Persoonlijke verhalen

Overgevoelig voor geluid

Door redacteur
Overgevoelig voor geluid

Als hooggevoelig persoon (HSP) hebben prikkels veel meer invloed op je dan bij mensen die niet zo gevoelig zijn. Een kantoortuin vol pratende en bellende collega’s, een huis vol vrolijk spelende kinderen, een whats-appgroep die ontploft met twintig berichten binnen een minuut: het kan me soms gillend gek maken.

Tot een paar jaar geleden dacht ik dat ik hierin een uitzondering was. Maar nadat ik een paar boeken had gelezen over hooggevoeligheid en op de test van Elaine Aron op praktisch alle vragen ‘ja’ kon antwoorden, vierde ik een feest der herkenning. Ik was niet gek, maar ‘gewoon’ hooggevoelig! Sindsdien kan ik mijn gedrag en mijn reacties op sommige dingen veel beter verklaren. Ik hou er rekening mee en daardoor is mijn leven een stuk aangenamer geworden.

Harde piep

Behalve voor prikkels als drukte om me heen of stress ben ik ook heel gevoelig voor geluiden. Bij plotselinge harde geluiden moet ik minstens een half uur bijkomen van de schrik. Het getik van een klok, veel pratende mensen in een vol restaurant, de elektrische piep die uit heel veel computers en televisietoestellen komt, een monotoon brommende graafmachine: ik word er heel onrustig van. En sinds een paar weken is er nu: De Piep. Ik heb een piep in mijn oor. Hij is er continu, ‘s avonds nog wat harder dan overdag lijkt het. Of dat komt doordat ik overdag voldoende afleiding en omgevingsgeluid om me heen heb, of doordat ik ‘s avonds zo moe en opgefokt ben van die piep, daar ben ik nog niet helemaal achter. Feit is wel dat De Piep er is, en dat ik er last van heb.

Tinnitus of oorsuizen

Net als ik mijn zoektocht naar de verklaring van mijn overprikkeldheid online begon, begin ik de zoektocht naar een verklaring voor de piep in mijn oren ook op internet. Ik ontdek letterlijk duizenden artikelen over oorsuizen, tinnitus, ervaringsverhalen, medische verklaringen, prognoses, manieren om er vanaf te komen en er is zelfs een Week van het Oorsuizen. Wow! Met mij blijken meer dan 1 miljoen mensen in Nederland last te hebben van een geluid in hun oren. Ik heb ‘gewoon’ een piep in mijn oor!

Of is het EHS?

En dan stuit ik op een term die ik nog niet kende. EHS, ofwel Elektro Hyper Sensitiviteit. Het is overgevoeligheid voor straling, van telefoons, WiFi, zendmasten, maar ook van de magnetron, lampen en zelfs je wasmachine. Mensen krijgen er allerlei onverklaarbare klachten van als hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid, slapeloosheid en… oorsuizen. De lijst van klachten is nog veel langer. En van de gevolgen die het heeft voor het sociale leven van mensen word ik ook niet echt vrolijk. Ik wil er nog niet echt aan, dat dit het misschien ook zou kunnen zijn. Maar het is wel iets om in de gaten te houden…

Gezondheidsklachten door straling

Gezondheidsklachten door straling

EHS is een milieuaandoening in opmars. Jolanda van Dam geeft in 'Gezondheidsklachten door straling' inzicht in een leven met stralingsgevoeligheid.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Meer lezen over geluids- en stralingsgevoeligheid

Wil je meer lezen over gevoelig zijn voor straling of geluiden? Lees deze blog over laagfrequente trillingen en hoe ziek je ervan kunt worden. Of lees hier het belang van aarden om straling die je in je lichaam opslaat te laten wegvloeien.

Deel dit artikel online
redacteur
redacteur

Inspirerend leven bestaat uit een geweldige, kleine redactie. Voor meer informatie, bekijk de 'Over ons'-pagina.

Reacties
  1. Kim 28 november 2018 - 18:18
    Reply

    Beste, Het is alsof ik dit heb geschreven, heel erg relatable! Hoe gaat het met de piep in je oor nu? Mvg Kim

  2. Vrouw Stad 16 november 2020 - 10:18
    Reply

    Toen ik voor een hoortest ( hulp voor medisch onderzoek) in een geluidsdichte kamer was, werd het extra duidelijk dat mijn oren niet zo hard uit zichzelf suizen. Ook op sommige plekken op aarde is het echt stil. Opvallend is bij mij, dat als ik wakker word als het heel donker is, ik vaak onrustig word. Dit gaat bij een flinke stroomstoring juist niet op. Daarnaast is het ook opvallend dat ik veel stress en extra vermoeidheid ervaar sinds er een zendmast in de buurt geplaatst is (hier kwam ik pas achter , enkele jaren na de plaatsing. Op internet kun je data en data erover vinden). Het geluid van Bluetooth kan ik onderscheiden van radiogolven en wifi. Heb je dat zelf al eens geprobeerd? Vergeet ook niet, dat drukte van mensen om je heen, ook met muren ertussen, een vergelijkbare spanning kan geven.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?