Bewustzijn

Hoe je afwijzing kunt gebruiken om te groeien

Door Miranda Mendes
Hoe je afwijzing kunt gebruiken om te groeien

Wanneer werd jij afgewezen? Dit gevoel kan diepe sporen nalaten en ertoe leiden dat jij beperkende overtuigingen over jezelf krijgt! Miranda Mendes Da Costa, mental health coach, laat in dit artikel zien hoe je negatieve gedachten positief kunt maken. “Op het moment dat we onszelf liefhebben, zijn afwijzingen nog steeds niet leuk, maar ze slaan geen diepgaande wond.”

We zijn in onze jeugd talloze keren gecorrigeerd. Als je een gevoelig kind was, kun je deze situaties als afwijzing hebben ervaren.

Pijnlijke gevoelens voorkomen

Misschien kun jij je een bepaalde situatie waarin je werd afgewezen nog goed herinneren. Vroeg of laat krijgt iedereen te maken met afwijzing. Dit kan in een liefdesrelatie of vriendschap zijn of bijvoorbeeld op je werk. De gevoelens die bij afwijzing komen kijken, kunnen als pijnlijk ervaren worden. Het liefst willen we deze voorkomen en gaan we ons best doen om ‘goed genoeg’ te zijn.

We gaan even verder terug, naar onze jeugd. De meeste ouders hebben goede en liefdevolle bedoelingen en toch zijn er min of meer afwijzingen. Ze willen hun kind beschermen tegen mogelijk gevaar en corrigeren het daarom: ‘Niet op je blote voeten buiten lopen’ of ‘Niet in de plas stampen, je wordt vies’. Of: ‘Niet met je handen op het raam.’

Welke beperkende overtuiging heb jij?

We zijn in onze jeugd talloze keren gecorrigeerd. Als je een gevoelig kind was, kun je deze situaties als afwijzing hebben ervaren. Het gevolg: je ontwikkelde op latere leeftijd een innerlijke stem die zichzelf afwijst: ‘Ik ben niet goed genoeg’ of ‘Ik mag niet boos worden’ of ‘Ik doe er niet toe’. Er zijn talloze overtuigingen die mensen gedurende hun leven ontwikkelen. Jouw beperkende overtuiging heeft te maken met situaties die jij hebt meegemaakt in je leven.

Ga eens bij jezelf na: wat is jouw gedachte over jezelf? Als je dit niet goed weet, probeer je dan bewust te worden van je gedachten en gedrag. Denk je bijvoorbeeld snel: ‘Dit gaat me niet lukken’ of ‘Dit is niet voor mij weggelegd’? Dan heb je waarschijnlijk te maken met een beperkende overtuiging die gebaseerd is op een gebrek aan zelfvertrouwen en zelfliefde.

Houden van jezelf

Ik kan me een zeer pijnlijke afwijzing nog goed herinneren. Het was een schok die direct voelbaar was in mijn lichaam, en vooral in mijn hart. Het was een afwijzing op liefdesgebied. Ik had me kwetsbaar opgesteld en mijn hart geopend en werd op een onvriendelijke en onhandige manier afgewezen. Direct dacht ik: ‘Ik snap het wel, ik ben niet leuk en goed genoeg, anderen zijn beter dan ik.’ Ik zocht het volledig bij mezelf en stond geen moment stil bij het feit dat de ander simpelweg niet vriendelijk was en niet capabel om goed te communiceren.

De afwijzing was pijnlijk, maar mijn gevoelens en gedachten over mezelf waren nog veel pijnlijker. Ik bleef erin hangen en kon ze niet loslaten. Het deed me beseffen dat er werk aan de winkel was. Ik had nog veel te doen in het verstevigen en ontwikkelen van mijn eigenwaarde en zelfliefde. Op het moment dat we onszelf liefhebben, zijn afwijzingen nog steeds niet leuk, maar ze slaan geen diepgaande wond. We stappen er makkelijker overheen en zoeken niet alleen de schuld bij onszelf, maar zien de situatie in een groter perspectief. Zelfliefde en zelfvertrouwen zijn een mooi cadeau om aan jezelf te geven.

