Gezondheid

Intuïtief eten: dit zijn basisprincipes om ermee te starten

Door Gastauteur
Intuïtief eten: dit zijn basisprincipes om ermee te starten

Goed voor je lichaam zorgen door gezond te eten. We weten allemaal dat dit essentieel is voor een gezond lichaam, maar hoe doe je dat en hoe hou je het vol? We kunnen je alvast vertellen dat hét perfecte dieet niet bestaat, vooral omdat elk lichaam anders is. Bouw je eigen perfecte dieet door naar je lichaam te luisteren en start met intuïtief eten. In dit artikel lees je een paar basisprincipes om met intuïtief eten te starten.

De waarheid is dat er geen perfect dieet bestaat.

Het wonderbaarlijke lichaam

In de zoektocht naar wat het beste werkt om een gezond en fit leven te krijgen, hebben we ermee te maken dat elk lichaam anders functioneert. We zijn onder de indruk van de diversiteit van het menselijk lichaam en alle processen. En hoe genetica en omgeving een rol spelen. We hadden graag een kant-en-klaarpakket willen aanbieden. Maar daarmee zouden we de diversiteit en authenticiteit van de mens tekort doen.

De wisselende voedingswetenschap en de media

De voedingswetenschap is relatief nieuw en bijna dagelijks lees je over nieuwe onderzoeksresultaten, waarbij de media een verwarrende rol spelen. Zij laten je zien wat je nu weer wel kunt eten of niet meer mag eten. De resultaten spreken zichzelf soms tegen en dat is best verwarrend. Bovendien zijn de onderzoeken niet makkelijk te lezen. De huidige richtlijnen zijn gemaakt op basis van wat er nu bekend is. Nieuwe inzichten in de toekomst kunnen aanleiding geven tot het herzien van de richtlijnen.

Het perfecte dieet bestaat niet

Mensen over de hele wereld zijn al eeuwenlang in staat zichzelf te voeden en gezond te houden met wat er ook in de omgeving aanwezig is.

De waarheid is dat er geen perfect dieet bestaat. Mensen over de hele wereld zijn al eeuwenlang in staat zichzelf te voeden en gezond te houden met wat er ook in de omgeving aanwezig is. Of dat vetarm of vetrijk is, koolhydraatarm of koolhydraatrijk, een mediterraanse stijl, veel eiwitten, veel tropisch fruit of juist weinig fruit. Veel zuivel of juist weinig. Er zijn verschillende manieren om jezelf in leven te houden met goede, voedzame voeding.

Je hoeft niet te kijken naar de verschillen tussen al die voedingspatronen. Ze hebben ook bepaalde dingen gemeen. We weten dat het wel degelijk voordelig is om bepaalde voeding in je eetpatroon op te nemen. We helpen je hier een balans in te vinden. Jouw optimale gezondheid bestaat uit de volgende aspecten: algemene voedingsrichtlijnen + persoonlijk onderscheidingsvermogen + persoonlijke voorkeuren + persoonlijke behoeften = jouw optimale gezondheid.

We noemen dit ook wel een authentiek voedingspatroon. Het is persoonlijk. Waar jouw voorkeuren in smaak, voedingsmiddelen en de manier van eten de algemene voedingsrichtlijnen raken. Het draait om jou, wat jij lekker vindt en hoe jij je eetpatroon wilt inrichten. Gelukkig kan gezond eten er op vele manieren uitzien, zodat ook jij je eigen eetpatroon erop kunt nahouden.

De voordelen van een voedzaam eetpatroon

Eten is de manier om je lichaam te voorzien van energie en voedingsstoffen. Gezonde voeding draagt bij aan je energieke en gezonde lichaam. Het stelt je lichaam in staat om te doen wat het moet doen. Ook al heb je geen weet van alle complexe processen binnenin je, met de juiste voedingsstoffen kan je lichaam ze wél allemaal uitvoeren.

Met een gebalanceerd voedingspatroon heb je meer kans op:
• een gezond hart, inclusief gezonde hart- en bloedvaten;
• een stabiele bloedsuikerspiegel;
• een gezond cholesterolgehalte;
• een gezonde bloeddruk;
• een gezond gewicht;
• sterke tanden en botten;
• een beter humeur en meer energie;
• een beter geheugen;
• gezonde darmflora;
• een goede nachtrust;
• een actief leven.

Eten is de manier om je lichaam te verwennen met rust, genot, energie en voedingsstoffen. Elk maaltijdmoment heb je weer een nieuwe kans. We leggen je nu de verschillende voordelen van voedingsstoffen uit, zodat je goed kunt zien hoe deze voedingsstoffen je lichaam helpen op hun eigen unieke manier. Met de volledige lijst van de werking van voedingsstoffen in het lichaam kun je een heel boek schrijven. Je hoeft dat niet allemaal te weten, maar het is leuk te zien dat elke voedingsstof een eigen rol speelt voor jouw gezondheid. Dit is een korte weergave om je een idee te geven zodat je kunt starten met intuïtief eten.

• Koolhydraten

Koolhydraten zijn de grootste energiebron voor je lichaam, vooral bij lichaamsbeweging en sport, en voor je hersenen. Dit is de makkelijkste energiebron, die het beste inzetbaar is. Daarom eten topsporters veel koolhydraten voor hun wedstrijden. Koolhydraten vind je vooral in graanproducten, aardappelen, fruit en groenten. Daarnaast zitten ze in peulvruchten, noten, pitten, zaden en melkproducten.

