Bewustzijn

Zo gebruik je de kracht van kleur bij je winterhumeur

Door Anne-Lies
Zo gebruik je de kracht van kleur bij je winterhumeur

Heb jij last van een winterdepressie of winterdip en zie je op tegen de rest van de winter? Kleuren kunnen je helpen om de winter beter te verdragen. Kleurenexpert Anne-lies geeft je in dit artikel 5 tips om kleuren te gebruiken en je winterdepressie te verzachten.

Ik ben dol op de winter en vind het magisch om eerst, net als de bomen, van alles los te laten. Na een heerlijke wandeling waar de blaadjes je om de oren vliegen lekker naar binnen voor een goed boek of een mooie cursus. En dan eindelijk rust door een winterslaapje.

Zie je op tegen de winter?

Zie je de bui al hangen en dan met name jouw bui? Daalt je stemming door een winterdepressie naar ver beneden het vriespunt? Daar waar een ander het heerlijk vindt om met de seizoenen mee te gaan, en de winter verwelkomt met open armen, zie jij er als een huis tegenop. Voor sommige van ons is het gebrek aan daglicht, grijze mist en het gebrek aan kleur best pittig.

Hoe kleur je kan helpen

Hoe kan kleur voor je werken? Laten we het eenvoudig houden. Kleur is trilling, net als muziek. Elke klank en iedere kleur heeft zo zijn eigen golflengte. Dat komt bij je binnen, kan je verwonderen en soms diep raken. Een geweldig nummer op de radio brengt van alles bij je in beweging en zo ook een kleur in de marktkraam waar je nog eens voor terugloopt. Denk eens aan je lievelingskleur… Het tovert altijd een glimlach op je gezicht.

Zo vind je de kleur die je blij maakt

Onderzoek voor jezelf eens welke tinten een positieve invloed op je hebben. Je kunt dit eenvoudig doen door de meest trekkende kleuren uit tijdschriften te scheuren. Struin eens door je huis, of kijk bij de bloemist je ogen uit.

Je kunt ook een rustig plekje zoeken, je ogen sluiten en jezelf de vraag stellen welke kleur van toegevoegde waarde voor je is. Wist je dat iedere kleur een betekenis heeft en iets over jou als persoon kan vertellen? Of over je verlangens.

Door dit onderzoek ben je er waarschijnlijk achter gekomen wat de verschillende kleuren voor je betekenen en kun je ervoor kiezen om deze kleuren bewust in je omgeving te laten terugkomen. Je kunt deze kleuren zien als extra vitamines in de winter. Het doet je waarschijnlijk goed en het kan je blij maken.

5 tips om kleur deze winter voor je te laten werken

1. Verander je gevoel over de winter

Dit is mijn allerfijnste tip over de winter. Aan de winter kun je niets veranderen, maar wel aan je gevoel over de winter. Het helpt om je te verbinden met het gevoel dat je graag wilt hebben over de winter, hoe het wel fijn zou kunnen zijn voor jou.

Als je denkt aan natte jassen in de tram en sombere gezichten, en je bent ook nog eens een echt zomertype, tja, dan gaat het hem niet worden. Dat snappen we allemaal. Maar als je dat nu eens anders doet dit jaar? Neem deze week eens een moment om weg te dromen. Hoe zou de winter wel fijn kunnen zijn voor je? Kun je misschien het zonnetje in huis halen door een grote collage te maken in zonnig geel? En deze vol plakken met mooie dingen die je deze winter zou kunnen doen voor zelfzorg. Je collage in de bewust gekozen kleur op een mooie plek geeft al gelijk een goed gevoel!

2. Gebruik je favoriete kleuren in je huis

Voor de dapperen onder ons een rigoreuze tip! Schilder een wandje in je favoriete tint, ga op scharreltocht naar accessoires, of maak een foto in de tint van de kleur die je blij maakt. Skip je winterdip.

3. Gebruik je favoriete kleuren op je werk

Idee voor op het werk: gebruik je favoriete kleuren als de foto op je laptop, je telefoonhoes, je koffiebeker of de achterkant van het computerscherm van de collega voor je. Schenk aandacht aan je werkomgeving en geef het de kleur van een goed humeur. Flexibele werkplek? Je agenda, tas of laptophoes zijn een grote stap in de goede richting.

4. Draag je favoriete kleuren

De kleur dragen gaat soms net een stapje verder. Je zult misschien zeggen dat het je kleur niet is, maar sokken van vitaliteit of ondergoed in de kleur van positiviteit moet haalbaar zijn. Kleur is als een warme jas om je te omarmen en te verwarmen bij zwaar weer. Door ook op deze manier voor jezelf te zorgen met kleine handelingen in het leven van alledag, maak je het net even leuker.

5. Gebruik kleur op je bord

Het helpt om met zorg gekozen kleuren te verwerken in een recept. Elke dag is geweldig, maar ik kan me voorstellen dat als je druk bent, het er niet dagelijks van komt. Wat dacht je van in het weekend een stoofpotje maken waar de hele dag al de geur van kaneel in huis hangt. Kleur op je bord wekt eetlust op en zorgt voor extra vitamine.

Je vind hier informatie over de magie van kleurpsychologie.

Troostrijke tranen

Marianne Williamson laat in 'Troostrijke tranen' zien dat we echt alleen maar verder komen in ons leven als we de pijn aangaan en er de tijd voor nemen om uit te vinden wat we ervan kunnen leren.Wil je meer lezen over het omarmen van je innerlijke kinddeel? Dan is Troostrijke tranen misschien iets voor jou. Marianne Williamson laat ons zien dat we echt alleen maar verder komen in ons leven als we de pijn aangaan en er de tijd voor nemen om uit te vinden wat we ervan kunnen leren. Het is een warm en liefdevol boek, dat je op een krachtige manier ondersteunt om door je pijn en verdriet heen te gaan, zodat je er als een veerkrachtiger persoon uit kunt komen en als herboren door kunt met je leven.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij
Lees meer tips om aan je winterdepressie te werken:

 

Deel dit artikel online
Anne-Lies
Anne-Lies

Op een dag is het risico om opgesloten te blijven zitten in de knop pijnlijker dan tot volle Bloei te komen. - Anais Nin Wat een quote, vind je niet? En daar heb ik als oprichter van de leukste kleurpsychologie opleiding van Nederland en auteur van het Kleuren van Geluk mijn werk en missie van gemaakt. k ben coach in Nederland en op Bali voor een kleurrijk leven. Ik doe niets liever dan jou helpen in volle bloei te staan. Heerlijk het middelpunt van je eigen leven. Niet perfect, wel superleuk! Op naar de fijnste versie van jezelf.

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tarot voor jezelf
€ 23,50

Tarot voor jezelf

Annick Damme

Tarot helpt je je leven te duiden: geef vorm aan je eigen toekomst met 'Tarot voor jezelf' van Annick Van Damme

€ 23,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?