Gezondheid

Voor een goede gezondheid: zo kun jij je lichaam dagelijks ontladen

Door Diana Douma
Voor een goede gezondheid: zo kun jij je lichaam dagelijks ontladen

Het is belangrijk om je lichaam dagelijks bewust te ontladen, want je systeem slaat alle ervaringen op. “Als het overvol raakt, kun je in een burn-out belanden, depressief worden of andere klachten krijgen,” zegt Diana Douma. Ze laat in dit artikel zien hoe jij stoom kunt afblazen. Alvast een tip: lachen!

Ontladen houdt je geest helder en zorgt ervoor dat je goed blijft functioneren.

Ons zenuwstelsel staat onder druk

Blaas jij wel genoeg stoom af? Ben jij je ervan bewust hoe belangrijk dit is? En wat doe jij eraan om te ontladen? Er zijn verschillende manieren om het te doen, maar het is vooral belangrijk dat je het bewust doet. Waarom? Om je geest helder te houden en ervoor te zorgen dat je goed blijft functioneren.

Het leven gooit ons onverwachte scenario’s voor de voeten en elke keer moet ons systeem daarop anticiperen. Dat lukt ons prima, aangezien een mens goed weerbaar en flexibel is. Maar we vergeten vaak dat alles wat we in ons leven meemaken, een weerslag heeft op ons zenuwstelsel. Dit slaat alles op en kan op een gegeven moment vanuit trauma reageren.

Overlevingsmechanisme: de pijn vermijden

Trauma’s kunnen zich opbouwen en zich opslaan in jouw systeem. De opgeslagen ervaringen zorgen ervoor dat een mens zich op den duur gaat aanpassen. Je komt vaak in een overlevingsstand terecht: je vecht, bevriest of vlucht om de opgebouwde pijn maar niet te voelen. Het overlevingsmechanisme kent allerlei manieren en trucjes om jou bij de pijn, het verdriet of het trauma weg te houden. Daarom is het zo belangrijk om jouw systeem regelmatig te ontladen. Want als het ‘volloopt’, kun je in een burn-out raken, depressief worden, klachten of ziektes krijgen.

Wat wil je niet voelen?

Er zijn verschillende methodes om even stoom af te blazen. Het is belangrijk dat je het dagelijks doet om jouw systeem te reguleren. Zo blijft het meer in balans en kun je de tegenslagen in het leven beter aan. Natuurlijk is het ook belangrijk dat je aan je heling werkt als je nog trauma’s te verwerken hebt.

Het gaat om het écht voelen van de dingen die we niet willen voelen. De ongemakken die in de buik sudderen en naar de oppervlakte willen komen om gezien en gehoord te worden. Vaak zoeken we dan afleiding om maar niet te hoeven voelen. En dat terwijl we de balans juist kunnen vinden door meer één te worden met onze gevoelens. Vraag jezelf eens af waarom je zo graag wilt wegvluchten van al die ongemakkelijke gevoelens. Die ‘donkere kanten’ die er ook gewoon willen zijn. Waarom mogen ze er niet zijn? Wat belemmert jou om deze gevoelens te ervaren?

Ons hoofd verzint verhalen

Maar het is ook belangrijk dat je beseft hoe ver je al bent gekomen en wat je al hebt bereikt. We zijn geneigd om te vergeten waar we vandaan komen.

Stoom afblazen helpt jou om zaken wat helderder te zien. Als je regelmatig stoom afblaast, raakt je systeem niet overvol en krijg je een veel beter beeld van bepaalde situaties. We kunnen soms zo verstrikt raken in ons hoofd dat we allerlei verhalen bedenken die er niet zijn. Een soort self-fulfilling prophecy. Als je de wet van aantrekking kent, weet je hoe het werkt…

Zo kun je ontladen

Er zijn verschillende manieren om je lichaam te ontladen, zoals sporten, wandelen, zwemmen, fietsen in de natuur of in bad gaan. Maar schrijven, tekenen, schilderen, tuinieren, klussen of andere hobby’s kunnen ook helpen. Het gaat erom dat je lijf in een staat van ontspanning komt, bijvoorbeeld door een massage te nemen, niets te doen of naar de sauna te gaan. Ook schreeuwen, dansen of meezingen werkt goed. Net als muziek luisteren, naar een feestje gaan of een goed gesprek voeren met iemand die je begrijpt en weet wat je doormaakt. Het gaat erom dat je iets vindt, een hobby of uitlaatklep, wat jouw lichaam ontlaadt en in een meditatieve staat brengt. Zo kun jij je hoofd leeg maken en komt je systeem tot rust.

Een open hart brengt balans

Je hart openen valt soms niet mee, maar is wel nodig wanneer jij je systeem meer in evenwicht wilt brengen. Want een open hart zorgt voor meer balans. We hebben mensen om ons heen nodig om te overleven. We zijn niet gemaakt om altijd maar alleen te zijn. Als je het moeilijk vindt om contact te leggen, sluit je dan aan bij een hobbyclub, ga op dans- of meditatieles. Volg workshops of cursussen waarin je verbinding maakt met anderen. In contact met anderen leer jij jezelf én je behoeftes beter kennen. En deze zelfkennis helpt jou weer om meer balans te bereiken.

Bovendien is contact met mensen ook een manier om te ontladen. In verbinding met anderen kun je meer plezier beleven. Lachen is een wonderlijk medicijn dat helpt om stoom af te blazen en het verhoogt jouw frequentie. Welke stappen ga jij nemen om jezelf te ontladen en weer in balans te brengen?

Embodied spiritualiteit

Embodied spiritualiteit

Door je hart te openen en je lichaam te voelen, ben je in staat om te ontdekken wat jou beweegt en kun je groeien in spiritualiteit en in welzijn. Susan Aposhyan weeft inzichten uit verschillende wetenschappelijke, psychologische en spirituele tradities samen tot een praktisch pad naar belichaamde spiritualiteit. De oefeningen, meditaties, visualisaties en tekeningen helpen je bij het vinden van jouw weg op dit pad.

Bestel jouw exemplaar voor Bestel nu
Je bestelt bij

Lees ook deze artikelen:

Deel dit artikel online
Diana Douma
Diana Douma

Diana heeft haar eigen holistische praktijk 'Amisha Glow' gevestigd in Heemskerk. Waar ze gespecialiseerd is in traumaverwerking en oplossen van blokkades, en gebruikt hierbij verschillende methodes zoals trauma release sessies, lichaamswerk en drukpunten-massage en coaching. www.amishaglow.com

Reageer op dit artikel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site wordt beschermd door reCAPTCHA en het Google privacybeleid en servicevoorwaarden zijn van toepassing.

Boekentip van de redactie
Tantra, een allesomvattende oer-energie
€ 17,50

Tantra, een allesomvattende oer-energie

Daniel Odier

Verbind je met je oer-energie: de filosofie van tantra door Daniel Odier

€ 17,50

Bekijk aanbieding

Schrijf je in voor de Nieuwsbrief

Ontvang elke week de nieuwste en populairste artikelen, je daghoroscoop, boekentips en nog veel meer! Ruim 80.000 lezers gingen je al voor

Even geduld aub...

Bedankt voor je inschrijving

Het lijkt er op dat je al ingeschreven bent?