• Vetten

Vetten zijn ook een belangrijke energiebron voor je lichaam. Vet kan worden opgeslagen, zodat je lichaam het kan gebruiken tijdens je slaap, in rust of bij langdurige, lichte activiteiten, zoals wandelen en tuinieren. Vet wordt gebruikt voor vele lichaamsprocessen en helpt bij de verzadiging na een maaltijd. Vet bevat een aantal vitaminen die alleen in vetrijke producten te vinden zijn, de vetoplosbare vitaminen (A, D, E en K). Vet vind je terug in olie en boter.

• Eiwitten

Eiwitten zijn de bouwstenen voor je lichaam. Ze spelen een grote rol bij het bouwen van nieuwe cellen, het behouden van de structuur en sterkte van je botten, het repareren van beschadigde constructies en ze helpen bij het reguleren van je metabolisme, ofwel stofwisseling. Eiwitten vind je in dierlijke producten zoals vlees, vis, kip, zuivel en ei. Daarnaast in kleine hoeveelheden in peulvruchten, noten, pitten en zaden.

• Vitaminen

Vitaminen leveren geen energie. Ze zijn wel nodig om de energie uit koolhydraten, vetten en eiwitten vrij te geven. Het zijn kleine stofjes die je lichaam helpen bij ontelbare, complexe processen. Ze helpen met het bouwen en gezond houden van je botten, bloed, spieren en immuunsysteem.

Goed voor je weerstand: tien groentesoorten boordevol vitamine C

• Mineralen

Mineralen helpen, net als vitaminen, bij veel processen om je lichaam gezond te houden. Ze helpen bij vochtregulering, energieverbruik, gezonde botten en bloed, en ze helpen om schadelijke stoffen af te scheiden.

Magnesium: waar is het goed voor? Welke klachten kunnen wijzen op een tekort?

• Vezels

Vezels zijn eigenlijk koolhydraten, maar ze verlaten onaangetast je lichaam. Vezels helpen een gezonde spijsvertering en gezonde darmen.

• Water

Water is essentieel voor je lichaam. Voldoende vocht ondersteunt een gezonde vochtregulering en de regulatie van lichaamstemperatuur, samentrekkingen van spieren en zenuwen, het vervoeren van voedingsstoffen en het afscheiden van gifstoffen.

Moeite met genoeg water drinken? Deze recepten kunnen je hierbij helpen:
Hoe een glas citroenwater kan helpen om chronische ontstekingen te verdrijven
Vijf verfrissende fruitwater recepten voor warme dagen
6 drankjes die je kunt drinken om je hormonen in balans te houden (inclusief recepten!)

Zorg voor jouw unieke lichaam

Elke voedingsstof heeft zijn eigen functie. De stoffen werken samen met je lichaam, in harmonie, om je gezond en fit te houden. Het lichaam regelt zelf dat het eten verteerd wordt, dat de voedingsstoffen eruit gehaald worden en dat het overschot wordt afgevoerd. Het enige wat jij hoeft te doen, is zorgen voor jouw unieke lichaam.

De voeding die je tot je neemt brengt energie en voedingsstoffen voor je lichaam. Je metabolisme is eigenlijk alle chemische en fysieke processen in je lichaam waarbij moleculen worden afgebroken of opgebouwd. Het doel van je metabolisme is dat je gezond blijft. Dit is bijvoorbeeld het proces waar de voedingsstoffen de plek bereiken waar ze nodig zijn binnen je lichaam, in de cellen. Elk proces in je lichaam kost energie of maakt energie vrij. Het kost energie om cellen te laten groeien, vermenigvuldigen, herstellen de functies die de cellen hebben uit te voeren. Wanneer de stofwisseling op celniveau goed functioneert, dan doet je lichaam dat ook.

Oefening: Denk bewust na over jouw voedingspatroon

Hoe kun je starten met intuïtief eten? Wil je meer bewegen richting gezondere keuzes, dan kun je aan de hand van de richtlijnen kijken welke aanpassingen je kunt doorvoeren die passen bij jouw persoonlijke smaak en voorkeuren. Hierbij kun je ook rekening houden met je ethische wensen, zoals biologisch eten, plantaardig eten, vegetarisch eten en rekening houden met het milieu. Ook eventuele allergieën en intoleranties vormen onderdeel van je uiteindelijke beslissingen rondom je eetpatroon. Al deze factoren bij elkaar vormen jouw persoonlijke, authentieke eetpatroon.

Intuïtief eten

Intuïtief eten

Dit is een fragment uit Intuïtief eten. Met Intuïtief eten van Sharon Numan en Henrike Weerstand leer je hoe je geniet van eten, lekker in je vel zit en afvalt zonder dat je op dieet hoeft! Bevrijd jezelf van emotie-eten en voel je goed in je lijf!

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Wil je nog beter voor je lichaam leren zorgen en zelf klachten oplossen?

Deel dit artikel online
Gastauteur
Gastauteur

Inspirerend leven werkt samen met experts om je te inspireren. Gastauteurs bieden ons hun verhalen aan om met jou te delen.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?