De kracht van affirmaties

Hoe kun je een begin maken met van jezelf houden, op een gezonde manier? Ten eerste door je bewust te worden van jouw beperkende overtuiging. Wat denk jij over jezelf? Wat is jouw overtuiging over jezelf? Laat deze vragen op je inwerken. Slaap er misschien een nachtje over.

Mijn overtuiging was: ‘Ik ben niet goed genoeg’ en ‘Ik verdien geen liefde’. Zodra je weet wat jouw beperkende overtuiging is, draai je deze om. Schrijf het tegenovergestelde op papier, dus bijvoorbeeld: ‘Ik ben goed genoeg’ en ‘Ik ben liefde waard’. Ga op zoek naar nog meer korte zinnen die jou helpen en bekrachtigen. Enkele voorbeelden; ‘Ik ben waardevol’, ‘Ik ben intelligent’, ‘Ik ben belangrijk’ en ‘Ik doe ertoe’. Zoek de zinnen die voor jou werken. Schrijf ze op een stuk papier en hang dit bij je bed. Schenk er dagelijks bij het wakker worden en voor het slapen gaan enkele minuten aandacht aan. Lees de zinnen hardop voor jezelf.

Na verloop van tijd zul je een verandering opmerken. Je krijgt meer zelfvertrouwen en zelfliefde. Het is een proces; geduld en discipline zijn hierbij belangrijk. Je gaat keuzes maken, klein of groot, die goed zijn voor jezelf. Bij elke keuze die jij voor jezelf maakt, groeit je eigenwaarde nog meer. Je gaat op jezelf vertrouwen. Veel plezier bij dit proces!

Geschreven door Miranda Mendes Da Costa.

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Ik voel me op mijn ziel getrapt

Kwetsing en afwijzing gaan tot diep in je ziel. Wil je meer inzicht in hoe dat precies werkt en zou je willen weten hoe je je er meer tegen kunt wapenen? Dan is Ik voel me op mijn ziel getrapt van Bärbel Wardetzki een aanrader.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Kritiek geïncasseerd? Lees verder:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Miranda Mendes
Miranda Mendes

Liefde is het mooiste wat er is. Toch, kan liefde pijnlijk zijn. 
Pijn ervaren in de liefde is geen gemakkelijk levensthema. 
Daarom heb ik mij als coach gespecialiseerd in bindings- en verlatingsangst. 
Ik heb vele mensen mogen begeleiden tijdens het bewandelen van het pad naar het vinden van oprechte liefde. Daar ben ik dankbaar voor. 
Vanuit mijn professionele achtergrond werk ik tijdens de coaching sessies met krachtige helende oefeningen. 
 Daarnaast ben ik ervaringsdeskundige op het gebied van bindings- en verlatingsangst. Verschillende pijnlijke liefdeservaringen hebben mij op het pad gebracht van persoonlijke ontwikkeling. Ik heb mijn diepere (innerlijk kind) pijn aangekeken en geheeld. 
Dit heeft mij onder andere gezonde zelfwaardering, balans en zelfrespect gebracht. 
 Toen de basis in mezelf stevig was kwam daar geheel onverwachts de juiste partner in mijn leven. 
Door mijn ervaringsdeskundigheid ben ik gemakkelijk in staat om me in te leven in jouw situatie. 
In mijn coaching sessies komen mijn professionaliteit en ervaringsdeskundigheid feilloos samen. Loop je vast in de liefde? Ben je toe aan echte verbinding? Mogelijk kan ik jouw ondersteunen in jouw zoektocht naar integere en oprechte liefde. Je bent van harte welkom! www.moeiteloosleven.com

Reacties
  1. Saskia Van Leeuwen 22 november 2023 - 09:05
    Reply

    Dit heb ik even nodig Ik heb het gevoel dat iedereen tegen me is Ik worstel met mezelf De ene keer lukt het wel De andere dag niet. Het is heel mooi geschreven en het heeft mij geraakt Bedankt voor deze mooie tip Lieve groet Saskia

  2. Miranda 3 december 2023 - 13:17
    Reply

    Bedankt voor je fijne bericht. Fijn om te lezen dat het artikel iets met je heeft gedaan. Het lezen van artikelen over persoonlijke ontwikkeling is een weer klein stapje vooruit. Ik wens je veel succes en sterkte. Lieve groetjes, Miranda www.moeiteloosleven.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?