
Hoe ga je om met de dood van een ander? Waar ga je doorheen? En hoe krijg je je leven weer op de rails, omdat je toch moet doorgaan met je leven? In dit artikel hebben we 13 boeken over rouw en verlies voor je onder elkaar gezet. Al deze boeken bieden ervaringsverhalen, handreikingen en troost.
13 boeken over rouw en verlies
1. Wat gebeurt er als je doodgaat?
Als iemand sterft, ziet hij zijn fysieke lichaam wegglijden, samen met de geliefden die rond het bed staan. Anders dan de achterblijvenden denken, is dit een moment van diepe vreugde: de gestorvene ervaart nu dat de geest sterker is dan de materie en dat hij leeft, ook als is zijn fysieke lichaam hem ontvallen.
2. Rouw
In dit boek leidt Don Miguel Ruiz je door het pijnlijke proces van het omgaan met verdriet en rouw. Wanneer een geliefde overlijdt kun je je houvast volledig verliezen, losraken van de mensen om je heen en uiteindelijk ook van jezelf. Hoewel je meestal geen controle hebt over verlies, kun je wel je eigen herstel begeleiden en je verdriet langzaamaan verwerken. Ruiz helpt je hierbij.
3. Leven zonder ouders
In Leven zonder ouders vertellen volwassen zonen en dochters hoe het was toen zij, op verschillende leeftijden, hun ouder(s) verloren. Sommigen waren kind of puber, anderen studeerden of waren net aan het werk, weer anderen waren veertigers toen hun ouders stierven. Zij vertellen wat er gebeurde en welke gevolgen het verlies in hun leven had.
4. Stervensbegeleiding in een nieuwe tijd
Hoe kun je stervenden begeleiden op hun soms zo moeizame weg naar de dood? Natuurlijk is het belangrijk om te weten door welke stadia stervenden heengaan. Maar van beslissende betekenis bij die begeleiding is vooral de eigen opvatting over de dood.
5. In het licht van sterven
In het licht van sterven maakt duidelijk dat er een diepgaande betekenis schuilt in sterven. De momenten voor de dood zijn heel wezenlijk voor mensen in hun laatste fase en duiden op een overgang naar een andere vorm van bestaan.
6. Omgaan met gestorvenen
De auteurs van dit boek laten zien welke ontwikkeling de gestorvene doormaakt en hoe hij of zij stap voor stap toegroeit naar de steeds verdere ontplooiing van het geestelijke lichtwezen dat de kern van ieder mens vormt. De relatie van de overgegane met de achtergeblevenen blijft bestaan en wordt in stand gehouden door de liefde die haar of hem vanaf de aarde wordt toegedragen.
7. Waar onze doden zijn
Dit boek gaat over de dood van telkens één mens. De mesten van hen heeft Huub Oosterhuis uitgeleide gedaan. Velen van hen laat hij zelf aan het woord, citerend uit gesprekken, interviews, brieven, gedichten. In die woorden klinken ze na – hoelang nog? Hij hoopt nog eeuwen. Maar hoe dan ook, ze staan geschreven.
8. Woorden van afscheid bij het sterven en de dood
Hans Stolp – die jarenlang stervenden begeleid heeft en als pastor werkzaam was – schreef in de loop van zijn leven veel troostende teksten. Hij bundelde ze in dit boek. Als een hulp voor mensen die in tijden van verlies en afscheid zulke woorden nodig hebben.
9. Troostboek (e-book)
Soms heb je zelf de woorden niet om een ander kracht, moed of inspiratie te bieden. Hans Stolp staat bekend om zijn inspirerende teksten, waarin heel veel mensen troost en steun vinden in moeilijke tijden. In dit prachtig vormgegeven Troostboek heeft Hans Stolp zijn persoonlijke keuze verzameld. De woorden worden omlijst door sfeervolle beelden.
10. Aan het sterfbed
Korine van Veldhuijsen tekende verhalen op van naasten over een overlijden dat hen diep heeft geraakt. Verhalen van ouders, grootouders, kinderen, verzorgenden, medewerkers van een hospice of een ziekenhuis. Over hun zonen, dochters, vaders, moeders, broers, zussen, gasten en patiënten. Van een plotselinge dood tot een langdurig ziekbed en vanuit diverse culturele achtergronden. Ieder verhaal is troostend en aangrijpend. Een boek om er telkens weer bij te pakken als je het nodig hebt.
11. Als een geliefde sterft…
Als een geliefde sterft is de schok meestal zo groot, dat het niet echt tot ons doordringt wat er allemaal gebeurt. Pas later, wanneer we ons gaan realiseren dat het echt waar is dat onze geliefde nooit meer terugkomt, komen de gevoelens naar boven die zijn of haar dood in ons hebben opgeroepen. Voor bijna iedereen betekent het verwerken van het verdriet het gaan door een donkere tunnel, waarin je soms geen hand voor ogen kunt zien. Wanneer het einde van de tunnel in zicht komt, ben jij op die lange tocht door het donker tot een ander mens geworden. Want elk rouwproces is ook een transformatieproces.
12. Meegaan tot het einde
‘Hoe lang gaat het sterven duren?’ Deze vraag wordt heel vaak gesteld als iemands levenseinde nadert. Een beladen, maar normale vraag, die Marinus van den Berg in Meegaan tot het einde van verschillende kanten belicht. Een mens in de laatste levensperiode begeleiden kan zwaar, maar ook waardevol zijn.
13. Afscheid van je huisdier
Gary Kowalski geeft hartverwarmende en helende tips om om te gaan met rouw om je beste maatje. Het moment van afscheid nemen van een huisdier is zwaar, zeker in deze tijd waarin onze dieren een volwaardig lid van het gezin zijn geworden. Door bijvoorbeeld het inzetten van rituelen, goed voor jezelf te zorgen en je kinderen goed te begeleiden maak je het niet makkelijker, maar wel draaglijker. De herkenbare verhalen van anderen die ook zijn opgenomen in dit boek maken dit een prachtig en warm boek voor iedereen die rouwt om een huisdier.
Heb jij nog een boekentip die in dit rijtje thuis hoort? Laat het in een reactie weten.