Gezondheid

Huidhonger: wat kun je zelf doen om het op te lossen?

Door Redactie
Huidhonger: wat kun je zelf doen om het op te lossen?

Huidhonger is het gevoel dat je krijgt wanneer je al heel lang niet bent aangeraakt. Waarschijnlijk herken je het maar al te goed en ben je daarom bij dit artikel aangekomen. Het belangrijkste is dat je weet dat je niet de enige bent. Dat maakt het alleen niet minder erg. In dit artikel delen we tips om jezelf hierin te zien en te erkennen hoe belangrijk aanraking en aandacht zijn. Wanneer je somber bent of je je zorgen maakt, neem vooral contact op met een professional. Je hoeft het niet alleen te doen.

Er zijn verschillende niveaus van aanraking. In Huidhonger schrijven Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgisover de piramide van aanraking, beginnende bij aanraking van jezelf tot en met aanraking door een professional zoals een masseur.

Raak jezelf aan

“Dit soort aanraking doen we veelal onbewust en honderden keren per dag: we wrijven over ons voorhoofd of in onze ogen wanneer we moe worden of ons beter willen concentreren, we halen onze hand door ons haar of strijken onze kleren glad zodat we ons prettiger voelen.Uit: Huidhonger

Wanneer je yoga of meditatie beoefent, begin of eindig je practice met een welgemeende knuffel aan jezelf. Hoe voelt het om jezelf te omarmen als je allerbeste vriend of vriendin? Hoe kun je extra warmte naar jezelf toesturen? Neem de tijd om jezelf goed vast te houden.

Bezoek de kapper of tandarts

“Dit zijn de oppervlakkige of toevallige aanrakingen door bijvoorbeeld de kapper, een serveerster of de doktersassistente, maar ook het schouderklopje van een collega of de high-five van je sportcoach.” Uit: Huidhonger

Aanraking van een ander voelt anders. Wanneer het niet mogelijk is om alledaagse aanrakingen zonder speciale intentie te ervaren, wat kan nog wel? Een bezoek aan de kapper of een tandartscontrole kan je helpen om die aanraking van een ander te ervaren. Geef jezelf de ruimte om de aanraking te ontvangen.

Is het niet mogelijk om naar de kapper te gaan? Dan is deze virtuele knipbeurt interessant om te ervaren. Zorg voor een koptelefoon of oortjes, doe je ogen dicht, en kijk wat het met je doet.

Spreek van hart tot hart met je geliefden

“Deze aanrakingen noemen we ook wel bewuste aanrakingen en hebben een duidelijke intentie of bedoeling. De aanraking is niet oppervlakkig, maar we omarmen iemand echt of leggen in stilte een hand op die van de ander. We zijn aandachtig en gefocust. De bedoeling ligt vaak in het beoogde effect: troost, houvast, steun, medeleven.” Uit: Huidhonger

“Dat raakt me”, zeggen we wel eens zonder dat we het over fysieke aanraking hebben. De persoonlijke aandacht van steun en medeleven kan ons intens raken. Wanneer je niet fysiek naderbij kunt komen, zijn openhartige gesprekken gericht op liefde en waardering van groot belang. Hoe kun je in woorden je liefde laten blijken? Durf jezelf open te stellen naar je geliefden toe en spreek woorden van waardering. Juist wanneer je huidhonger ervaart is het belangrijk om in communicatie onderlinge waardering te ervaren.

Wanneer mogelijk: geef jezelf een massage cadeau

“De huid is het zintuig van aanrakingen. En niet alle contact is direct een aanraking. Helende aanraking gebeurt altijd met de handen. Dat is de kern van elke massage, de oudste vorm van helende behandeling.” Uit: Huidhonger

Er zijn veel verschillende soorten massages. In Huidhonger staan ze uitgebreid beschreven. Wanneer de masseur of masseuse jou veilig kan aanraken, zul je merken dat je huidhonger gestild kan worden. Wanneer je met een partner samenwoont, kun je ook elkaar zo aanraken met als enige doel deze aanraking. Massage is een manier van aanraking ontvangen en geven zonder dat er andere verwachtingen aan zitten.

Wanneer je merkt dat je somber blijft, neem contact op met je huisarts. Het is goed om hulp te zoeken wanneer je merkt dat je er zelf niet uit komt. Dapper zijn is om hulp durven vragen wanneer jij dat nodig hebt.

Huidhonger

Huidhonger

Aanraking is een eerste levensbehoefte. In Huidhonger laten Bruno Müller-Oerlinghausen en Gabriele Mariell Kiebgis de helende werking van aanraking zien.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Troostrijke tranen

In plaats van ons verdriet te omarmen en te accepteren, doen we er alles aan om het weg te stoppen en er liefst nooit meer aan te denken. Maar hiermee doen we onszelf op de lange termijn alleen maar meer pijn, en ontnemen we onszelf de kans om te groeien. 'Troostrijke tranen' is een warm en liefdevol boek, dat je op een krachtige manier ondersteunt om door je pijn en verdriet heen te gaan, zodat je er als een veerkrachtiger persoon uit kunt komen en als herboren door kunt met je leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Misschien vind je dit artikel ook interessant:

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?