Psychologie

Waarom moet ik zo veel van mezelf?

Door Bo Janssen
Waarom moet ik zo veel van mezelf?

Zelfonderzoeker Bo Janssen was naarstig op zoek naar een rustmoment, maar dat pakte averechts uit. Ze vraagt zich af waarom ze zoveel van zichzelf moet. Die vraag roept allerlei gevoelens op en zorgt frappant genoeg voor een moment van ontspanning!

Altijd hetzelfde liedje

Daar zit ik dan: op de bank, met een kop dampende thee, om me heen kijkende. Waar kijk ik naar? Naar alles en daarom eigenlijk naar niks. Mijn ogen zoeken iets om zich aan vast te lijmen. Ze zijn even onrustig als mijn lichaam, terwijl ik er zo naar uitkeek om na een lange werkdag op de bank te ploffen en even niets te hoeven.

Aan het begin van de dag is het hetzelfde liedje. De wekker maakt me wakker, ik druk op snooze, maar van wegdommelen is geen sprake meer. Mijn lichaam ontwaakt langzaam, maar mijn hoofd staat direct aan.

De laatste flarden uit mijn droom probeer ik te grijpen. Dingen die ik voor ik in slaap viel dacht en zeker niet mocht vergeten en nu natuurlijk vergeten ben. Wat waren ze ook alweer? En wat moet ik vandaag allemaal doen? Is het to do-lijstje compleet? Vast niet, want zus en zo staat er niet op.

Nog voor ik aan het werk ga, nog voor ik koffie en ontbijt gehad heb, voelt het alsof ik er een halve werkdag op heb zitten.

Even helemaal niets

Van het begin van de dag tot het einde sta ik aan – en afgaande op mijn stressdromen ook wanneer ik slaap. Ik zou wel eens uit willen staan. Ontspannen. De boel de boel laten. Even helemaal niets.

Dat heb ik me al zo vaak voorgenomen, maar dan zit ik eindelijk op de bank en voor ik het weet, word ik weer meegesleurd in een gedachtestroom. Alsof ik mezelf niet kan helpen!

Heb ik me in de bank laten wegzinken, zie ik ineens iets waar ik aldoor overheen gekeken heb. De bladeren van mijn planten zijn langzaam geel aan het worden. In plaats me te verwonderen over dat proces en de kleurschakeringen leg ik mezelf weer een taak op, terwijl ik mezelf op de kop geef dat ik beter voor mijn planten moet zorgen.

En die taak moet direct uitgevoerd worden, dus einde ontspanning – als ik daar al van kon spreken. Meteen in het spier. Planten verzorgen en maar direct verpotten. Dat moet toch om de zoveel tijd? En ik neem me voor om ze bewuster en met meer aandacht water te geven.

Een uur later plof ik weer neer op de bank, een beetje boos op mezelf omdat ik rust moest pakken, wat wéér niet gelukt is.

Moeten ontspannen

De onrustige wereld om je heen wil van alles van je, maar dat valt eigenlijk in het niet als je kijkt naar wat je van mezelf moet. Waarom ‘moet’ je zoveel van jezelf?

Ik moet zelfs rust pakken. Dat is toch te tegenstrijdig voor woorden? Moeten ontspannen. Daar komt helemaal geen ontspanning bij kijken.

Het is gedoemd te mislukken, nog voor je het goed en wel geprobeerd hebt. Dat is ook zo als mensen tegen mij zeggen: gewoon nergens aan denken! Maar dat resulteert automatisch in wél ergens aan denken. Het riedeltje begint dan weer van voor af aan.

Ik moet rust nemen en wanneer ik dan op de bank zit of lig te soezen in bed, dan schiet er iets door me heen en is het gedaan met de pret. De hoge eisen die ik aan mezelf stel, zorgen ervoor dat ik niet anders kan dan falen.

Zelfsabotage

Deze vorm van zelfsabotage kan me zo nu en dan heel moedeloos maken, omdat het lijkt alsof ik niet uit dit patroon kan breken, aangezien dat hoe dan ook zal mislukken.

En toch blijf ik pogingen doen, soms verwoede pogingen, omdat het toch anders moet kunnen! Ik wil dat het anders kan.

Dat is niet alleen gedachte in mijn hoofd, het is ook een gevoel in mijn lijf. Het kost me moeite om er even bij stil te staan.

Het is een krachtig en duidelijk gevoel, maar het voelt ook onwennig. Wat wil deze sensatie me vertellen? Wat zegt mijn lichaam?

Normaliter zou ik deze en andere vragen gaan beantwoorden en mezelf goed onder de loep nemen, maar nu stel ik het even uit. Ik wil nog even belichaamd blijven.

En dat blijkt, realiseer ik me later, een moment van ontspanning geweest te zijn. Er kwam geen moeten aan te pas, alleen maar willen.

De kracht van het NU

De kracht van het NU

Hoe kun jij minder moeten en meer in het moment leven? Eckhart Tolle helpt je met zijn prachtige inzichten en wijze woorden die al miljoenen mensen geholpen hebben.

Bestel jouw exemplaar voor Reserveer nu
Je bestelt bij

 

Lees verder:

Deel dit artikel online
Bo Janssen
Bo Janssen

Bo Janssen (1984) is een nieuwsgierige zelfonderzoeker. Ze werkt als freelance-tekstschrijver en staat, zo goed en zo kwaad als dat gaat, met beide benen op de grond. Ze laat zich in haar columns leiden door de vraag hoe ze haarzelf beter kan begrijpen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Aura-energie
€ 20,00

Aura-energie

Alla Svirinskaya

Als je je vaak vermoeid voelt en klachten hebt, is de kans groot dat je aura is vervuild. Tijd om de balans te herstellen! In 'Aura-energie' laat Alla Svirinskaya je zien hoe.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?