Narcisme

Wat te doen als empathisch mens in een relatie met een narcist?

Door Mjon van Oers
Wat te doen als empathisch mens in een relatie met een narcist?

Zeker wanneer je empathisch bent, loop je het risico om in een narcistische relatie verstrikt te raken. Mjon van Oers, auteur van Narcistisch misbruik in de liefde, heeft een dringend advies voor jou: beëindig deze ongezonde verhouding meteen! “Empathie is een mooie eigenschap, maar in een relatie met een narcist creëert het een gevaarlijke wederzijdse afhankelijkheid.”

Als je serieus wilt groeien, is het belangrijk om de realiteit van alles onder ogen te durven zien.

Bang om alles te verliezen

Ik ga mijn best doen om mijn punt heel duidelijk te maken. Ik weet natuurlijk niet hoe empathisch jij bent, maar als je zeer empathisch bent, is er maar één ding dat je kunt doen in een relatie met een narcist: weggaan. Misschien denk je dat jij die ene uitzondering bent die, om welke reden dan ook, de situatie kunt veranderen. Of je nu gelooft dat het jouw oneindige liefde is, de ‘goddelijke seks’, de bijzondere zielsverbinding of hoe je het ook maar wilt noemen. Ik vertel het jou nog één keer: je kunt niets anders doen dan weggaan. Je vreest nu misschien dat je dan alles verliest, maar je krijgt je eigen leven ervoor terug! Ook krijg jij je gezonde verstand en een rustige geest terug, geloof me. Het kost tijd, maar dat is het waard.

Een groot gevaar

Je leven met een narcist is een achtbaan van emoties. Het is zowel voor je geestelijke als fysieke gezondheid schadelijk. Uiteindelijk kan deze relatie een groot gevaar voor je zijn, omdat je moet vechten voor je psychische gezondheid, je identiteit en soms zelfs voor je leven. Hoe dan ook is dit een gevaarlijke situatie, waar je niet in kunt blijven.

Empathie is een mooie eigenschap, maar in een relatie met een narcist creëert het een gevaarlijke wederzijdse afhankelijkheid. Ik kan je 1001 redenen geven om weg te gaan. Uiteindelijk komt het erop neer dat je als liefdevol empathisch persoon gewoon liefde wilt geven én wilt ontvangen. Realiseer je dat een narcist geen echte liefde kan ontvangen noch kan geven en dat dit niet verandert.

De hoop die er is, zit ’m dus niet in nóg meer liefde geven aan de narcist of in een therapie voor het veranderen van de narcist in een good guy. Nee, de hoop ligt in het ontwaken van jezelf uit de narcistische illusie. Door te gaan inzien dat je narcistische geliefde niet het beste met je voorheeft, noch met de rest van de mensheid, maar puur en alleen met zichzelf.

Spirituele blindheid en La la-land

Zeer empathische mensen zien kritisch denken vaak als iets ‘negatiefs’. Vragen stellen en wijzen op zaken die niet kloppen, keuren ze af. Om pijn te vermijden worden minder leuke zaken ontweken. Maar het verlangen naar ‘alleen maar het mooie en goede’ betekent dat je jezelf in een constante staat van verzet tegen de realiteit bevindt. Proberen om alleen maar het goede te willen zien, beperkt je groei op elk niveau.

Eigenlijk kan alleen maar het mooie willen zien zelfs een van de nadeligste houdingen zijn die je kunt aannemen in een relatie met een narcist. Want als je vastzit in het zoeken naar alleen maar positieve zaken en alles doet om conflicten te vermijden, zit je vast in spirituele blindheid en leef je in een soort La la-land. Je kunt dan niet eens authentiek blijven en je kunt niet kritisch nadenken. Het is een van de vele redenen die jou in deze giftige relatie kunnen houden.

