Hooggevoeligheid

Hoogsensitivteit & sacrale chakra: voorkom blokkades en blijf emotioneel in balans

Door Susan Marletta Hart
Hoogsensitivteit & sacrale chakra: voorkom blokkades en blijf emotioneel in balans

’s Ochtends lijkt het leven nog één verrukkelijk feest, de zon schijnt nog mooier en de mensen op straat zijn nog bijzonderder dan anders. In de winkel geeft een onbehouwen persoon je een sneer en hup, je hebt plotseling een rotdag – je gaat huilend naar huis. Emoties kunnen hardnekkig zijn en zich in je vastzetten in de vorm van een depressie. Je kunt er weken of maanden last van hebben. Boosheid, zelftwijfel, zelfhaat – er bestaan veel nare emoties.

Onze emoties en onze emotionele intelligentie worden naar traditionele oosterse inzichten gevormd met de energie van het tweede chakra. Ook onze (problemen met) seksualiteit, onze angsten en remmingen, onuitgesproken verlangens, seksuele verslavingen, manipulaties en obsessies, alle lijfelijke interacties die met gewaarwording en gevoel, emoties en lust te maken hebben, worden gestuurd door en geheeld in het tweede, het zogenaamde sacrale chakra.

Emotionele schommelingen

Natuurlijke emotionele schommelingen horen bij een hooggevoelige als dag en nacht, als zomer en winter, als zon en maan, maar als ze te sterk met jou aan de haal gaan, wordt het onaangenaam. Emoties kunnen je overspoelen, zodanig dat je er geen grip meer op hebt. Onze maatschappij is niet zo van sterke emoties gediend. Emotionele reacties worden afgekeurd omdat ze als verlies van zelfbeheersing worden gezien. Al jong in de opvoeding wordt ons geleerd onze boosheid, verdriet en angsten te controleren en weg te drukken in openbare situaties. Sterke emoties van anderen, waaronder ook die van (onze eigen) kinderen, wekken bij veel mensen gevoelens van angst en machteloosheid op. Dus proberen we ze te beheersen – iets wat op zich niet fout is, maar niet moet worden verward met onderdrukken. Al te uitbundige emoties zijn hinderlijk en lelijk, ze storen het geregelde bestaan.

Denk eens na over emoties

  • Hoe denk jij over emoties van anderen en jezelf?
  • Wat is hiervan aangeleerd?
  • Ben je zelf tot andere inzichten gedwongen of gekomen? Hoe
  • gingen jouw ouders met emoties om?
  • Wat waren de gebruiken en opvattingen binnen jullie gezin?
  • Hoe pak jij jezelf aan als je emotioneel bent?
  • Druk je je gevoelens uit of verdring je ze?
  • Laat je veel of weinig zien?

Blokkades en aangeleerd gedrag

Kinderen met een sterke wil, met veel hartstocht, worden als onhandelbaar beschouwd. Over het nut van het bij kinderen bedwingen van (levens)lust, beweging en emotionele uitingen, allemaal aspecten die bij het tweede chakra behoren, kan lang gediscussieerd worden. Dat we dit in de opvoeding doen, staat vast. Dit betekent dat vrijwel ieder mens op volwassen leeftijd ten minste ten dele afgesneden is van zijn vermogens te voelen! Door het tweede chakra te genezen herwin je het recht om te voelen.

Ben jij in je gevoelens geblokkeerd en voel je onvermogen contact te krijgen met de onderliggende informatielaag? Of laat je je juist sterk door je gevoelens leiden, voel je je vaak onbegrensd en onbeteugeld? Dan heb je mogelijk van doen met een deficiënt (tekort) of een excessief (te vol) tweede chakra.

Te sterke emoties zijn hinderlijk voor jezelf of de mensen met wie je samenleeft. Bij sterke stemmingen voelt het alsof de grond onder je voeten verdwijnt; je bent een en al die emotie, waardoor je de informatie van de emotie niet meer gewaar wordt. Een aanzienlijk deel van de hooggevoelige mensheid heeft, zeker zolang ze onbekend zijn met de eigenschap, last van sterke stemmingswisselingen en oncontroleerbare emoties. Daarnaast is er een groep die door pijnlijke ervaringen wil vermijden zelf gekwetst te worden – wat voor een buitenstaander een indruk geeft van een emotioneel onderkoelde persoon. Een emotioneel kil gezin of beladen, maar tegelijk onbesproken familiethema’s kunnen bijvoorbeeld tot dit soort vermijdingsstrategieën hebben geleid.

