Bewustzijn

De psoas en het chakrasysteem: hoe staat het in verbinding met elkaar?

Door Liz Koch
De psoas en het chakrasysteem: hoe staat het in verbinding met elkaar?

Waar huist jouw ziel? Misschien wel in de psoas! Dit is een belangrijke spiergroep in ons lichaam die bekendstaat als de ‘zetel van de ziel’, omdat er emoties worden opgeslagen. Als de psoas soepel werkt, heeft dit positieve invloed op je chakra’s.

‘Open je ogen en keer terug naar de kern binnen in de kern van jezelf.’ – Rûmî

Lees ook: Psoas: de spier van de ziel en het loslaten van angst en spanning

De psoas: de spier van je ziel

De psoas is de boodschapper. De spier groeit uit op de middellijn van je lichaam en dient als een soort verbinding tussen meerdere lagen, systemen en je emoties. De spier is de link tussen je centraal zenuwstelsel en je enterisch zenuwstelsel. De psoas is letterlijk een belichaming van je drang om te overleven en nog meer je verlangen naar succes. De boodschap van de spier kun je het beste begrijpen door goed en respectvol te luisteren naar je psoas en het spierweefsel goed te voelen, iets wat je innerlijke wijsheid heen en weer beweegt als een slinger. Je psoas, die energie uitstraalt, is oprecht een belangrijke spier die je lichaam bijeenhoudt.

Volgens de traditie van het taoïsme wordt de psoas gezien als ‘de spier van de ziel’. In de woordenboeken wordt het woord beschreven als de ziel van je immateriële essentie, een bezield principe, je wezen, actief en essentieel; het moraal en de emotionele aard van de mens. Hier ligt je verlangen naar integriteit, passie en kansen. De psoas laat de kwaliteiten van je ziel zien in je eigen lichaam.

Waar ligt de psoas?

De psoas ligt dicht tegen je ruggengraat aan en gaat zijdelings omlaag in de vorm van een piramide naar je buik, waar de spier uitloopt naar je dijbenen (de trochanters). Het is de enige ‘spier’ die je ruggengraat met je benen verbindt. De psoas wordt letterlijk vertaald als de energie die naar beneden loopt van je (ene) middellijn naar je (twee) benen en voeten. De zwaartekracht trekt je gewicht door je botten, celweefsel en spieren de aarde in, en de aarde kaatst terug in je benen en ruggengraat, geeft je energie, brengt je in beweging en heeft invloed op je uitdrukkingen. Dit is een constant gesprek tussen jezelf, de aarde en de kosmos.

Chakra’s

Chakra is een woord uit het Sanskriet dat een energetisch fenomeen omschrijft volgens Indiase, Chinese en Tibetaanse tradities. Een chakra stelt een wervelwind aan energie voor in je ‘subtiele’ lichaam, ook wel je aura genoemd. Volgens spirituele en genezende tradities bevindt het etherische lichaam of krachtveld zich in je fysieke lichaam. Ook al is dit krachtveld onzichtbaar voor de meeste mensen, chakra’s nemen de vorm aan van een spiraal en draaikolk, waar het middelpunt van je energie zit. Fysicus en energiegenezer Barbara Brennan zegt het volgende: ‘Chakra’s zijn niet alleen metabolieten, maar ook plekken die energie aanvoelen, ze vertellen je over de wereld om je heen.’

Het chakrasysteem is terug te leiden naar gesproken en geschreven tradities binnen in het Hindoeïsme, namelijk de Upanishads. Deze spirituele lessen zijn ook terug te vinden in eeuwenoude yoga-oefeningen, taoïstische alchemie, Japanse esoterie en het meridiaanstelsel van de Chinese acupunctuur. Chakra’s ontvangen en stralen energie uit. Ze begeleiden je levensenergie door verschillende punten in je energetische lichaam. Deze zogeheten elektrabuizen van je levenskracht, prana, chi en je energie zijn met elkaar verbonden via de belangrijkste chakrapunten.

De belangrijkste chakra’s gaan gepaard met een heel netwerk aan geestelijke zenuwen, ook wel nadi’s genoemd, naast het autonome zenuwstelsel en de zenuwknoop van de achterwortel van het ruggenmerg. Als je de nadi’s beschouwt binnen het Chinese meridiaanstelsel, zijn ze te zien in het fysieke lichaam.

