Gezondheid

Orthomoleculair therapeut: ben jij hooggevoelig? Let op de klachten van Lyme

Door Gerrie Hasselaar
Orthomoleculair therapeut: ben jij hooggevoelig? Let op de klachten van Lyme

De ziekte van Lyme (Lyme), misschien heb jij er wel eens van gehoord? Wellicht denk je al snel: “niet voor mij van toepassing, ik heb nooit een teek of tekenbeet gezien”? Lees vooral verder want er zijn vele manieren om besmet te raken, het is zelfs seksueel overdraagbaar. Wanneer je (hoog)gevoelig bent en klachten ervaart van moeheid, pijntjes die van plek verspringen en wanneer onderzoeken uitwijzen dat er niets aan de hand is, denk aan Lyme! Of heb je de diagnose fibromyalgie of chronisch vermoeidheidssyndroom gekregen? Lees dan snel verder.

In het volgende stukje vertelt orthomoleculair therapeut en klassiek homeopaat Gerrie Hasselaar (zelf ex-Lymepatiënt) wanneer je zeker aan Lyme moet denken en waarom (hoog)gevoelige mensen eerder kunnen denken aan Lyme. Ze spreekt uit eigen ervaring en ziet in haar praktijk dat homeopathie doeltreffend werkt juist bij deze gevoeligheid.

Wat is de ziekte van Lyme?

Lyme is een infectie die wordt veroorzaakt door de spirocheet-bacterie Borrelia burgdorferi (Lyme bacterie). Niet alleen een teek kan jou ziek maken met Lyme. Je kunt op verschillende manieren besmet raken:

 • Uiteraard de teek, maar ook andere stekende insecten zoals muggen, horzels, dazen, vlooien en luizen.
 • Seksueel overdraagbaar. Wanneer jouw partner Lyme heeft, kun jij dat krijgen door seksueel contact.
 • Lymebacterie is aangetroffen in zweet en traanvocht.
 • Via bloedtransfusie overdraagbaar.
 • Tijdens zwangerschap van moeder op haar kindje overdraagbaar.

Co-infecties en opportunistische infecties

Naast de Lymebacterie draagt de teek (of ander stekend insect) nog andere bacteriën, virussen, parasieten en schimmels bij zich. Dit noemen we co-infecties en deze kunnen jou zieker maken. Tegenwoordig wordt gezegd dat daardoor meer klachten door ontstaan dan door Lyme.

Wanneer je besmet raakt met de Lymebacterie via een stekend insect, mag je ervan uitgaan dat je ook te maken hebt met minimaal 2 co-infecties! Deze mix veroorzaakt heftige klachten. Daarnaast bestaan er opportunische infecties. Dat zijn infecties die al in jouw lichaam aanwezig waren en nu de kop weer op kunnen steken. Denk aan de Ziekte van Pfeiffer, koortslip, candida etc.

Lyme & (hoog)gevoeligheid

In deze tijd (het Aquariustijdperk) ervaren steeds meer mensen hun (hoog)gevoeligheid. We zijn onderweg naar een nieuw tijdperk waarin ons hart weer leert spreken en luisteren. Wanneer jij al (hoog)gevoelig was, merk je nu nog gevoeliger te zijn voor geuren, geluiden, kleuren, licht en energieën van anderen. Dit gaat in sneltreinvaart! Misschien voel jij je onbegrepen, vreemd of anders en mis je verbondenheid met anderen en verlies je jezelf. Weet dat anderen hier ook mee te maken hebben en dat het niet raar is.

Deze bijzondere krachtige eigenschap kan zeer vermoeiend zijn. Hierdoor ontwikkel je klachten, waarbij je zwaar uitgeput of depressief kunt raken. Bij Lyme zien we deze (hoog)gevoeligheid op vele vlakken terug. Wellicht denk je niet aan Lyme maar wijt je jouw klachten aan deze (hoog)gevoeligheid.