Welke emoties drijven je?

Ben jij het type ‘vermijden en omzeilen’ of ben jij een door emoties gedreven mens?
Hoe uit jij je onder spanning?

Ben je het type water: veel verdriet, veel huilen.
Ben je het type vuur: veel woede, veel vechten?
Ben je het type wind: wegtrekken, meewaaien met de omstandigheden?
Ben je het type aarde: nuchter en standvastig, weerbarstig of koppig?
Welke elementen, kleuren of bewegingen komen in je op als je aan jouw emotionele palet denkt?

Emoties zijn signalen

Affirmeer op het tweede chakra: Ik heb recht om me plezierig te voelen en te genieten van het leven. Mijn rijke gevoelsleven en mijn seksualiteit zijn in balans. Ik voel me sociaal en open, maar ook gezond begrensd.

Emoties leren je iets. Geven je een handvat door te signaleren: dit vind ik prettig en dat niet. Emoties die niet opgemerkt worden raken verwaarloosd. Emoties die over langere periode verwaarloosd worden, zetten zich hardnekkig in je vast om te zeggen: schenk aandacht aan mij. Als je sterke emoties bij iets voelt, raakt het vaak een pijnplek uit je geschiedenis. Door de emotie te accepteren zoals het zich op dat moment aan je aandient, haal je al een groot deel van de lading weg. Dit is natuurlijk gemakkelijker gezegd dan gedaan. Emoties kunnen, wanneer ze heftig zijn, oncontroleerbaar op je overkomen. Vaak speelt angst een grote rol. De angst verkrampt je en je raakt overspoeld door de emotie.

Om een naar gevoel (angst of woede) daadwerkelijk te helen zodat het zich niet meer zo vaak aandient, moeten we meer ondernemen. Dan is allereerst nodig de herinnering te (her)beleven door het zo specifiek mogelijk aan jezelf uit te drukken.

Inzicht in emoties is een belangrijke stap naar heling, maar inzicht komt niet altijd vanzelf: daar is durf en inzicht voor nodig en die heb je niet altijd. Idealiter volgt op het (her)beleven van je emotie, het vergeven van jezelf of van de ander. Ook dit is meer of minder eenvoudig voor je, al naargelang de situatie en context waaruit het gevoel voortkomt.

Oefening in gelijkmoedigheid

Deze meditatie is goed om te doen terwijl je je beweegt in de wereld. Tijdens de pauze op het werk, onderweg met de trein of in de rij voor de kassa kun je mediteren op je gevoel van medemenselijkheid en onthechting (oorzaken voor gemoedsproblemen). Concentreer je, alvorens je begint, op jezelf en je ademhaling tot je je kalm voelt worden. Open dan je ogen naar de wereld, terwijl je rustig doorademt. Voel een warm gevoel in je hart tegenover iedere persoon die je ontmoet of aan wie je denkt

Affirmeer de volgende zinnen: Ik maak mijzelf los van onrustige en negatieve emoties als boosheid en wrok. Ik voel geen gehechtheid, aversie of onverschilligheid tegenover deze of andere mensen.

Geschreven door Susan Marletta Hart
Kijk voor meer informatie op Susanmarlettahart.nl

Hooggevoeligheid en stress

Hooggevoeligheid en stress

Susan Marletta Hart definieert in ‘Hooggevoeligheid en stress’ de oorzaken van chronische stress. Ook beschrijft ze hoe een hooggevoelige ermee kan leren omgaan. De aandacht gaat ook uit naar vroegkinderlijke stress, hormoonhuishouding en chakra’s. Praktijkvoorbeelden completeren dit toegankelijke boek.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Susan Marletta Hart
Susan Marletta Hart

Susan Marletta Hart (1971) is een autoriteit op het gebied van hooggevoeligheid. Haar boeken ‘Leven met Hooggevoeligheid, van opgave naar gave’ (2003 Ten Have) en ‘Leven met hooggevoelige Kinderen’ (2013, Ten Have) werden bestsellers. Naast haar schrijfwerk geeft ze cursussen, lezingen, workshops, consulten en trainingen aan professionals.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Een blik op de toekomst
€ 15,00

Een blik op de toekomst

Hans Stolp

In 'Een blik op de toekomst' geeft Hans Stolp op zijn unieke manier inzicht in de rol van aartsengelen in de ontwikkelingsweg van de mensheid.

€ 15,00

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?