Auraveld

In de jaren 30 was door middel van kirlianfotografie de krachtvelden te zien die rond de randen van objecten zaten, iets wat daarvoor alleen maar over gesproken werd in eeuwenoude tradities met betrekking tot het auraveld. Hierna volgde er een uitgebreid onderzoek. Wetenschapper dr. Valerie Hunt heeft niet alleen het auraveld bestudeerd, maar ook de connectie met het chakrasysteem. Ze ontwikkelde een toestel om hoge frequenties mee te meten en zo kon ze bio-elektrische energie die mensen uitstralen opnemen. Samen met de helderziende Rosalyn L Bruyere en Emilie Conrad, een ingenieur binnen de somatiek, kon ze het bestaan van een menselijk auraveld bewijzen. Met het zeven jaar durende project hebben Hunt en Bruyere niet alleen bewezen dat chakra’s bestaan, maar dat ze ook worden beïnvloed door onze gevoelens, gedachten en somatische ervaringen.

Door het onderzoek van auravelden en chakra’s door Bruyere worden inheemse Amerikaanse, Egyptische en Griekse vormen van genezingen ook erkend naast de spirituele/genezende tradities uit het Oosten. Bruyere, die het chakrasysteem uitvoerig heeft bestudeerd, zag ook in dat het auraveld en de bijbehorende chakra’s niet alleen een onderdeel zijn van onze persoonlijke reis, maar ook een uiting van het magneetveld van de aarde. ‘Chakra’s, auravelden en elektromagnetische velden zijn net zo oud als de aarde zelf. Juist met het chakrasysteem kun je ontwaken. Je chakra’s laten je zien hoe je omgaat met de realiteit en hoe je omgaat met jezelf, anderen, de wereld en het leven.’

Er zijn zeven belangrijke chakra’s of portalen om te ontwaken, gelegen langs de middellijn van het menselijk lichaam. De eerste drie liggen op de plek van de psoas en lopen via de maag naar beneden. Ook al komt de psoas niet in contact met de drie lagere chakra’s (wortelchakra, heiligbeenchakra en zonnevlechtchakra), als de spier met rust gelaten wordt, vloeien je gevoelens omhoog in je hart en vervolgens naar de hogere geestelijke punten.

Kortom, als de psoas niet wordt gehinderd, vloeien je gevoelens in de aarde en weer terug om je in verbinding te brengen met het universum. Het is een multidimensionale lotusbloem, die 360 graden draait en bloeit in elk deel van je lichaam; de spil van je emoties.

De wortelchakra

Bij de eerste en krachtige wortelchakra is het van belang dat je geaard en verbonden bent. Deze chakra ligt aan je ruggengraat bij je perineum en anus en hoort bij het element aarde. De wortelchakra is gelinkt aan de manier waarop jij verbonden bent met de aarde, hoe de aarde op jou reageert en je loslaat in een draaiende wereld. Pas als je geaard bent, kun je een geordend en samenhangend leven leiden en de aspecten van jezelf onderscheiden.

De wortelchakra staat in verbinding met je tastzin, pijn, genot, de kracht in je benen, je bijnieren en je oriëntatiegevoel. De chakra draait om overleven en de kleur is rood. Als de chakra verstoord raakt, dan voel je je angstig, onzeker en gefrustreerd, aangezien hier problemen wat betreft intimiteit en trauma (die ook in verbinding staan met je psoas) worden ervaren en verwerkt.

De heiligbeenchakra

De centrale heiligbeenchakra beschrijft je persoonlijke relaties, zelfvoldoening en seksueel verlangen. De chakra ligt tussen en achter je genitaliën en heiligbeen. Dit portaal wordt ook wel de hara of tan tien genoemd en is de kern van de zwaartekracht in je lichaam. In de baarmoeder ontstaat er een krachtige energie uit de embryonale levensboom die via de navelstreng je lichaam in stroomt en bijdraagt aan je wezen. De heiligbeenchakra hoort bij het element water en is gelinkt aan je emotionele lichaam, immuunsysteem en de manier waarop je grenzen stelt en in stand houdt. Het reguleert je geslachtsorganen, voortplantingsvermogen, seksueel verlangen en de mate waarin je bereid bent om je emoties te voelen. De kleur van deze chakra is oranje. Als de heiligbeenchakra niet in balans is, voel je dat in je bekken of spijsvertering. Er kan ook een hormonale onbalans zijn of dat je geïrriteerd of verlegen bent. Bovendien kun je geobsedeerd raken met seks en macht. Bij deze chakra moet je denken aan je tevredenheid, intuïtie, creativiteit en de manier waarop je je thuis voelt.

De zonnevlechtchakra

De zonnevlechtchakra beschrijft je integriteit, zelfactualisatie en zelfverzekerdheid. Ironisch genoeg leren mensen vaak via deze chakra hoe ze hun psoas kunnen besturen. Door spanning vast te houden of uit dit portaal te halen, probeer je een doel te bereiken in een leven dat erg onvoorspelbaar is. Maar door dat te doen, raak je niet meer geaard en verlies je de verbinding met je hogere chakra’s.

