Iedereen ervaart in zijn leven wel eens pijn, frustratie en verdriet. Deze onaangename emoties worden in de eerste plaats rechtstreeks in het lichaam gevoeld. In een poging om deze onaangename gevoelens te vermijden, doen we van alles om ons af te leiden van onszelf: tv-kijken, koekjes eten, alcohol drinken.Bovendien lijkt het veiliger te denken over emoties dan ze werkelijk te voelen. Op deze manier verliezen we het contact met ons lichaam. We zijn er als het ware van vervreemd.
Oordeel
We oordelen dikwijls over ons lichaam: het is te dun, te dik, te moe, te lui. Wanhopig proberen we aan idealen te beantwoorden met diëten en pillen, of we proberen onze frustratie weg te eten. Als je regelmatig lichamelijke ongemakken ervaart, is de kans groot dat je je lichaam als vijand gaat beleven. Je lichaam doet pijn en lijkt een obstakel te zijn in je leven.
Maar het is ook ons lichaam dat ons de kans geeft de volheid van het leven te ervaren. Het lichaam is een poort naar het hier en nu, een poort waardoor je innerlijke vrede en rust kunt ervaren. Je kunt vrede vinden in een ervaring, zelfs als die onaangenaam is. Dit vraagt oefening en niet-reactieve, niet-oordelende aandacht. De basisoefening daarvoor is de bodyscan. De bodyscan helpt ons weer thuis te komen in het lichaam.
De Bodyscan
Heel belangrijk is de attitude waarmee je de bodyscan doet. Tijdens de bodyscan proberen we geen speciale toestand te bereiken, we proberen ons zelfs niet te ontspannen. Zie daarom of het mogelijk is de neiging dingen anders te willen dan ze nu zijn, los te laten. Zie af van het verlangen om je gevoelens te sturen, van de verwachting ‘hoe je je zou moeten voelen’ en van het oordeel dat de realiteit niet overeenkomt met die verwachting. Kijk of je dit allemaal kunt loslaten en veeleer aandacht kunt geven aan hoe jij je nu voelt en aan wat er hier al is. Het is hier nu toch. Herinner je dat er geen juiste manier is om je te voelen: hoe jij je nu voelt, is hoe jij je nu voelt. Als je oordeelt, creëer je alleen maar meer spanning!
Zo, nu kun je verder met de oefening. Herinner je dat oefenen de enige manier is om werkelijk een verschil te maken in je leven!
Neem de tijd
De bodyscan duurt 40 minuten. In de drukte van ons leven kan dit als een obstakel ervaren worden. We hebben vaak het idee dat we nog van alles moeten doen voor we onszelf die tijd kunnen geven. Daarom is het belangrijk deze tijd bewust te nemen. Het vraagt om bewust te onthaasten. Zo geven we kracht aan ons ‘voornemen’ om bij te dragen aan onze gezondheid en ons welzijn.
De plaats
Kies een plaats waar je niet gestoord zult worden. Zet de telefoon uit en licht eventueel de mensen rond jou in. Het is jouw tijd! Eventueel kun je liggen op je bed en een deken over je heen trekken voor de warmte.
De houding
Je ligt bij voorkeur op je rug. Je armen rusten aan beide zijden van je lichaam met de handpalmen naar boven gericht, de voeten iets uit elkaar. Als het comfortabeler aanvoelt, kun je je houding aanpassen door een kussen onder knieën en hoofd aan te brengen. Als je vaststelt dat je slaperig wordt, kun je eventueel de ogen openen of gaan zitten. Mocht je pijn krijgen in je onderrug, kun je de knieën wat optrekken. De precieze houding die je aanneemt, is minder belangrijk dan de attitude die je in deze oefening hebt: een gevoel van openheid en zachtheid voor jezelf en je ervaring.
Basisinstructies
Ga liggen op je rug met beide armen naast je lichaam. Geef aandacht aan het liggen zelf. Anker je aandacht in de contactpunten van je lichaam met de bodem. Stem je gewaar zijn af op de adem ter hoogte van de buik. Geef volledige aandacht aan het rijzen en dalen van je buik bij het in- en uitademen. Je hoeft daarbij de ademhaling niet te veranderen. Laat de adem zichzelf ademen. Als je merkt dat je afgeleid wordt, breng dan je aandacht terug naar het voelen van de adem en het lichaam. Wanneer je er klaar voor bent, breng je de aandacht naar de linkervoet, adem met deze regio en onderzoek welke gewaarwordingen veranderen en welke blijven, van moment tot moment. Als je merkt dat je een beeld vormt van je linkervoet, laat dan dit beeld gewoon los en zoom weer in op het voelen.
Ga verder het lichaam door. Neem een tot twee minuten per lichaamsregio. Laat toe dat de adem ieder deel van het lichaam doordringt, en verzacht en open je voor wat je voelt. Het linker onderbeen, de linkerknie, het bovenbeen, de rechtervoet, het onderbeen, de rechterknie, het bovenbeen, het zitvlak en bekkengebied, de buik, de borst, de bovenrug, de hele romp. De beide handen, de onderarmen, de ellebogen en bovenarmen, de schouders, de keel en nek, de kaken, het gezicht als geheel, het lichaam als geheel. Laat je gezicht een extra aandachtspunt zijn. Vaak bouwen we hier spanning op als we ons verliezen in plannen en gedachten. Zie of je je gezicht kan toelaten je eigen gezicht te zijn, zoals het is. Je hoeft niets te verdedigen. Geen behoefte om iets of iemand bijzonders te zijn. Gewoon je eigen gezicht, stil en neutraal, ontspannen en in vrede.
bron: Mindfulness werkboek- Tom Dewulf
Boekentip van Inspirerend Leven:
Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness van Carolina Bont
Hoe kun je beter omgaan met de lastige kanten en meer gebruikmaken van de sterke kanten van je hooggevoeligheid? Carolina Bont helpt met Werkboek Hooggevoeligheid & Mindfulness om je kwaliteiten meer te zien en te benutten. Benieuwd naar het boek? Bestel hem dan direct in onze webshop Boekenwereld.com voor €20,- met gratis verzending.