Home Hooggevoeligheid Hoogsensitiviteit: vijf manieren om te aarden in de lente

Hoogsensitiviteit: vijf manieren om te aarden in de lente

Door Redactie
aarden

Leven en overleven met hooggevoeligheid staat of valt met een gezonde fysieke identiteit. Deze bouw je in de eerste plaats op door goed te ‘aarden’ of te grounden. Aarden haalt je in het hier en nu. Het herinnert je weer aan je basisrechten. Door te aarden breng je de energie uit je hoofd naar je lijf en daarmee dichter bij je intuïtie. Aarden helpt een hooggevoelige beter in contact met zichzelf te zijn, beter bestand tegen stress en onrust, vertrouwen te hebben, en vanuit intuïtieve informatie juist te voelen waar het om draait. Aarden is de basis van een gecentreerd bestaan.

En de bladeren dwarrelden almaar neer, bedekten de daken, de trottoirs, de wegen, ritselden onder de voeten van de voorbijgangers alsof ze de mensen eraan probeerden te herinneren dat rondom nog altijd de door hen vergeten aarde bestond. – Sergij Paustovskij

Waarom is aarden juist voor een hooggevoelige zo belangrijk?

Als hooggevoelige heb je de neiging te veel op te gaan in je omgeving; aangezien je opener bent (niet altijd – als je extreem gestrest bent zul je je eerder afsluiten). Op zo’n moment vergeet je jezelf, ben je één en al oor of oog voor de buitenwereld, vervloei je met je omgeving. Het gevaar jezelf té veel te verliezen, dreigt vrijwel continu. Om te voorkomen dat je jezelf te veel verliest, moet je telkens bewust weer even naar jezelf toe. Dit kun je bij uitstek doen door te aarden. Aarden betekent dus: met de aarde verbonden zijn, met twee benen stevig op de grond staan. Je kunt het ook beschrijven als de ziel met het stoffelijke verankeren. Jezelf weer het recht om er te zijn geven, jezelf in je eigenheid te bevestigen. Door regelmatig te aarden, bouw je de fundering van een zeker en zelfbewust bestaan. Je geeft jezelf fysieke identiteit, je verleent jezelf vorm en daarmee het recht om er te zijn, met stabiliteit en vastigheid.

Wat je kunt doen om aardser te worden

Aarden kun je in de eerste plaats ervaren door flink met je voeten op de grond te stampen. De energie die vrijkomt, brengt je naar je lichaam en naar het hier en nu. Het is een eenvoudige eerste stap, maar er zijn talloze andere manieren om meer geaard te worden.

1. De aarde voelen

Op ieder willekeurig moment kun je wat meer in je lichaam komen door je bewust te worden van het contact dat je maakt met de aarde. Wiebel wat op je voeten en laat je gewicht in je benen en voeten zakken. Ontspan je lichaam zo maximaal mogelijk. (Als je dit moeilijk vindt, kun je de spieren eerst stevig aanspannen en daarna ontspannen.)
Wees bewust van de kracht die de aarde op jou heeft. Een Shiatsuleraar zij eens tegen mij: je moet niet op je voeten staan, maar op de grond! Herken de aardse energie als een zeer elastische standvastigheid die door het midden van je lichaam vanuit de grond tot in je kruin loopt. Het is jouw energie! Het is jouw kracht!

2. Aardse activiteiten ontwikkelen

Doe hobby’s die je energie omlaag brengen. Alle dingen die je met je handen doet, maken je al aardser. Wees je daarbij bewust van je houding. Als je schildert en je houdt je benen afgeklemd, kan de energie niet vrijelijk stromen. Werken met klei, steen, dansen en trommelen zijn bij uitstek aardse activiteiten. Yoga, tai chi en qigong zijn eveneens effectief.

3. Aandacht voor je voeten

Vergeet je voeten niet. Ze dragen je. Het masseren van je voeten opent je gewaarwording voor de verbinding met het aardse. Ik doe iedere ochtend bij het opstaan een paar voetrekkingen, zodat ik mijn dag geaard begin. Het punt van de borrelende bron bevindt zich in de diepste holte van je voet vlak onder de bal.

4. Ga de natuur in

Je ogen openen voor wat je werkelijk ziet maakt je stil en geaard. Als hooggevoelige kun je deze gave pas weer ten volle beleven als je verbinding zoekt met de natuur. Wandelingen langs het strand of in het bos, werken in de tuin – ze helpen je het contact met Moeder Aarde en je ontvankelijkheid te vergroten.

5. Wees aandachtig en aardig in alles wat je doet

Wees aandachtig en aardig in alles wat je doet In het woordje aardig zit het woord aard, met de aarde verbonden. Vriendelijkheid is een warme aardse uitstraling. Maar aardig ben je pas werkelijk als je in overeenstemming met je eigenaardigheid bent. Aandachtig is de mens die zich opent naar de wereld zonder zijn eigen afkomst, zijn verbinding met het aardse te vergeten.

6. Staan als een boom

Deze oefening stamt uit de qigong, een eeuwenoude Chinese traditie om lichaam en geest te integreren en te versterken. De boomoefening vormt de basis van de qigong en is zeer effectief. Bij voorkeur doe je deze oefening buiten of op de begane grond. Ga goed en ontspannen staan, voeten evenwijdig van elkaar, de knieën licht gebogen en de armen langs het lichaam (ook de ellebogen licht buigen). Vergelijk jezelf met een boom die goed geworteld is (je benen en voeten), maar waarvan de takken (je armen en romp) meewiegen in de wind. De rug is recht, het lichaamsgewicht zakt door de voeten heen de grond in. De adem is ontspannen, en voer je zonder dwang naar je onderbuik.

In tegenstelling tot de westerse gymnastiekvormen, waarin we een strakke buik nastreven, is de buik in de qigong zo belangrijk dat hij recht heeft om ruimte in te nemen. Laat dus zo veel mogelijk je onderbuik (met de hara verbonden) los! Blijf zo staan en tracht de energie gelijkmatig door je lichaam te verdelen. Laat de wortels steeds dieper in de grond zakken. Voel de steun die de aarde je geeft.

Deze qigong oefening is helend. Naarmate je deze staande meditatie langer doet, wordt je energieveld om je heen krachtiger en neemt je gevoeligheid voor verstoringen van jouw interne evenwicht toe. Zodoende wordt het makkelijker om waar te nemen of je in balans bent.

Kijk voor meer informatie over hooggevoeligheid op: Susan Marletta Hart

Boekentip: Ben je hooggevoelig? En wil je voluit leven?

Dit is een fragmen uitVoluit leven met hooggevoeligheid. Susan Marletta Hart biedt concrete inzichten en oefeningen die je helpen je ware kracht te vinden en deze verder te ontwikkelen wanneer je hooggevoelig bent. In dit werkboek staan oefeningen om hooggevoeligheid juist te benutten als hulpmiddel voor zelfontwikkeling. Een gids vol praktische handvatten om je leven als hooggevoelige ook echt voluit te kunnen gaan leven.

Ga aan de slag en bestel nu jouw exemplaar bij onze webshop Boekenwereld.com voor € 20,99 met gratis verzending.

1 comment

Avatar
Cindy 22 juli 2018 - 18:03

Prachtig artikel dankjewel!!!

Reply

Leave a Comment