De chakra ligt tussen je borstbeen en navel en de zonnevlecht is de kern van je zonnevlechtchakra. Net zoals de zon, is de kleur ervan goudgeel en het bijbehorende element is vuur. Vanuit je zonnevlechtchakra vind je je wilskracht, kun je de juiste beslissing nemen en een gezond ego creëren. Op deze plek in je lichaam verteer je niet alleen je eten, maar verwerk je ook nieuwe ervaringen in het leven. De zonnevlechtchakra is gelinkt aan je pancreas, enzymen en de verhouding van vetten en eiwitten.

Als de chakra verstoord raakt, heb je misschien een laag zelfbeeld, last van een eetstoornis of depressie, ben je besluiteloos, maak je slechte keuzes of ervaar je veel kwade gevoelens. Door middel van deze chakra kun je je verantwoordelijk en productief gedragen. Je straalt en bent de beste versie van jezelf.

De hartchakra

De hartchakra beschrijft je wijsheid, kracht, balans en liefde. Als je geaard en verbonden bent met deze chakra, vind je pas je ware passie en kun je die uiten. De hartchakra is een plek van dualiteit, er is een balans tussen tegenpolen: yin en yang, Eros en Thanatos, man en vrouw. Al deze dingen zijn in harmonie met het portaal van het hart.

Het bijbehorende element van de chakra is lucht en de kleur is groen. Onvoorwaardelijke liefde, hoop, compassie, je identiteit, vertrouwen, vergevensgezindheid, stabiliteit en balans. Dat zijn de zaken die gelinkt zijn aan je vierde chakra. Je hartchakra reguleert je zwezerik en als die verstoord raakt, ondervind je misschien problemen met je bovenrug, schouder, longen, ademhaling of je ruggengraat. Ook kun je wanhopig, jaloers of angstig zijn. Je compleet voelen is een essentieel onderdeel van de hartchakra, de plek waar je compassie, empathie en optimisme centraal staan.

De keelchakra

De belangrijkste energie in je keelchakra komt voort uit eerlijke communicatie. Sommigen beweren dat de vezels van je psoas vloeien door je vijfde chakra. De keelchakra ligt ter hoogte van je schildklier en staat om verbinding met alle stadia van genezing. Deze chakra heeft vooral nauw contact met je wortelchakra, omdat hier je verlangens uitgesproken worden.

De bijbehorende kleur is blauw en bij deze chakra zijn vertrouwen, loyaliteit, wijsheid, zelfvertrouwen, intelligentie en de waarheid van belang. De keelchakra reguleert je schildklier, waar de hormonen invloed hebben op alle organen, spieren en cellen. In je schildklier is er een link tussen je hormonen en je metabolisme en de functie van je organen. Je hartslag, cholesterol, gewicht, energieniveau, spierkracht, de conditie van je huid, menstruatie en je geheugen worden allemaal beïnvloed.

Deze chakra staat ook in verbinding met je bijschildklier, trachea, halswervels, stembanden, nek, schouders, armen, handen, slokdarm, mond, tanden en tandvlees. De keelchakra focust zich op communicatie, creativiteit en genezing. Als je geaard bent, kun je verantwoording nemen voor je eigen belangen en gebruikmaken van je zelfkennis. Je spreekt de waarheid vanuit je vijfde chakra.

De zesde en zevende chakra

De voorhoofdchakra (zesde) en kruinchakra (zevende) zijn het venster naar je ziel en de poort naar een mysterieuze onbekende wereld. Beide chakra’s zijn gelegen in je schedel binnen in de pijnappelklier of in het midden van je twee hersenhelften, maar ook boven je hoofd vanaf je geboorte. Een ontwaakt bewustzijn.

Bron: Liz Koch – coreawareness.com

Psoas, De spier van de ziel

Psoas, De spier van de ziel

In Psoas de spier van de ziel, symbool voor de verbinding tussen lichaam en ziel van Liz Koch leer je de psoas, een belangrijke spiergroep, kennen en activeren om balans in je autonome zenuwstelsel te herstellen. Niet voor niets wordt de psoas de zetel van onze ziel genoemd; de plek waar onze emoties worden opgeslagen. In prachtige taal vertelt Liz Koch hoe we de psoas kunnen activeren en zo de balans in ons autonome zenuwstelsel herstellen.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Deel dit artikel online
Liz Koch
Liz Koch

Liz Koch werkt al meer dan veertig jaar met de psoas en core-awareness, waar ze diverse boeken over publiceerde. Ze reist de hele wereld over om workshops te geven om ons lichaamsbewustzijn te vergroten en zo ons welzijn en menselijk potentieel te stimuleren.

Reactie
  1. Claudia 11 december 2022 - 10:25
    Reply

    Ik weet eindelijk waar door mijn klachten komen doordat ik jou bericht las.. Welk boek adviseer je mij om eerst te lezen? Ik hoor het graag

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?