Home Bewustzijn Moederdag! 5 tips om jezelf spiritueel te verwennen

Moederdag! 5 tips om jezelf spiritueel te verwennen

Door Anouschka van Wettum
moederdag

Op Moederdag zetten we alle moeders in het zonnetje of worden we zelf in het zonnetje gezet. Vaak gebeurt dat met cadeautjes, een ontbijtje op bed of een dagje weg. Maar wist je dat de meeste moeders het ontzettend moeilijk vinden om te ontvangen? Als je zoveel geeft, kan het een gewoonte zijn geworden. Daarom delen we deze moederdag 5 tips uit ‘Wees lief voor jezelf’ van Patricia Spadaro (het ultieme boek voor moeders – en vaders! – die dag in en dag uit klaarstaan voor iedereen). Met deze tips kun jij jezelf spiritueel verwennen en je openstellen om meer te ontvangen.

Het schitterende deel in jezelf

‘Reis in jezelf,’ schreef de soefistische dichter Roemi. ‘Ga een mijn vol robijnen binnen en neem een bad in de schittering van je eigen licht.’ Ieder van ons heeft grootsheid in zichzelf. De uitdaging is om dat schitterende deel van je te blijven roemen, zelfs als er donderwolken over je leven trekken en de schittering tijdelijk verduisteren. De volgende vijf strategieën helpen je recht te doen aan je innerlijke stralen en om op jezelf te blijven stemmen, wat er ook om je heen gebeurt.

1. Schrijf een liefdesbrief aan jezelf

Doe even net alsof je je eigen beste advocaat bent. Schrijf dan een aanmoedigende, goedkeurende brief aan jezelf alsof je jezelf toejuicht. Stop die brief in een envelop en stuur die naar jezelf. Als je op reis bent, kun je een ansichtkaart met een inspirerende boodschap naar je huisadres sturen. En vlak voordat je ’s avonds je e-mail afsluit, stuur je jezelf nog een korte, waarderende krabbel. Dan zie je je eigen mailtje zodra je de volgende ochtend je mail ophaalt. Maak er een gewoonte van om lovend te zijn over je grootsheid.

2. Personaliseer je screensaver of achtergrond van je mobiel

Zet de screensaver van je beeldscherm in voor het goede doel. Verwerk er plaatjes of affirmaties in die tegenwicht bieden aan negatieve of twijfelende stemmen in en buiten jezelf. Wees specifiek en richt je op dat wat nu belangrijk voor je is. Een voorbeeld: je kunt je screensaver boodschappen laten afspelen als ‘Ik zorg goed voor mezelf omdat ik het verdien om gelukkig en gezond te zijn’, ‘Ik heb iets belangrijks te vertellen en ik zeg het vol vertrouwen en met groot gemak’ of gewoon ‘Ik doe elke dag recht aan mezelf door (…) te doen’. Bij de laatste optie vul je zelf in wat op dit moment het belangrijkst voor je is.

3. Houd een foto van jezelf als kind binnen handbereik

Kies een foto van jezelf als kind die je aan je innerlijke vreugde, lieflijkheid, nieuwsgierigheid of liefde voor het leven herinnert: een foto die laat zien wie je in je hart werkelijk bent. Koop er een mooi lijstje voor en zet de foto ergens neer waar je die vaak kunt zien. Elke keer dat je ernaar kijkt kan dat beeld, dat de kracht heeft om je hart open te stellen, je weer in contact brengen met dat kostbare stukje ‘zelf’ dat jou weer laat zien wat jouw wezen is.

 

4. Gebruik je ruitenwisser

Je zou nooit gaan rijden in een stortbui zonder goed werkende ruitenwissers. In het dagelijks leven heb je ook een ruitenwisser nodig, om alle frustratie, kritiek en twijfel weg te wissen. Die dingen kunnen, net als zware regen of modder, je blik vertroebelen en het moeilijk maken om te bereiken wat je wilt. Misschien lukt het je niet om de regen die in je leven valt te laten ophouden, maar je kunt wel je ruitenwisser gebruiken.

Wat helpt je om weer helder te zien als je boos bent of als anderen geen recht doen aan het goud binnen in jou? Heb je dan wat tijd voor jezelf nodig? Mediteren of bidden? Een dagboek bijhouden? Sporten? In de natuur wandelen? Een inspirerende film zien? Met een begrijpende vriend praten? Een massage boeken of een sessie met een levenscoach? Maak een lijstje van de middelen die voor jou goed werken, zodat je niet vergeet daar je toevlucht toe te zoeken als er een storm losbreekt.

5. Leg een verzameling affirmaties aan

De beste verdediging bestaat uit een goede aanval. Twijfel en afleidende factoren kunnen je van je stuk brengen, maar je kunt je daar vooraf op voorbereiden met de waarheid. Schrijf twee of meer affirmaties op om twijfels of kritiek te pareren die in jezelf opborrelen of die je van anderen krijgt. Hier zijn wat voorbeelden: ‘Ik ben een geweldig wezen, dat bezig is om nog grootser te worden.’ ‘Mijn taak is niet om perfect te zijn, maar om nu te doen wat ik kan.’ ‘Iemand zal begrijpen wat ik te zeggen heb en waarderen wat ik te delen heb. Daarom deel ik mijn gaven.’ Als je dan op tegenstand stuit, kijk je op je lijstje en sla je terug, vol overtuiging en vanuit je hart.

Wees lief voor jezelf, over de kunst van het ontvangen

Wil je meer lezen uit ‘Wees lief voor jezelf’ van Patricia Spadaro? Bestel jouw exemplaar van deze bestseller voor € 18,50 bij onze webshop Boekenwereld.com

Laat een bericht achter