Denk bij Lyme aan:

Lyme komt in allerlei gedaantes voor, het meest kenmerkend voor Lyme is:

 • (Over)gevoelig, alles is te veel
 • Verspringende pijntjes, op verschillende plekken op/in jouw lijf
 • Wisselend verloop, het ene moment word je gek van de pijn en de volgende dag lijkt er weinig aan de hand
 • Je blijft maar kwakkelen en (dood)moe; Lyme is topsport en vreet energie
 • Heftige emoties zoals depressie, huilbuien, tot het echt niet meer zien zitten
 • Je hebt last van hormoon gerelateerde klachten; Lyme gooit de hormonen door elkaar
 • Bloedwaardes en onderzoeken zijn in orde; er kan geen ziekte worden aangetoond

(Hoog)gevoeligheid en nor-adrenaline

Wanneer jouw lijf onder constante stress staat, zoals bij (hoog)gevoeligheid het geval is, kun je ervan uitgaan dat jouw lijf in de nor-adrenalinestand staat. Je staat dan op standje: “superalert” om te overleven. Deze stand is hard nodig wanneer je snel moet schakelen om te overleven. Stel er komt een tijger binnen en binnen een fractie van een seconde weet jij hoe te handelen om te overleven (nor-adrenaline).

Direct daarna moet je lichaam terug op standje relax. Vaak gebeurt dat niet en blijf je standje overleven hangen. Dit kan bij jouw geboorte al zijn gebeurd (couveuse, keizerssnede, te vroeg geboren) of toen jij nog in de buik van jouw moeder zat. Denk aan stress bij jouw moeder tijdens de zwangerschap. Je komt ter wereld met een overgevoelig systeem (nor-adrenalinestand). Later in je leven kan deze overlevingsstand ook ontstaan door heftige gebeurtenissen. Hoe eerder stress is ontstaan, des te heftiger jouw klachten. Je ervaart dit doordat je moeilijk of niet meer tot rust komt, waardoor klachten ontstaan.

Afweersysteem

Eet jij de hele dag door, of heb je meer trek in zoetigheid en koolhydraten? Wanneer je in deze nor-adrenalinestand verkeert, vraagt jouw lijf 24/7 om snelle suikers. Je bent voorgeprogrammeerd op suikerverbranding. Helaas ben je dan vatbaarder voor ziektes, waaronder Lyme.

Wist je trouwens dat een teek op afstand kan waarnemen hoe het met jouw afweersysteem is gesteld? Hij kiest altijd een zwak afweersysteem als hij de keuze heeft, zodat hij minder snel belaagd wordt door jouw afweercellen. Vraag je je af waarom jij lek gestoken wordt en jouw partner niet door muggen? Ja muggen kunnen dit ook waarnemen.

Gevoelige darmen

Wanneer je op nor-adrenaline staat afgesteld, staat jouw lijf op scherp! Logisch dat alle indrukken direct en harder binnenkomen (hooggevoelig).

Je wilt slapen en ontspannen maar jouw lijf wil overleven. Jouw lijf denkt dat er een tijger voor je neus staat. Natuurlijk ga je dan niet slapen, ontspannen of denk je aan vrijen. Dat is de reden waarom je geen zin hebt in seks.

Hoe kun je dan tot rust nog komen? Magnesium, zink of andere supplementen heb je vast geprobeerd. Zonder resultaat? Niet zo gek, jouw lijf voert alle ontspannende supplementen direct af. Je moet overleven, niet ontspannen.

Hierbij spelen gevoelige darmen een belangrijke rol. Dat is een logisch gevolg. Je verteert niet alleen voeding maar ook emoties met jouw darmen. Zink is belangrijk voor de darmwerking, maar die wordt niet opgenomen (werkt ontspannend). Kortom jouw afweersysteem, dat voor 80% via de darmen werkt, functioneert hierdoor niet optimaal.

Homeopathie

Raadpleeg als eerst jouw huisarts bij een vermoeden van een ziekte zoals Lyme. Denk daarbij ook aan homeopathie. Homeopathie wordt soms nog als “zweverig” afgedaan. Hoe is het mogelijk dat zo’n sterk verdund korreltje werkzaam kan zijn? De meeste homeopathische middelen worden inderdaad allereerst opgelost in water en daarna stapsgewijs verdund en krachtig geschud. Heel gek, maar hoe meer verdund, hoe sterker de geneeskracht.

De Japanse onderzoeker Masaru Emoto suggereerde dat water een ‘geheugen’ heeft. In de homeopathie wordt aangenomen dat het daardoor kan dienen als ‘boodschapper’ voor jouw zelf genezend vermogen. In verschillende laboratoriumonderzoeken is aangetoond dat water zelf verandert door verdunning en door toevoeging van werkzame stoffen. Het idee dat verdunde middelen niet krachtig werken is onterecht. Er schuilt een enorme kracht in en ze zijn altijd toegespitst op jouw unieke behoeften. Homeopathie is maatwerk!

