Gezondheid

7 verwarmende voedingsmiddelen voor koude dagen

Door Lisa Ensing
7 verwarmende voedingsmiddelen voor koude dagen

Wist je dat je jezelf kunt verwarmen door de juiste voedingsmiddelen te eten? Deze zeven voedingsmiddelen worden in de ayurveda en Chinese geneeskunde gezien als verwarmende voedingsmiddelen die de kou in jouw lichaam kunnen verdrijven. Je kunt je dus letterlijk warm eten!

1. Herfst- en wintergroenten

Wat we als mens nodig hebben per verschillend seizoen, groeit op het exacte tijdstip wanneer we het nodig hebben en óók nog eens op de plek waar we wonen. In de herfst zijn dit de typische herfstgroenten als pompoenen, aardpeer, kolen, wortelen en meer. In de winter gaat het om prei en de verschillende soorten kool. Je kunt op internet de gezondste groenten per seizoen vinden door te zoeken op seizoensgroenten.

De groenten van de herfst en winter hebben een verwarmend karakter, omdat de mens in de winter warmte nodig heeft.

Wanneer je de seizoensgroenten van de winter eet, doe je verwarmende energie op, net als door andere spijzen die typisch ’s winters worden gegeten.

2. Olie

De meeste oliën hebben een verwarmend effect, behalve zonnebloemolie en kokosolie; die zijn verkoelend.

3. Kaneel

Kaneel werkt antiseptisch en is daarom goed tegen verkoudheid en keelpijn. Het werkt verder goed bij spijsverteringsproblemen zoals gasvorming, diarree en misselijkheid.

Kaneel heeft een samentrekkende uitwerking op de baarmoeder en wordt daarom ontraden tijdens de zwangerschap.

Lees verder over kaneel: Kaneel: laat voeding je medicijn zijn

4. Mosterdzaad

Mosterdzaad is erg heet en werkt gunstig op de spijsvertering. Een bekend gebruik van mosterdzaad is de mosterdolie die een verwarmend effect heeft, waardoor de circulatie wordt verbeterd. Mosterd verzacht pijn en geeft een betere doorbloeding. Bij nerveuze problemen heeft mosterdzaad een gunstige invloed.

Probeer eens deze verwarmende mosterdsoep.

5. Pepermunt

Verse pepermunt heeft een heerlijke verfrissende smaak en heeft verrassend genoeg een verwarmende werking. Hierdoor werkt ze goed tegen gasvorming en stress.

6. Venkel

Venkel is verwarmend en werkt bij goed op de spijsvertering, ze is stimulerend, aromatisch, eetlustopwekkend. Ze is aan te raden bij verkoudheid en bevordert de menstruatie. In India is het gewoonte om na het eten op enkele venkelzaadjes te kauwen.

7. Gember

Gember staat bekend als hét voedingsmiddel dat helpt bij verkoudheid en griep. Gember behoort tot de categorie kruiden die ‘het uitwendige verwarmen’. Gember is scherp en warm en heeft effect op de longen, milt en maag. Het is een verwarmend kruid. Probeer eens deze fijne gemberthee:

  • Kook een fijngesneden stuk gemberwortel 20 tot 30 minuten in water
  • Voeg kaneel aan het mengsel toe

Het is aan te raden om deze scherpe, verwarmende drank meermalen per dag te drinken.

Lees meer over gember: 10 redenen om gemberwortel volop te gebruiken

Probeer eens deze verwarmende recepten met gember:

Andere verwarmende kruiden zijn:

  • Kardemom
  • Kruidnagel
  • Peper
  • Paprika
  • Koriander

Bronnen: Traditionele Chinese Geneeskunde en Ayurveda

Traditionele Chinese geneeskunde

Traditionele Chinese geneeskunde

Wil je meer leren over de traditionele Chinese geneeskunde? Dan is Traditionele Chinese geneeskunde jouw ultieme gids. Dit boek is een onmisbare inleiding in deze geneeskunde voor zowel de geïnteresseerde leek als de arts, natuurgenezer en therapeut.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Ayurveda

Ayurveda

Ayurveda is een oude wetenschap die gaat over gezondheid en levensenergie. Het is een universeel systeem. Dit Ankertje geeft een aantal praktische tips waarmee je meteen aan de slag kunt voor je eigen wel-zijn, op het gebied van leefstijl, voeding en huidverzorging.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees verder:

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Deel dit artikel online
Lisa Ensing
Lisa Ensing

Als freelance redacteur, beeldredacteur en contentspecialist help ik de redactie van Inspirerend Leven met het plaatsen van de mooiste content. Verder ben ik freelance marketeer, levensgenieter en (Vinyasa) yogadocent. Ik hou enorm van de magische wereld van spiritualiteit en ik lees vaak meerdere spirituele boeken tegelijkertijd. Verder hou ik veel van moestuinieren, de natuur, mijn plantjes, lachen, gezond leven, fotograferen, filosoferen en fantaseren.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
De vijf elementen
€ 20,00

De vijf elementen

Jean Haner

Kleine veranderingen hebben een grote impact op de rest van je leven, laat Jean Haner in 'De vijf elementen' zien. Leer dankzij dit boek de spirituele kant van Chinese geneeskunde kennen.

€ 20,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?