelens die bij afwijzing komen kijken, kunnen als pijnlijk ervaren worden. Het liefst willen we deze voorkomen en gaan we ons best doen om ‘goed genoeg’ te zijn.
We gaan even verder terug, naar onze jeugd. De meeste ouders hebben goede en liefdevolle bedoelingen en toch zijn er min of meer afwijzingen. Ze willen hun kind beschermen tegen mogelijk gevaar en corrigeren het daarom: ‘Niet op je blote voeten buiten lopen’ of ‘Niet in de plas stampen, je wordt vies’. Of: ‘Niet met je handen op het raam.’
Welke beperkende overtuiging heb jij?
We zijn in onze jeugd talloze keren gecorrigeerd. Als je een gevoelig kind was, kun je deze situaties als afwijzing hebben ervaren. Het gevolg: je ontwikkelde op latere leeftijd een innerlijke stem die zichzelf afwijst: ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik mag niet boos worden’ of ‘Ik doe er niet toe’. Er zijn talloze overtuigingen die mensen gedurende hun leven ontwikkelen. Jouw beperkende overtuiging heeft te maken met situaties die jij hebt meegemaakt in je leven.
Ga eens bij jezelf na: wat is jouw gedachte over jezelf? Als je dit niet goed weet, probeer je dan bewust te worden van je gedachten en gedrag. Denk je bijvoorbeeld snel: ‘Dit gaat me niet lukken’ of ‘Dit is niet voor mij weggelegd’? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een beperkende overtuiging die gebaseerd is op een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfliefde.
Houden van jezelf
Ik kan me een zeer pijnlijke afwijzing nog goed herinneren. Het was een schok die direct voelbaar was in mijn lichaam, en vooral in mijn hart. Het was een afwijzing op liefdesgebied. Ik had me kwetsbaar opgesteld en mijn hart geopend en werd op een onvriendelijke en onhandige manier afgewezen. Direct dacht ik: ‘Ik snap het wel, ik ben niet leuk en goed genoeg, anderen zijn beter dan ik.’ Ik zocht het volledig bij mezelf en stond geen moment stil bij het feit dat de ander simpelweg niet vriendelijk was en niet capabel om goed te communiceren.
De afwijzing was pijnlijk, maar mijn gevoelens en gedachten over mezelf waren nog veel pijnlijker. Ik bleef erin hangen en kon ze niet loslaten. Het deed me beseffen dat er werk aan de winkel was. Ik had nog veel te doen in het verstevigen en ontwikkelen van mijn eigenwaarde en zelfliefde. Op het moment dat we onszelf liefhebben, zijn afwijzingen nog steeds niet leuk, maar ze slaan geen diepgaande wond. We stappen er makkelijker overheen en zoeken niet alleen de schuld bij onszelf, maar zien de situatie in een groter perspectief. Zelfliefde en zelfvertrouwen zijn een mooi cadeau om aan jezelf te geven.
De kracht van affirmaties
Hoe kun je een begin maken met van jezelf houden, op een gezonde manier? Ten eerste door je bewust te worden van jouw beperkende overtuiging. Wat denk jij over jezelf? Wat is jouw overtuiging over jezelf? Laat deze vragen op je inwerken. Slaap er misschien een nachtje over.
Mijn overtuiging was: ‘Ik ben niet goed genoeg’ en ‘Ik verdien geen liefde’. Zodra je weet wat jouw beperkende overtuiging is, draai je deze om. Schrijf het tegenovergestelde op papier, dus bijvoorbeeld: ‘Ik ben goed genoeg’ en ‘Ik ben liefde waard’. Ga op zoek naar nog meer korte zinnen die jou helpen en bekrachtigen. Enkele voorbeelden; ‘Ik ben waardevol’, ‘Ik ben intelligent’, ‘Ik ben belangrijk’ en ‘Ik doe ertoe’. Zoek de zinnen die voor jou werken. Schrijf ze op een stuk papier en hang dit bij je bed. Schenk er dagelijks bij het wakker worden en voor het slapen gaan enkele minuten aandacht aan. Lees de zinnen hardop voor jezelf.
Na verloop van tijd zul je een verandering opmerken. Je krijgt meer zelfvertrouwen en zelfliefde. Het is een proces; geduld en discipline zijn hierbij belangrijk. Je gaat keuzes maken, klein of groot, die goed zijn voor jezelf. Bij elke keuze die jij voor jezelf maakt, groeit je eigenwaarde nog meer. Je gaat op jezelf vertrouwen. Veel plezier bij dit proces!
Geschreven door Miranda Mendes Da Costa.
Boekentip van de redactie: Ik voel me op mijn ziel getrapt
Kwetsing en afwijzing gaan tot diep in je ziel. Wil je meer inzicht in hoe dat precies werkt en zou je willen weten hoe je je er meer tegen kunt wapenen? Dan is Ik voel me op mijn ziel getrapt van Bärbel Wardetzki een aanrader.
Bestel jouw exemplaar voor € 22,50 met gratis verzending bij onze betrouwbare webshop Boekenwereld.com.