Waarom homeopathie juist bij (over)gevoeligheid werkt

Ik heb zelf veel pijn en klachten gehad door Lyme. Regulier kreeg ik zware pijnstillers die averechts werkten. Logisch want als (hoog)gevoelig persoon wil je het contact met jezelf herstellen, zware medicatie zorgt voor meer vervreemding van jezelf en jouw behoeftes. Ik werd een zombie en raakte mezelf kwijt in de pijn. Antibiotica wordt vaak ingezet naast andere middelen, waarop (hoog)gevoelige mensen uiteraard (over)gevoelig op reageren. Maar wat dan wel.

Bij mij werkte homeopathie als een eyeopener. Het is effectief, mild werkend, op maat gemaakt en houdt rekening met jouw gevoeligheden. In mijn praktijk werk ik dan ook graag met homeopathie naast orthomoleculaire geneeskunde en fytotherapie. Homeopathie zwengelt de motor van het zelf genezend vermogen aan, waarbij je orthomoleculaire geneeskunde kunt zien als de benzine.

Allereerst uit de nor-adrenalinestand

Even terug naar de nor-adrenalinestand. Je moet eerst uit deze stress-stand voordat jouw lijf voedingsstoffen weer op gaat nemen, waardoor de darmen en jouw afweersysteem herstellen. Homeopathie kan dit fantastisch ondersteunen. We bekijken wat er in jouw leven is gebeurd en hoe jij dat hebt ervaren. Wanneer er trauma’s zijn geweest, haalt homeopathie deze angel uit de wond zodat jij voedingsstoffen opneemt, ontspant en herstelt. Homeopathie werkt op 4 verschillende niveaus: spiritueel, emotioneel, mentaal en lichamelijk. Al deze lagen krijgen volop aandacht, het maakt jou immers uniek.

Bronnen:
How Can I Get Better door Richard I. Horowitz. MD;
Healing Lyme door Stephen Harrod Buhner;
Natural Treatments for Lyme Co-Infections door Stephen Harrod Buhner;
Yvonne van Stigt.

Geschreven door Gerrie Hasselaar

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme

De ziekte van Lyme is te genezen! Er is geen reden voor angst. Na intensief onderzoek komt ethno-botanicus Wolf-Dieter Storl - zelf lyme-patiënt - tot deze conclusie. In de traditionele Chinese geneeskunde, de homeopathie en de westerse kruidenleer zijn echter wel mogelijke oplossingen te vinden, stelde de auteur op basis van onderzoek vast. Hij wist ze met succes op zichzelf toe te passen. Centraal daarbij staan de kaardebol en koortstherapie. De aanpak van Storl biedt de kans volledig te herstellen van deze 'nieuwe volksziekte'

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Deel dit artikel online
Reacties
 1. Sandra 29 juli 2020 - 09:14
  Reply

  Dag mevr Hasselaar, Ik herken zo enorm veel. Waar heeft u uw praktijk? Ik woon in postcode 7041.

 2. Gerrie Hasselaar 30 juli 2020 - 14:07
  Reply

  Beste Sandra ik zit in Amersfoort je vindt mij onder Lymeherstel.nl

 3. Katja Huijing 26 april 2021 - 23:11
  Reply

  Wat ongelooflijk herkenbaar dit allemaal en wat ontzettend fijn om te lezen!! Heb mij vanmiddag wéér laten testen op corona omdat ik de laatste week zó ontzettend moe ben, in vele mate erger dan 'normaal'. Bij mij is in 2004 fibromyalgie geconstateerd en ben de nodige pijntjes +chronische vermoeidheid wel gewend inmiddels, zou je denken! Inmiddels ook als hsp aan het leren om proberen te gaan met heftige spirituele ervaringen. Zelfs als kind zijnde een teek in mijn buik gehad, maar mijn huisarts wist mij te vertellen dat ik niet de ziekte van Lyme had. Wat een verademing om dit allemaal te lezen!! Ik ga me hier zeker verder in verdiepen!! Bedankt voor het delen van deze informatie!! Met vriendelijke groet, Katja Huijing

 4. Henny Bos 27 april 2021 - 12:09
  Reply

  Al jaren veel klachten.Weinig begrip etc.Ik heb lyme/fybromialgie.Graag advies hoe en welke behandeling evt.

 5. Amna 28 april 2021 - 08:40
  Reply

  Het zou zo fijn zijn om met u in contact.... Te kunnen komen. Gegroet a. Palladino

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?