Spiritualiteit

Levenspad en zielenopdracht – de rode draad van je bestemming

Door Susan Vroemen
Levenspad en zielenopdracht – de rode draad van je bestemming

Je eigen legende waarmaken is de enige verplichting van de mens.

~ Paolo Coelho (De Alchemist)

De wereld om ons heen verandert zo snel, dat we steeds meer aangewezen zijn op onszelf en daarin onze houvast en richting moeten kunnen vinden. Door de hectiek van alledag kun je het zicht verliezen op je kern, waardoor je de verbinding met je authentieke wezen verliest. Het risico bestaat dat je niet stil staat bij wat jij nu eigenlijk leuk vindt, en waar jij zin in hebt. En omdat je deze vragen overslaat, kun je van je levenspad verwijderd raken. Dat leidt vaak tot een gebrek aan energie, gevoelens van leegte en zinloosheid, en zelfs tot een burn-out.

De draad oppakken

Hoe pak je dan de draad weer op? En ik bedoel hier heel letterlijk de rode draad van je leven: zodat je díe dingen doet waar je voor warm loopt, die je energie geven, en die je vervullen. Die dingen die maken dat je steeds meer wordt wie je bent, in plaats van dat je steeds meer afdrijft van je kern. Dit is een proces van herinneren en die herinnering van wie je werkelijk bent, ligt opgeslagen in jouw levensverhaal.

Door ons eigen verhaal te onderzoeken, betekenis te geven aan de ervaringen die we hebben opgedaan, en het licht van onze ziel te laten schijnen over vraagstukken waar we mee zitten, kunnen we het contact met ons hogere Zelf herstellen. Het is een zoektocht naar hoe je woorden geeft aan jouw waarheid over de dingen die je in het leven ontmoet.

Heel veel mensen zijn op zoek naar het antwoord op de vraag ‘Wat is het doel van mijn leven?’. Je leven heeft niet alleen een doel, maar het doel ligt ook besloten ín jouw leven, in de lessen die je leert op jouw levenspad. Een levensdoel klinkt als iets wat je ver weg aan het einde van je levenspad al terugkijkend kunt zien. Maar het antwoord ligt in alle antwoorden die je geeft op alles wat je tegenkomt: ieder vraagstuk dat het leven je voorlegt, vraagt om een antwoord van jouw ziel. Een antwoord dat jij alleen kunt geven.

Je hart als kompas

Soms lijkt het of je op een doodlopend stuk zit en weet je niet meer wat je moet doen. Je ziel geeft haar boodschappen door via je gevoel en je hart. Als je bent vastgelopen en je onderzoekt de verschillende mogelijkheden, wees dan heel alert op wat je hier gevoelsmatig en in je hart bij voelt. Die eerste ingeving, dat gevoel van zwaarte of lichtheid, een ‘ja’ of ‘nee’. Het werkt als een innerlijk kompas.

Als een reactie op heftige gebeurtenissen in je leven kan je hart geblokkeerd zijn. Misschien heb je je vertrouwen verloren of je hebt een innerlijke muur gebouwd. Of je bent in je leven in bepaalde dynamieken terecht gekomen die niet (meer) goed voor je zijn. Heel vaak, en dat is het lastige ervan, ben je je daar niet meer van bewust. Ook dan is de weg naar een open hartverbinding het onderzoek naar de gebeurtenissen in je leven waar je je vertrouwen verloor, wanneer je die muur bent gaan bouwen, en waar je verstrikt raakte. Als je terugkijkt, vind je daar de antwoorden en kun je jezelf ophalen om een nieuwe toekomst in te gaan.

Vragen die je jezelf kunt stellen zijn:

  • Hoe heeft het leven mij beïnvloed en welke lessen zijn eruit te leren?
  • Waarom ben ik op dit punt van mijn leven?
  • Wat is mijn grootste verlangen?

Met de antwoorden op die vragen word je je meer bewust van jouw unieke levenspad. En met die bewustwording kun je weer vanuit je hart gaan leven en veel vrijer en bewuster dat pad vervolgen.

Ontdek je innerlijke wijsheid en visualiseer jouw volgende stap samen met je ziel

Welk pad ga je bewandelen? Met dit online werkboek ga je terugkijken op de afgelopen periode en door te luisteren naar de stem van je ziel kun je een heldere visie creëren voor de tijd die komt.

Neem de tijd om het oude jaar af te sluiten in dankbaarheid, en ontdek je de zaadjes die in je ziel zijn geplant voor het nieuwe jaar. Bestel de cursus en ga gelijk aan de slag!

bestel nu

Deel dit artikel online
Susan Vroemen
Susan Vroemen

Ik werk vanuit de levenslooppsychologie: een richting binnen de psychologie, die ervan uitgaat dat wij mensen ons hele leven blijven groeien en ontwikkelen. Met mij werken betekent leren hoe het leven je heeft gevormd, en (weer) leren vertrouwen op je hart en intuïtie, én je instinct. Ik geef workshops, verzorg een jaartraject en individuele sessies. www.susanvroemen.nl

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Ademen tot in je ziel
€ 17,50

Ademen tot in je ziel

Marleen Hout

Adem jezelf gezond: alle ademwijsheid verzameld in één boek, 'Ademen tot in je ziel' van Marleen van den Hout

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?