De pijnlijke waarheid zien

Als je serieus wilt groeien, is het belangrijk om de realiteit van alles onder ogen te durven zien. Kijken naar de realiteit van het leven en de dood, goed en kwaad, zwart en wit en natuurlijk liefde en angst, geeft je kracht. Zo kun je kritisch en eerlijk nadenken over je liefdesleven. Dit levert jou de kracht en de benodigde groei op om voor een beter leven te kiezen. Soms kun je je mentaal of emotioneel bedreigd voelen door een andere persoon of door informatie die je uitdaagt. Je kunt dan de keuze maken om je kop in het zand te steken. Je kunt ook even stoppen en bewust ‘aanwezig’ zijn. Wees nieuwsgierig, stel vragen en sta open. Wat zie je dan echt over je liefdesleven?

Uiteindelijk komt het neer op jouw beslissing om te leren van nieuwe informatie. Het is een keuze. Kies je ervoor om je afwijzing van donkere zaken te gebruiken als iets om je gevoelige ‘spirituele ego’ mee te versterken en als iets wat je zogenaamd een comfortabel gevoel geeft? Of kies je ervoor om de waarheid te zien en authentiek te blijven, wat soms ongemakkelijk kan aanvoelen?

Lees ook: 11 tekenen dat het tijd is om je (narcistische) relatie te beëindigen

Herken de alarmbellen

Verreweg de beste manier om echt van narcisten verlost te raken, is door geheel te verdwijnen. Dus géén contact meer hebben en een complete stilte hanteren. Dat betekent dat je ze negeert als ze contact met je opnemen. Het betekent blokkeren. De narcist zal woedend zijn – maar dat verandert niets aan de situatie. Het hebben van geen contact vernietigt de controle over jou en dat is het belangrijkste!

Als je meer leert over narcisme, en je realiseert hoe je in de liefde bent verraden, ben je woedend. Geen contact zal dan ook geen probleem zijn. Je ontdekt waarschijnlijk ook dat de narcist nooit van je heeft gehouden. Eerst ben je misschien geschokt, maar dan kun je besluiten om voor altijd weg te blijven van deze en iedere andere narcist. Maak je geen zorgen over hoe het hen vergaat; concentreer je op je eigen geluk.

Narcistisch misbruik in de liefde

Narcistisch misbruik in de liefde

Leer meer over de narcistische aandoening! Omdat iedere narcist zich in relaties in grote lijnen hetzelfde gedraagt, maakt één boek al veel duidelijk. Ik raad je aan om Narcistisch misbruik in de liefde te lezen. Het is een goede algemene gids, die je alles vertelt wat je moet weten, zonder ingewikkeld psychologisch gebabbel. Het behandelt specifiek narcisme in de liefde. Je komt meer te weten over het bedrog en de leugens die jou zijn verteld.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikel:

Deel dit artikel online
Mjon van Oers
Mjon van Oers

Mjon van Oers is een toonaangevende autoriteit op het gebied van narcisme in relaties. Haar pioniersgeest levert transformerende publicaties op, waarmee ze al duizenden vrouwen én mannen geholpen heeft om te herstellen van narcistisch misbruik. Zij is sinds 1992 zelfstandig auteur en schrijft (ook) over bewegen, gezondheid, mens en relaties. Haar publicaties, onder andere over narcisme, verschenen in diverse tijdschriften, online artikelen, e-books en boeken. Mjon schrijft niet alleen, zij geeft ook workshops, lezingen en inspireert als trainer.

Reacties
 1. Marlies Versendaal 12 januari 2022 - 20:37
  Reply

  Mooi stuk. Mijn dochter zit in echtscheiding met een echte narcist. Hij zat altijd op zolder verstopt. Nu komt zijn ware aard naar boven. Ook ik heb gezegd negeren. Maar deze narcist heeft 2 zoontjes van 7 en 9. Hij kan er niet voor zorgen, maar eist ze op. Heb je daar nog een advies voor? En hij is een leugenaar. Hoort dit er ook bij?

  1. Marie-Ange 12 november 2022 - 23:24
   Reply

   Heel heel graag las ik dit advies. Zelfde verhaal. Kind met super narcist. Kan er niet voor zorgen, is er wel fier op en showt ermee, ook telkens op soc. Media. Kind ziet af, treurt. Ik zie af. Mijn Kind boven alles. Dank!

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?